Απούσα η Βουλγαρική εκκλησία από την Πανορθόδοξη Σύνοδο

Να απέχουν από την Πανορθόδοξη Σύνοδο που θα λάβει χώρα στην Κρήτη τις επόμενες ημέρες μετά από περίπου χίλια χρόνια, αποφάσισαν οι εκπρόσωποι της Βουλγαρικής εκκλησίας.

Οι Βούλγαροι ορθόδοξοι θέτουν το τελευταίο διάστημα ζήτημα θεματολογίας, ανησυχώντας για την απουσία επίκαιρων ζητημάτων με σύγχρονο ενδιαφέρον, που απαιτούν έγκαιρη απόφαση σε οικουμενικό επίπεδο, ενώ καταγράφεται η διαφωνία αυτοκέφαλων εκκλησιών σε ορισμένα κείμενα που είχαν εγκριθεί από τη Σύνοδο, καθώς και διαδικαστικά και οικονομικά ζητήματα. Πρώτιστα, όμως, «η προτεινόμενη θέση των προκαθημένων των ορθοδόξων εκκλησιών, όπως έχει σχεδιαστεί στο χώρο που θα πραγματοποιηθούν οι συνεδριάσεις της Συνόδου, παραβιάζει», κατά την Εκκλησία της Βουλγαρίας, «την αρχή της ισότητας των προκαθημένων».

Μάλιστα, είχαν εξαπολύσει και απειλές ότι δεν θα συμμετάσχουν στην Σύνοδο για τους παραπάνω λόγους, κάτι που τελικά επιβεβαιώνεται με την τελευταία τους ανακοίνωση. Σημαντική μάλιστα, είναι και η λεπτομέρεια κοινώς γνωστή στους εκκλησιαστικούς κόλπους, ότι το Πατριαρχείο Βουλγαρίας αποτελεί τον πλέον παραδοσιακό σύμμαχο του Πατριαρχείου Μόσχας.

Με την ανακοίνωσή τους, ξεκαθαρίζουν με κάθετο τρόπο ότι δεν θα βρίσκονται τελικά στο Κολυμπάρι για την Μεγάλη Σύνοδο, αναφέροντας τα εξής:

(σε ελεύθερη μετάφραση)

Σε σχέση με την εσφαλμένη εξάπλωση στο Διαδίκτυο και τις παραπλανητικές δηλώσεις σχετικά με την τελευταία απόφαση της Ιεράς Συνόδου για την Αγία και Μεγάλη Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, το γραφείο στην Αγία Σύνοδο επιθυμεί να διευκρινίσει τα εξής:

Με ομόφωνη ψηφοφορία, αποφασίστηκε και υπεγράφη επίσημα από το Βουλγαρικό Πατριαρχείο και τους Αιδεσιμότατους Επισκόπους – μέλη της Αγίας Συνόδου BOC-BP, κατηγορηματικά δεν θα υπάρξει συμμετοχή από την Βουλγάρικη Εκκλησία στην Πανορθόδοξη Σύνοδο, με τους λόγους να έχουν ήδη κοινοποιηθεί.

Καλούνται τα μέλη της BOC-BP που παρουσιάζουν υψηλή εκκλησιαστική συνείδηση μαζί με τον Βουλγαρικό λαό να μην υποκύψουν σε περιττές ενέργειες και την ενδεχόμενη χειραγώγηση.

Ρεπορτάζ: Victor Κουμαντάκης

http://www.neakriti.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.