Γιορτές μίσους και λήθης- Επιχειρούν να ξεπλύνουν τα εγκλήματα των Nαζί στην Κρήτη

Κάθε χρόνο, στις 20 Μαΐου, ημέρα της Μάχης της Κρήτης, στην πόλη Μπαντ Ράιχενχαλλ (Bad Reichenhall) της Βαυαρίας διοργανώνεται εκδήλωση μνήμης από την τοπική ομάδα του Συνδέσμου των Ορεινών Καταδρομών (αλεξιπτωτιστών), μία στρατιωτική ομάδα με μέλη παλιούς στρατιώτες της Βέρμαχτ (Wehrmacht), του στρατού της ναζιστικής Γερμανίας και του σημερινού γερμανικού στρατού της Μπούντεσβερ (Bundeswehr).
H εκδήλωση τελείται στη “γέφυρα της Κρήτης”, ένα μνημείο που χτίστηκε το 1968 σε αυτό το τουριστικό θέρετρο των 17.000 κατοίκων στις Αλπεις, που από το 1934 ως το 1945 λειτουργούσε το στρατόπεδο των ορεινών καταδρομέων της Βέρμαχτ, ενώ από το 1958 συνεχίζεται η εκπαίδευση των ορεινών καταδρομέων της Μπούντεσβερ.
Στην εκδήλωση αυτή, συμμετέχουν και μέλη νεοναζιστικών ομάδων, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η “Καμπάνια για την αποναζιστικοποίηση και αποστρατιωτικοποίηση του Μπαντ Ράιχενχαλλ”, η οποία κάλεσε σε αντιφασιστική ημερίδα μία εβδομάδα πριν από την εκδήλωση της 20ής Μαΐου, στις 14 του μήνα και στην οποία είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν ο 93χρονος Νικόλαος Μαρινάκης, επιζήσας του Ολοκαυτώματος του Σκηνέ Χανίων, ο οποίος στην συνέχεια εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και τον ΕΛΑΣ Κρήτης και ο Αριστομένης Συγγελάκης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών και μέλος της Ενωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου. Πήραν μέρος, επίσης, μέλη της Ενωσης Διωχθέντων από το Ναζιστικό Καθεστώς Γερμανίας (Vereinigung der Verfolgten des Naziregimes-VVN).
Στη “Μάχη της Κρήτης” πήραν μέρος για πρώτη φορά στην πολεμική ιστορία οι επίλεκτες μονάδες αλεξιπτωτιστών, αλλά εξαιτίας των μεγάλων απωλειών τους (υπολογίζεται πως σκοτώθηκαν 8.000 άνδρες) δεν ξαναχρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο, αλλά τα μέλη τους μεταφέρθηκαν στον τακτικό στρατό της Βέρμαχτ. Αντίθετα, οι σύμμαχοι συγκρότησαν στη συνέχεια ομάδες αλεξιπτωτιστών, οι οποίες και πήραν μέρος στον πόλεμο, όπως στην απόβαση στη Νορμανδία. Στην Κρήτη εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η υποχρεωτική εργασία των ντόπιων μετά από διαταγή των Γερμανών.

ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Σημειώνεται, πως στην Κρήτη για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί το “δόγμα της συλλογικής ευθύνης”. Οι άμαχοι Κρητικοί πήραν μέρος στις εχθροπραξίες από την πρώτη κιόλας ημέρα. Αυτό ήταν κάτι που οι Γερμανοί δεν το περίμεναν. «Η αντίδραση των κατοίκων του νησιού θα προκαλέσει την οργή των Γερμανών, οι οποίοι θα προβούν σε μαζικά αντίποινα καταστρέφοντας ολόκληρα χωριά, εκτελώντας αμάχους σε όλη την έκταση του νησιού», εξήγησε ο κ. Συγγελάκης.
Τέτοιου είδους γιορτές «σιγοντάρουν τον ιστορικό αναθεωρητισμό και τα εγκλήματα που διέπραξε η Βέρμαχτ σχετικοποιούνται ή αποσιωπούνται, για να μην διαταραχθεί η λίγο ως πολύ δημόσια παράδοση που θέλει τη Μπούντεσβερ απόγονό της. Σε αυτές τις γιορτές μνήμης στις διηγήσεις τους οι Γερμανοί κυρίως παρουσιάζονται κατά πρώτον ως θύματα και όχι ως θύτες και υπεύθυνοι για τα φριχτά τους εγκλήματα», γράφει στην ανακοίνωσή της η συμμετέχουσα στην ημερίδα, ομάδα Ραμπάτς (Rabatz) και συνεχίζει: «Στο Μπαντ Ράιχενχαλλ, ακόμη κι αν πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια αντιφασιστικές διαμαρτυρίες, πολλές αλήθειες μένουν ακόμη στη σκιά: Απώτερος σκοπός αυτής της συγκάλυψης είναι να μη δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα ενάντια στις μονάδες των ορεινών καταδρομέων, που εκπαιδεύονται σήμερα εκεί. Και για χάρη αυτής της απόκρυψης γίνονται αποδεκτά ακόμη και ναζιστικά ιδεολογήματα».
Ο κ. Συγγελάκης υποστηρίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως η «η απόκρυψη των ναζιστικών εγκλημάτων έχει ως σκοπό την παραχάραξη της ιστορίας για να αποφύγει η Γερμανία την απόδοση των πολεμικών οφειλών (αποζημιώσεων στα θύματα, επανορθώσεων για την καταστροφή των υποδομών και τη λεηλασία του εθνικού πλούτου, επιστροφής του κατοχικού δανείου, των αρχαιολογικών και άλλων πολιτιστικών θησαυρών)».

