Οι καλύβες των προσκυνητών του Δεκαπενταύγουστου

Οι προσκυνητές του Δεκαπενταύγουστου, οι Δεκαπενταριστές ή Δεκαπεντιστές ή Δεκαπεντάρηδες, όπως τους λέμε, φτιάχνουν τις καλύβες τους πολύ κοντά στο ιερό προσκύνημα.

Εγκαθίστανται την τελευταία μέρα του Ιουλίου και φεύγουν το απόγευμα στις δεκαπέντε Αυγούστου. Συνδυάζουν τη λατρεία προς το Θείο με την ξεκούραση και μερικές φορές την εθελοντική προσφορά στην εκκλησία. Η συμβίωση τους είναι ένα είδος κοινοβιακής ζωής.

Πολλοί απ΄αυτούς, τάζονται στην Παναγία  κάνοντας ασκητική ζωή και νηστεία προς τιμήν της Παναγίας. Οι δεκαπενταριστές έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την απλότητα της ζωής, την αυθεντικότητα των συναισθημάτων και τη γαλήνη της ψυχής….

ΧΑΔΡΑΚΙΑΝΙ222

Να σημειώσουμε εδώ ότι το έθιμο των ιδιαίτερων αυτών προσκυνητών ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Κρήτη . Δεκαπεντάρηδες συναντούσαμε στη Μονή Κουδουμά , στη Μονή Καλυβιανής , στη Μονή Οδηγήτριας , στη Μονή Φανερωμένης και αλλού.

Αν και το έθιμο αυτό τείνει να εξαφανιστεί συναντήσαμε Δεκαπενταριστές στην Παναγία τη Χαρακιανή που βρίσκεται στην εθνική οδό Ηρακλείου Ρεθύμνου πολύ κοντά στο Μπαλί Μυλοποτάμου όπου και οι φωτογραφίες.

 

Επιμέλεια-φωτογραφίες: Βασιλική Παπουτσάκη





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.