Η απομονωμένη παραλία Μάρτσαλος

Η παραλία αυτή βρίσκεται περίπου 80 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου και λίγα χιλιόμετρα από την Μονή Οδηγήτριας, στην έξοδο του Μαρτσαλιώτικου φαραγγιού. Είναι μια απομονωμένη, μικρή παραλία, με άμμο, ψιλό βότσαλο και κρύα, πεντακάθαρα νερά, περιτριγυρισμένη από βράχια. Ο βυθός της είναι εντυπωσιακός. Μπροστά και κοντά στην παραλία θα συναντήσετε αρκετά αρμυρίκια καθώς και συστάδες με φοίνικες του Θεόφραστου. Η πρόσβαση στο Μάρτσαλο είναι σχετικά δύσκολη, αλλά αξίζει τον κόπο καθώς το τοπίο είναι μοναδικό και θυμίζει έντονα Μέση Ανατολή.

sigpro.transparent (1)Η παραλία, καθώς και η γύρω περιοχή, προσφέρονται για εξερεύνηση. Για να φτάσετε ως εδώ θα ακολουθήσετε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο μέχρι τη Μονή Οδηγήτριας. Από εκεί, συνεχίστε στο χωματόδρομο που ξεκινάει δεξιά από τη μονή και ακολουθήστε την πινακίδα που δείχνει προς την παραλία Μάρτσαλο. Ο δρόμος θα σας βγάλει στην αρχή του Μαρτσαλιώτικου φαραγγιού, όπου θα αφήσετε το όχημά σας και θα συνεχίσετε με τα πόδια, μέσα από το φαράγγι για 2 χλμ. περίπου.

Η διαδρομή μέσα από το φαράγγι είναι σχετικά εύκολη και έχει πολύ ενδιαφέρον σε όσους αρέσει η εξερεύνηση και η πεζοπορία. Κατά μήκος της θα συναντήσετε μικρές συστάδες από φοίνικες του Θεόφραστου, ενώ η κοίτη του είναι κατάφυτη από αιωνόβιες ελιές, χαρουπιές και μεγάλες πικροδάφνες.

Στην αρχή του φαραγγιού είναι χτισμένος ο σπηλαιώδης ναός της Παναγίας της Μαρτσαλιανής, η οποία γιορτάζει στις 25 Μαρτίου. Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό ναό, λαξευμένο μέσα σε ένα βράχο. Πριν μετατραπεί σε ναό ήταν μινωικός τάφος. Στην οροφή του εντυπωσιάζει το φυσικό κατακόρυφο φρεάτιο, το οποίο λειτουργούσε ως αεραγωγός.

Πολλοί μοναχοί, κυρίως κατά το παρελθόν, επέλεγαν το Μαρτσαλιώτικο φαράγγι για να ασκητέψουν, δίνοντας έναν θρησκευτικό χαρακτήρα στην περιοχή. Κατά τη διαδρομή μέσα από το φαράγγι θα συναντήσετε τις σκήτες τους στις σπηλιές που σχηματίζονται στα βράχια δεξιά και αριστερά της κοίτης του.

Λόγω της ύπαρξης του ναού και των ερημιτηρίων, στην παραλία δεν επιτρέπεται ο γυμνισμός.

Στην παραλία μπορείτε να πάτε και με καΐκι από την Αγία Γαλήνη, τον Κόκκινο Πύργο ή τα Μάταλα, όμως αν επιλέξετε τη διαδρομή μέσα από το φαράγγι, θα μπορέσετε να θαυμάσετε την ομορφιά του τοπίου.

Ανατολικότερα από το Μάρτσαλο είναι η παραλία του Αγιοφάραγγου.

Πληροφορίες Πρόσβασης

Σχετικές διαδρομές & μονοπάτια:

 

Αποστάσεις: 80 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου.

Δια θαλάσσης: Από την Αγία Γαλήνη, τον Κόκκινο Πύργο και τα Μάταλα με καραβάκι.
Με τα πόδια: Ακολουθήστε με το όχημά σας τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο μέχρι τη Μονή Οδηγήτριας. Από εκεί, συνεχίστε στο δύσκολο χωματόδρομο που βρίσκεται δεξιά της μονής και ακολουθήστε την πινακίδα που δείχνει προς την παραλία Μάρτσαλο. Ο δρόμος θα σας βγάλει στην αρχή του Μαρτσαλιώτικου φαραγγιού, όπου θα αφήσετε το όχημά σας και θα συνεχίσετε με τα πόδια μέσα από το φαράγγι για 2 χλμ. περίπου, απόσταση που θα διανύσετε μέχρι να φτάσετε στην παραλία.

πηγή





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.