«Σάββατο γιο μη χαίρεσαι και Τρίτη θυγατέρα»- Ο Σαββατογεννημένος

Γιατί δεν χρησιμοποιούμε οποιαδήποτε άλλη ημέρα της εβδομάδας, όταν κάποιος ότι λέει, γίνεται…

 Σύμφωνα με παραδόσεις, θρύλους και συγγραφείς, η φράση Σαββατογεννημένος προήλθε ύστερα από την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453.

Δεν είναι μόνο οι παραδόσεις και οι θρύλοι, αλλά και πολλοί συγγραφείς υποστηρίζουν πως, όταν αλώθηκε η Πόλη, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ήταν παντρεμένος, είχε τρία αγόρια και η γυναίκα του ήταν έγκυος στο τέταρτο. Την ημέρα ακριβώς που συντελέσθηκε το κοσμοϊστορικό εκείνο γεγονός, γέννησε κόρη, που πέθανε αμέσως.

Ο θάνατος αυτός θεωρήθηκε κακό σημάδι κι από τότε βγήκε η γνωστή παροιμία“Σάββατο γιο μη χαίρεσαι και Τρίτη θυγατέρα», γιατί Τρίτη ήταν που έπεσε η Κωνσταντινούπολη και Σάββατο γιορτάζουν οι διώχτες του Χριστού.
Από την ίδια περίπου αιτία βγήκε και η φράση «Σαββατογεννημένος», επειδή ο λαός πιστεύει πως όσοι γεννιώνται την ημέρα αυτή, είναι αλαφροΐσκιωτοι. Πιστεύεται πως ο σαββατογεννημένος βλέπει φαντάσματα τα οποία δεν τον πειράζουν. Επίσης δεν τον πιάνει «μάτι», αλλά δεν προκόβει κιόλας αν είναι αγόρι..

H παράδοση θέλει τους  Σαββατογεννημένους να  είναι γρουσούζηδες και ο λόγος τους “πιάνει”.

Ένας “μάγος” πρέπει να είναι Σαββατογεννημένη/ος, ή Παρασκευογεννημένη/ος, ή έχει γεννηθεί με Πανσέληνο.

Φανερή είναι η  παρατήρηση , πίστη ότι  μοίρες φτιάχνουν τη μοίρα κάθε ανθρώπου ανάλογα  τη μέρα που γεννιέται.

 «Τρίτη γεννάται ο Φρόνιμος

Τετάρτη ανδρειωμένος

Πέμπτη το κακορίζικο

Και Παρασκή το ξένο.

Το Σαββάτο είν το τυχερό

Την Κυριακή το πλούσο.

Δευτέρα το πολύξερο

σε ότι και να κάνει»





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.