26 Μαΐου 1941- Βομβαρδισμός δημοτικού σχολείου Καστελίου Πεδιάδος

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της Μάχης της Κρήτης από 20 έως 31 Μαΐου 1941, το Καστέλλι και το πολεμικό του αεροδρόμιο βομβαρδίστηκε στις 26 Μαΐου 1941. Μία από τις βόμβες έπεσε και στο παλιό σχολείο  «το Παλιό Δημοτικό» όπως λέγονταν, ευτυχώς χωρίς να εκραγεί, και προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές.
Ελληνική Πολιτεία
Εν Καστελλίω τη 31 Οκτωβρίου 1941
Ο Διευθυντής του Τετραταξίου Καστελλίου
Προς
Τον κύριον Επιθεωρητήν των Δημοτικών Σχολείων Πεδιάδος
Περίληψις
Περί βλάβης του διδακτηρίου και επίπλων εκ βομβαρδισμού
Κύριε Επιθεωρητά
Εις εκτέλεσιν της υπ. αριθμόν υμετέρας εγκυκλίου περί βλάβης της κινητής και ακινήτου περιουσίας του Σχολείου λαμβάνω την τιμήν να αναφέρω υμίν τα επόμενα :


Κατά τον βομβαρδισμόν του Καστελλίου «26 Μαΐου» μία βόμβα έπεσεν εις την μεγαλυτέραν αίθουσαν του σχολείου ούτινος προΐσταμαι με πλαγίαν κατεύθυνσιν, ήτις καταστρέψασα μέρος της οροφής έπεσεν εις την βάσιν του νοτίου τοίχου, τον οποίον διεπέρασε διανοίξασα οπήν διαμέτρου περί τα 0,80 εκατοστά χωρίς να εκραγεί. Ζημιά της αιθούσης εκ της πεσούσης βόμβας και του λοιπού διδακτηρίου είναι η θραύσις των υαλοπινάκων και η καταστροφή των θυρών και παραθυροφύλλων. Το υλικόν του Σχολείου είχε μεταφερθεί εις διάφορα μέρη και μόνον μία τράπεζα, πέντε καθίσματα και μία ντουλάπα υπήρχον εις το γραφείον, άτινα και εκρατήθησαν από τον στρατόν κατοχής όταν κατέλαβε το Σχολείον. Εις τον αυτόν στρατόν παρεδόθησαν υπό του Προέδρου της Κοινότητος πέντε τράπεζαι κατ’απαίτησιν αυτού.


Τα λοιπά έπιπλα σκεύη και όργανα του Σχολείου διεσώθησαν. Αι απαιτούμεναι πιθαναί ζημίαι προς αποκατάστασιν των απωλεσθέντων είναι α) δια τα πέντε καθίσματα περί τας χιλίας δραχμάς β) δια την ντουλάπαν περί τας δύο, χιλιάδας δραχμάς και γ) δια τας πέντε τράπεζας περί τας 3 χιλιάδας δραχμάς. Άλλη γενομένη ζημίαν εκ του βομβαρδισμού του Διδακτηρίου, οροφή, τοίχοι, υαλοπίνακες, κουφώματα κλπ. δεν υπολογίζεται καθότι εγένετο επισκευή και αντικατάστασις τούτων υπό του στρατού Κατοχής.
Ευπειθεστάτως


Ο Διευθυντής του Σχολείου
Λεωνίδας Φραγκιαδάκης


(αρχείο Δημοτικού Σχολείου Καστελλίου, φάκελος 1941, 31 Οκτωβρίου 1941).

 





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.