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΝΑΖΙ
«Το γεγονός ότι το δημοκρατικό γερμανικό κράτος επιτρέπει την τέλεση ή ακόμη και συμμετέχει διά εκπροσώπων του σε εκδηλώσεις νοσταλγών της στρατιωτικής κατοχής της Κρήτης και μιλάει για “ευγνωμοσύνη σε αυτούς που έπεσαν για τη μεγάλη Γερμανία” είναι εξοργιστικό. Η μη αναφορά του πραγματικού ιστορικού πλαισίου που σκοτώθηκαν οι ορεινοί καταδρομείς, δηλαδή επέμβαση σε ξένη χώρα με σκοπό να την κατακτήσουν, να την απομυζήσουν οικονομικά στο μέγιστο βαθμό και να επιβάλουν την αποτρόπαια ναζιστική “νέα τάξη πραγμάτων”, αφήνει σοβαρά ερωτήματα αν τελικά το γερμανικό κράτος συγκαλύπτει ή συσκοτίζει την πραγματική διάσταση της πολλαπλώς εγκληματικής Κατοχής που υπέστη η Ελλάδα, δεδομένου άλλωστε ότι τα ναζιστικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ελλάδα παρέμειναν πλήρως ατιμώρητα στη Γερμανία», αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Συγγελάκης. Υπό μία οπτική, με τις μεθοδεύσεις αυτές, οι Γερμανοί στρατιώτες που έπεσαν στη “Μάχη της Κρήτης” τους οποίους λογικό είναι οι δικοί τους άνθρωποι (οικογένειες, φίλοι κ.λπ.) να θέλουν να τους θυμούνται, εξηγεί ο κ. Συγγελάκης, γίνονται και οι ίδιοι θύματα εκμετάλλευσης καθώς στις εκδηλώσεις αυτές δεν τιμάται απλώς η μνήμη τους, αλλά τελικά τιμάται ένας επεκτατικός πόλεμος και η ναζιστική Γερμανία.

Η αντιφασιστική ημερίδα
Στην ημερίδα ο κ. Μαρινάκης αφηγήθηκε για τους πολυήμερους καταστροφικούς και πολύνεκρους βομβαρδισμούς από τη γερμανική αεροπορία Λουφτβάφε (Luftwaffe) πριν τη Μάχη της Κρήτης, την αυθόρμητη λαϊκή αντίσταση στον εισβολέα, τις πρωτόγνωρες θηριωδίες των ναζί και την ένταξή του στην αντίσταση.
Το ιστορικό, πολιτικό και νομικό πλαίσιο της εκδήλωσης, αλλά και της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων παρουσιάστηκε από τους ιστορικούς δρ Στέφαν Στράκε, δρ Ραλφ Κλάιν και τον δικηγόρο της οικογένειας Φουντούρη για την υπόθεση του Διστόμου Μάρτιν Κλίνγκνερ.
Ο κ. Συγγελάκης μίλησε για το μαρτύριο της Βιάννου, της Κρήτης κι ολόκληρης της Ελλάδας στην περίοδο της Κατοχής. Πριν την ημερίδα, οι διοργανωτές της με τους κ.  Μαρινάκη και Συγγελάκη συνάντησαν τον δήμαρχο της πόλης, στον οποίον χάρισαν την έκθεση του Δοξιάδη για τη θυσία της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αμέσως μετά τη λήξη της πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική πορεία στην πόλη, η οποία κατέληξε στη “Γέφυρα της Κρήτης που βρίσκεται το μνημείο των Ορεινών Καταδρομέων και οι διαδηλωτές τοποθέτησαν πινακίδα που αποδίδει τιμή στα θύματα και όχι στους ναζιστές θύτες τους.
Παρόμοιου περιεχομένου πινακίδα είχαν βάλει και οι διοργανωτές της αντιφασιστικής συγκέντρωσης το 2014, αλλά αργότερα την αφαίρεσαν οι τοπικές Αρχές.

haniotika-nea.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.