Αποτελεί τεκμήριο η αγορά χωραφιού από αγρότη

Η αγορά αγρού από αγρότη αποτελεί τεκμήριο, γιατί δεν έχει χαρακτηριστεί ως πάγιος εξοπλισμός. Αυτή είναι η γενική θέση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, όπως υπενθυμίζουν οι φοροτεχνικοί. Αυτή είναι η γενική θέση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, όπως υπενθυμίζουν οι φοροτεχνικοί.

Η χρήση του αγροτεμαχίου στην αγροτική δραστηριότητα θα πρέπει να επαληθεύεται και από πραγματικά περιστατικά.

Επιπλέον και οι ατομικές επιχειρήσεις που αγοράζουν ένα αγροτεμάχιο και ανεγείρουν και σ’ αυτές τις περιπτώσεις η αγορά αγρού αποτελεί τεκμήριο, δεδομένου ότι δεν εμπίπτει στον πάγιο εξοπλισμό το ακίνητο.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι η χρήση του αγροτεμαχίου στην αγροτική δραστηριότητα, θα πρέπει να επαληθεύεται και από πραγματικά περιστατικά. Διότι σε περίπτωση που αποδειχθεί εκ των υστέρων ότι ο αγρότης χρησιμοποίησε το εν λόγω ακίνητο για προσωπικούς ή οικογενειακούς σκοπούς, λ.χ. για την ανέγερση κατοικίας του, δεν θα ληφθεί υπόψη η απαλλαγή της αγοράς του συγκεκριμένου ακινήτου σε ενδεχόμενο μελλοντικό έλεγχο.

Ειδικότερα, στην ΠΟΛ.1076/26.3.2015 «Οδηγίες για την ορθή εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας εισοδήματος (άρθρα 30-34 Ν.4172/2013)», μεταξύ άλλων ορίζονται τα εξής:

« Άρθρο 32. Δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων

Σημειώνεται ότι οι διατάξεις του άρθρου αυτού εφαρμόζονται μόνο όταν τις οικείες δαπάνες πραγματοποιούν φυσικά πρόσωπα, ως ιδιώτες και όχι στα πλαίσια άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας όπου οι σχετικές αγορές έχουν καταχωρηθεί στα λογιστικά τους αρχεία. ……..

Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτής της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού, ως ετήσια δαπάνη του φορολογουμένου της συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών του λογίζονται τα χρηματικά ποσά που πραγματικά καταβάλλονται, για:… β) Αγορά επιχειρήσεων ή σύσταση ή αύξηση του κεφαλαίου επιχειρήσεων που λειτουργούν ατομικώς ή με τη μορφή ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης ή ανώνυμης εταιρείας ή περιορισμένης ευθύνης εταιρίας ή ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρίας ή κοινωνίας ή κοινοπραξίας ή αστικής εταιρίας ή αγορά εταιρικών μερίδων και χρεογράφων γενικώς.

Η διατύπωση της διάταξης αυτής είναι γενική και καταλαμβάνει επομένως κάθε περίπτωση δαπάνης για συμμετοχή σε οποιασδήποτε μορφής εταιρία.

Υπάγονται κατ’ ακολουθία όλα τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται, ως εισφορά σε νεοϊδρυόμενο νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ως κεφάλαιο για την ίδρυση ατομικής επιχείρησης καθώς και τα ποσά για αύξηση κεφαλαίου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας. ….

 

Άρθρο 33. Μη εφαρμογή αντικειμενικών δαπανών και υπηρεσιών

Με τις διατάξεις του άρθρου 33 προσδιορίζονται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν εφαρμόζεται η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Η μη εφαρμογή αυτής της δαπάνης διασφαλίζει τη μη εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου προσδιορισμού της ελάχιστης φορολογίας στις περιπτώσεις αυτές. Με βάση τις νέες διατάξεις τα άρθρα 31 και 32 δεν έχουν εφαρμογή: …………..

ε) Για την αγορά πάγιου εξοπλισμού επαγγελματικής χρήσης από πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Στην έννοια του πάγιου εξοπλισμού περιλαμβάνονται μηχανήματα, υπολογιστές, έπιπλα, σκεύη, Φ.Δ.Χ. αυτοκίνητα, Φ.Ι.Χ. αυτοκίνητα, Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα, Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα, μοτοσυκλέτες, σκάφη, αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την άσκηση επιχείρησης ή ελευθέριου επαγγέλματος».

 

agronews.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.