Ο βομβαρδισμός του Ρεθύμνου (23 Μαϊου 1941)

Το μεσημέρι της Παρασκευής της 23ης Μαΐου 1941, περίπου στη 1 η ώρα, σκέπασαν τον ουρανό του Ρεθύμνου σμήνη γερμανικών βομβαρδιστικών και στούκας, τα οποία άρχισαν να βομβαρδίζουν την πόλη και τα περίχωρα. Ο βομβαρδισμός συνεχίστηκε ασταμάτητα για πέντε ώρες, δηλαδή μέχρι τις έξι το απόγευμα. Το μεγαλύτερο μέρος των βομβών δέχτηκε το κέντρο της πόλης, δηλαδή η περιοχή της Μητρόπολης και της Μεγάλης Πόρτας.

Ιδού πως περιγράφει το γεγονός ο αείμνηστος ιστορικός της Μάχης της Κρήτης στο Ρέθυμνο Μάρκος Πολιουδάκης: “…Τα σπίτια στην πόλη μέσα έγιναν ερείπια κι έχασκαν. Οι δρόμοι

αδιάβατοι, οι υδροσωλήνες σπασμένοι, σπίτια και μαγαζιά, όσα δεν έπεσαν ήταν ορθάνοιχτα από τις πιέσεις των αερίων. Ένα πυκνό σάβανο μαύρου καπνού σκέπαζε την πόλη. Τα πάντα είχαν εξαφανιστεί σε μια περιοχή με επίκεντρο τη Μητρόπολη και την Αγία Βαρβάρα. Μόνο οι δυο εκκλησίες, σαν από θαύμα, στέκονταν, όπως ήταν. Ένας καναπές σκαρφαλωμένος στην τρούλα του τρούλου του καμπαναριού θύμιζε την ένταση του βομβαρδισμού. Η πόλη εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους και τις Αρχές. Τη νύχτα λεηλατήθηκε από κλέφτες και λωποδύτες, που συμπλήρωσαν την καταστροφή…”

Για λόγους επετειακούς δημοσιεύω πέντε φωτογραφίες (άλλες γνωστές και άλλες άγνωστες) με τα αποτελέσματα του βομβαρδισμού.

 

Οι Ρεθεμνιώτες σε αγγαρεία, υπό την επίβλεψη του πάνοπλου Γερμανού, προσπαθούν να καθαρίσουν τη βομβαρδισμένη πλατεία του Άγνωστου .

 

Ένας γαϊδαράκος βόσκει στα ερείπια ισοπεδωμένου σπιτιού κάτω από τον μιναρέ της Βαλιδέ Σουλτάνας.

 

Στη φωτογραφία παρότι βρίσκεται σε ομάδα φωτογραφιών του Ρεθύμνου της Κατοχής και παρότι στο βάθος διακρίνονται τα Λευκά Όρη, διατηρώ επιφυλάξεις ότι πρόκειται για Ρέθυμνο.

 

Στη φωτογραφία εικονίζεται η Μεγάλη Πόρτα με ερειπωμένη τη σειρά των κτισμάτων αριστερά.

 

Στη φωτογραφία εικονίζονται ερειπωμένα κτίσματα και στο βάθος το καμπαναριό της Μητρόπολης

 

του Γιάννη Ζ. Παπιομύτογλου

 

https://rethemnosnews.gr/





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.