Τα παιδιά του πολέμου -Φωτογραφίες: Βούλα Παπαϊωάννου

Φωτ.: Βούλα Παπαϊωάννου
Αρχείο United Nations UNRRA

Έβλεπες θαρρείς το φόβο και τον πόνο να στέκει στα μάτια του και στον μετέδιδε και σε σένα. Κι ας έλαμπαν τα μάτια αυτά από το αγλάισμα της παιδικής ηλικίας – πίσω από τα φανερά νοήματα, υπάρχουν κρυμμένα, πιο απίστευτα και πιο φρικτά. Τι είναι ο πόλεμος; Είναι σφαίρες που περνούν σαν σαϊτιές προς κάθε κατεύθυνση, γκρεμισμένα κτίρια, πρόσφυγες, νεκροί; Είναι όλα αυτά… και κάτι παραπάνω.

Όταν σε μία παιδική ψυχή, ανιχνεύεις χωρίς ίχνος προσπάθειας, όλο τον βουβό πόνο της φωτιάς, του χαμού, του ολέθρου και του θανάτου, αυτό είναι ο πόλεμος. Όταν σε μια παιδική ψυχή, μένουν ανεπούλωτα τα τραύματα μιας ζωής που δεν πρέπει να ζει κανένα παιδί στον κόσμο και που ξέρεις πως αν κοιτάξεις ίσια στα μάτια του, θα δεις μαζί με την ελπίδα της νιότης, την ανείπωτη φρίκη του να βρίσκεσαι ορφανός, ανάμεσα σε νεκρά μέλη της οικογένειάς σου με την επίγνωση πως η ζωή σου θα είναι από εδώ και μπρος τελείως διαφορετική. Όταν χάνεις το σπίτι σου, χάνεις τη ζωή σου και κινείσαι στα συντρίμμια της, προσπαθώντας να πιαστείς από μια αχτίδα φωτός, όποια και αν είναι αυτή.

Πρόσφυγες παιδιά. Ορφανά παιδιά. Παιδιά του πολέμου και του ολέθρου, έζησαν μια ζωή που δεν τους έπρεπε… Έζησαν μια ζωή, σε όλους εμάς μακρινή, για εκείνα απίστευτα κοντινή και χειροπιαστή… Και στο τέλος τέλος, μια ελεγεία για τα παιδιά αυτά, όσα έζησαν τον πόλεμο και όσα πέθαναν σε αυτόν, είναι αναγκαία για να υψωθεί σαν αχλή και να ενωθεί στην κραυγή που φωνάζει “Όχι πια πόλεμος”.

1007
Στο σχολείο
1008
Το χιόνι είναι μαλακότερο από τις ακανόνιστες πέτρες για τα ξυπόλυτα παιδιά
1000
Πληγές στα χέρια του μικρού παιδιού που προκαλούνται από τον υποσιτισμό
1001
Ένα μικρό κορίτσι που έχει επισημανθεί για να μην χαθεί κατά τον επαναπατρισμό των Ελλήνων προσφύγων
1002
Ένα μικρό ορφανό κορίτσι πρόσφυγας

1003

1004
Μικρά κορίτσια στην Πάρνηθα με μια μερίδα χαλβά
1005
Οικογένεια αναμένει για τα τρόφιμα που θα διανεμηθούν, Καλαμπάκα
1006
Διανομή συσσιτίου. Ψωμί για την οικογένεια

hπηγή





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.