Νίκος Κιτσίκης. Ο κατασκευαστής του λιμανιού του Ηρακλείου

Το 2003, στο λιμάνι του Ηρακλείου ανεγέρθη η προτομή του Νίκου Κιτσίκη, ἔργο της Ασπασίας Παπαδοπεράκη, ως κατασκευαστής του λιμανιού.
Το γλυπτό αυτό βρίσκεται στον Βόρειο Λιμενοβραχίωνα στην περιοχή Κούλε και αναπαριστά τον Νικόλαο Κιτσίκη ο οποίος έκανε μελέτες και εκτέλεσε έργα, όπως το λιμάνι του Ηρακλείου.

Γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1887. Πέθανε στην Αθήνα το 1978. Πολιτικός μηχανικός στο Πολυτεχνείο. Μεταπτυχιακές σπουδές στο Βερολίνο, όπου παρακολούθησε και μαθήματα Φιλοσοφίας. Φυσικο-μαθηματικές και φιλοσοφικές σπουδές στο Παρίσι (Σορβόννη). Ειδικός στη στατική σιδηρών γεφυρών. Έκανε πολλές μελέτες και εκτέλεσε πολλά έργα, ένα απ’αυτά είναι και το λιμάνι του Ηρακλείου.

Το 1921-1928, ως τεχνικός διευθυντής της βρετανικής εταιρείας Μακ Αλπάιν (1921-1928) κατασκεύασε το λιμάνι του Ηρακλείου.Προς τιμήν του, το 2003, ανηγέρθη στο λιμάνι το άγαλμά του. Στην πόλη αυτή γνώρισε την γυναίκα του, την Ηρακλειώτισσα Μπεάτα Πετυχάκη, την μελλοντική Μπεάτα Κιτσίκη (1907-1986), που αργότερα έγινε γνωστή στην Αντίσταση ως αγωνίστρια του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) και στον Εμφύλιο στον Δημοκρατικό Στρατό (ΔΣΕ) και καταδικάσθηκε σε θάνατο το 1948 ως μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος (ΚΚΕ).

Τὀ αρχείο και η βιβλιοθήκη του Νίκου Κιτσίκη στεγάζονται στο μέγαρο του Αριστείδη Στεργιάδη στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στο νεοκλασσικό αυτό κτίριο, στεγάζονται σήμερα οι Υπηρεσίες του ΤΕΕ ανατολικής Κρήτης η Βιβλιοθήκη του οποίου φιλοξενεί το αρχείο του Νίκου Κιτσίκη.

Χρησιμοποίησε τη μέθοδο της Φωτοδιαγνωστικής. Χρημάτισε Γενικός Διευθυντής Δημοσίων Έργων (1917-20), Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος το 1931 και 1935. Στην διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής συνελήφθη και φυλακίστηκε δύο φορές για την αντιστασιακή του δράση. Βουλευτής Αθήνας το 1956 με την «Δημοκρατική Ένωση». Βουλευτής με την ΕΔΑ το 1958. Ιδρυτής και εκδότης του περιοδικού «Τεχνικά Χρονικά».

Την εποχή που σπούδαζε στο Βερολίνο εντάχθηκε στην κίνηση των Γερμανών σοσιαλιστών και στην ελλαδική κίνηση των Κοινωνιολόγων, δίπλα στους Δελμούζο, Παπαναστασίου, Γληνό. Μέχρι την γερμανική κατοχή το 1941, παρέμεινε πιστός στον Ελευθέριο Βενιζέλο και το 1935 συμμετείχε στο βενιζελικό κίνημα του 1935.Στην κατοχή φυλακίσθηκε δύο φορές για την αντιστασιακή του δράση στον φοιτητικό χώρο προσχωρώντας στο ΕΑΜ. Στα τέλη του 1944 έγινε μέλος του ΚΚΕ και το 1946 απελύθη από την έδρα του ως κομμουνιστής.
Από το 1945 ως το 1949 ο Νίκος Κιτσίκης ήταν πρόεδρος του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου και το 1956 μέχρι το 1967, υπήρξε βουλευτής της Α’ Αθηνών, εκλεγμένος επανειλημμένως με το κόμμα της ΕΔΑ. Στις δημοτικές ἐκλογές στην Αθήνα κατέλαβε την πρώτη θέση αλλά λόγω του εκλογικού νόμου δήμαρχος εξελέγη ο Γ. Πλυτάς. Μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου εξορίσθηκε στην Γυάρο.

Τον Ιούλιο του 1978 κηδεύτηκε στο Πρώτο Νεκροταφείο της Αθήνας με έξοδα της Πολιτείας

 





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.