ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 7 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΝΔΡΟΓΕΩ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΕΦΗΣ ΨΙΛΑΚΗ
” Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ”
Παρουσιάζεται τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στις 7:00 το απόγευμα στη δημοτική αίθουσα της οδού Ανδρόγεω (2ος όροφος) το βιβλίο της Έφης Ψιλάκη με θέμα τη Χριστιανική Τέχνη της Κρήτης. Πρόκειται για την πρώτη έκδοση του Μουσείου Αγίας Αικατερίνης Σιναϊτών, ενός μουσείου που αν και δεν έχουν συμπληρωθεί ακόμη δυο χρόνια λειτουργίας με τη νέα σύγχρονη μορφή του, έχει παρουσιάσει ένα εντυπωσιακό σε μέγεθος και ποιότητα πνευματικό και πολιτιστικό έργο!
Ο τίτλος του νέου βιβλίου προδιαθέτει για το περιεχόμενό του: «Η χριστιανική τέχνη της Κρήτης στο Μουσείο της Αγίας Αικατερίνης» και παρουσιάζει αναλυτικά το σύνολο σχεδόν των εκθεμάτων παραθέτοντας μεγάλο αριθμό φωτογραφιών εξαιρετικής ποιότητας. Παράλληλα με τα εκθέματα του Μουσείου, όμως, σ’ αυτή τη νέα καλαίσθητη έκδοση παρουσιάζεται η ιστορία και η εξέλιξη των διαφόρων μορφών της χριστιανικής τέχνης που αναπτύχθηκαν στην Κρήτη από τον 14ο μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα, όπως αγιογραφία, ξυλογλυπτική, εκκλησιαστική αργυροχρυσοχοΐα, χρυσοκεντητική, αντιγραφή χειρογράφων κωδίκων κ.α. Οι τέχνες αυτές εξετάζονται σε συνάρτηση με το πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και, γενικότερα, πολιτιστικό περιβάλλον της κάθε εποχής.
Η Κρήτη έπαιξε κεντρικό ρόλο στην εξέλιξη και τη διάδοση της χριστιανικής τέχνης, ιδιαίτερα μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Εικόνες των περίφημων κρητικών αγιογραφικών εργαστηρίων ταξίδευαν σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο, αλλά και στις καθολικές περιοχές της Ευρώπης. Η ζωγραφική, που έφτασε στη μεγαλύτερη ακμή της κατά τον 16ο αιώνα με την περίφημη Κρητική Σχολή Αγιογραφίας, αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο της πνευματικής ανάπτυξης του νησιού και άνοιξε τον δρόμο σε άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες όπως ήταν η ξυλογλυπτική. Ξυλόγλυπτα τέμπλα και άλλα έργα των Κρητικών καλλιτεχνών εξάγονταν στην Ιταλία, στην Αίγυπτο, στα νησιά, στο Άγιο Όρος. Μετά την άλωση του Χάνδακα (1669) τα πράγματα αλλάζουν, όπως άλλαξαν και σε όλον τον Οθωμανοκρατούμενο ελληνικό χώρο. Ωστόσο, στην Κρήτη παραμένουν μικρές αλλά σημαντικές εστίες καλλιτεχνικής δημιουργίας που οδήγησαν σε πολύ ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές εξελίξεις. Στα μέσα του 18ου αιώνα υπάρχουν ήδη σημαντικοί για την εποχή τους ζωγράφοι που εργάζονται όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές, όπως η Μέση Ανατολή και η Κύπρος.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:
• Θεοχάρης Δετοράκης, ομότιμος καθηγητής βυζαντινής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
• Νίκος Γιγουρτάκης, φιλόλογος, αρχαιολόγος και Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου.
Θα συντονίσει ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Μουσείου, δρ. Μανώλης Δρακάκης.
Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος.