Βόλτα στα σοκάκια του Φόδελε με τα γλυκολέμονα

‘Τη σκέπη τση Παράδεισος η Φόδελε την έχει

απω’χει τους λεμονανθούς και το νερό και τρέχει”.

Ένα ζεστό πρωινό του Ιούνη, βρέθηκα (για πολλοστή φορά) στο μυρωδάτο Φόδελε.  Τις προηγούμενες φορές αρκούμουν να “καταπιαστώ ” με τα πεντανόστιμα παιδάκια (και άλλα εδέσματα) στην πλατεία.

3

Σήμερα περπάτησα, κουβέντιασα με τους ανθρώπους, μιλήσαμε για τα νερά και τους “καταχανάδες” τις νεράιδες που παίζουν λύρα στσι απλατάνους, για τα δαιμόνια που μαυλίζουν τους περαστικούς μεσάνυχτα σε τρίστρατα, «οδηγοί», αγαθά δαιμόνια, που προστατεύουν τα σπίτια, καμπάνες που χτυπούνε τις νύχτες στις σπηλιές…

14Προσπάθησα να μάθω τη δύσκολη τέχνη του Μακραμέ από την Κα Νίκη που στον κεντρικό δρόμο φτιάχνει αριστουργήματα για τους “ξένους”. Ώς “ξένη” και εγώ δεν μπόρεσα να αντισταθώ. Φυσικά και αγόρασα μια υπέροχη τσάντα.

7Κατά μήκος του κεντρικού δρόμου αλλά και στην πλατεία ταβέρνες και καφετέριες, μαγαζάκια με λογής  λογής “πραματάκια” περιμένουν .

Το Φόδελε λοιπόν  είναι χωριό του Δήμου Μαλεβιζίου, 25 χιλιόμετρα ανατολικά του Ηρακλείου.

2

Το Χωριό των χρωμάτων και των αρωμάτων…

Τόπος, που κατά παράδοση, χάρισε  (ή δε χάρισε) το φως της μέρας στο μεγαλύτερο «σγουράφο», τον El Greco.

12Οι κάτοικοι απλοί, ζεστοί, φιλόπονοι, με κύρια ενασχόληση τη κτηνοτροφία, τη καλλιέργεια κηπευτικών, ελιάς και κυρίως εσπεριδοειδών…. «το χωρίον τούτον παράγει πλήθος γλυκολέμονα, πορτοκάλια και λεμόνια».

 Διαρρέεται από τον ποταμό Παντομάντρη

4

9

Στα σοκάκια…..

Γεφυράκι μέσα στο χωριό

Γεφυράκι μέσα στο χωριό

21

,

40

,

28

Στην περιοχή του σημερινού χωριού διαπιστώθηκε τελευταία ότι βρισκόταν η αρχαία πόλη Παντομάτριον, της οποίας το όνομα διασώζεται στον ποταμό. Σε παλαιότερη εποχή, πιθανότατα κατά τη βυζαντινή περίοδο, στη θέση Σκοτεινή, Λουμπινιές ή στα Αρχοντικά βρισκόταν χωριό με άλλο όνομα, όπως πιστοποιούν ερείπια από παλαιά κτίσματα.

Αρχάγγελος Μιχαήλ και Άγιος Γεώργιος

Αρχάγγελος Μιχαήλ και Άγιος Γεώργιος

Η σημερινή εκκλησία των Εισοδίων κτίστηκε στο ανατολικό τμήμα στη θέση παλαιότερης εκκλησίας, σταυροειδούς, εγγεγραμμένης με τρούλο και τρίκλιτης, σε σχήμα βασιλικής του 11ου ή 12ου αιώνα. Υπάρχουν διάφορα γλυπτά και επίσης πλάκα, που παριστάνει θηρίο. Όλα αυτά ανήκουν στην παλαιοχριστιανική βασιλική. Η σημερινή εκκλησία οικοδομήθηκε με δαπάνες του ΄Αρχοντα Μιχαήλ (Μελισσηνού) Μελισσουργού και της συζύγου του, Ειρήνης, το 1323 (βλ. “Το Χρυσόβουλο του Κομνηνού και τα 12 Αρχοντόπουλα”). Ήταν κατάγραφος, όμως δε σώζονται οι τοιχογραφίες.

31

Επιμέλεια-Φωτογραφίες: Βασιλική Παπουτσάκη





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.