«Κρητική Σχολή φωτογραφίας»

Μία απο τις σημαντικότερες προσφορές της ΕΦΕ Κρήτης στην καλλιτεχνική φωτογραφία, και μια σημαντική σελίδα στο βιογραφικό της, είναι η δημιουργία μιας παγκόσμιας αναγνωρισμένης «τάσης», στην αντιμετώπιση του πορτραίτου, την λεγόμενη «Κρητική Σχολή φωτογραφίας».

Ξεκίνησε το 1964 από τους ιδρυτές της ΕΦΕΚ, και ταλαντούχους φωτογράφους, Μάρκογλου Γιώργο, Αντωνακάκη Μανώλη και Νικηφοράκη Μιχάλη.

Προσέγγιζαν με πολύ σεβασμό, συναίσθημα και αγάπη τους ηλικιωμένους, ταλαιπωρημένους από την ζωή, τα βάσανα, τις κακουχίες και τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο, κατοίκους της Κρήτης, άντρες και γυναίκες, δημιουργώντας πορτραίτα με πλάγιους, έντονους και σκληρούς φωτισμούς. Χρησιμοποιούσαν μαύρο φόντο πίσω από τους φωτογραφιζόμενους και αυτό σε συνδυασμό με τα μαύρα ρούχα, που φορούσαν λόγω πένθους, είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία πορτραίτων “χωρίς σώματα”.

Τα “ασώματα” αυτά πρόσωπα της Κρήτης, που αναδείκνυαν την περηφάνεια, την λεβεντιά, τις κακουχίες, και πολλές φορές τον πόνο μέσα από την αξιοπρέπεια, κατάφεραν να συγκινήσουν και να βραβευτούν επανειλημμένα σε όλο τον κόσμο αφήνοντας μια ισχυρή παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Μερικά δείγματα από την Κρητική Σχολή





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.