Χάος στο υπαίθριο hotspot της Πλατείας Βικτωρίας

Μία γυναίκα περνάει γρήγορα το φανάρι των πεζών στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου και χωρίς να χάσει χρόνο προσφέρει μία μεγάλη πιατέλα με τυρόπιτα σε μία οικογένεια Αφγανών που βρίσκεται στην Πλατεία Βικτωρίας. Οι πρόσφυγες την ευχαριστούν μ’ ένα νεύμα κι εκείνη περνάει και πάλι γρήγορα το φανάρι.
Λίγα μέτρα πιο κάτω, μία άλλη γυναίκα έχει ανοίξει τη σακούλα που έχει μαζί της και μοιράζει ρούχα. Γύρω της έχει σχηματιστεί ένας μεγάλος κύκλος. Μικροί και μεγάλοι έρχονται για να παραλάβουν ένα ρούχο. Στο ένα της χέρι κρατάει και ένα μισάνοιχτο κουτί μπισκότα. Κάποιος τα έχει δει και σχεδόν εκλιπαρεί: «Φορ δε μπέιμπις». (Για τα μωρά). Η γυναίκα ανοίγει αμέσως το πακέτο και τα μοιράζει στα παιδάκια.

Σκηνές σαν τις παραπάνω εκτυλίσσονται καθημερινά από το πρωί έως το βράδυ στην Πλατεία Βικτωρίας, η οποία την τελευταία εβδομάδα είναι ασφυκτικά γεμάτη πρόσφυγες απ’ άκρη σ’ άκρη. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν στρώσει κάτω, ό,τι μπορούν, κουβέρτες, χαρτόκουτες, υπνόσακους για να προστατεύονται το βράδυ από το κρύο και την υγρασία. Άλλοι έχουν φτιάξει πρόχειρες τέντες με πανιά για να έχουν λίγη σκιά. Είναι μερικές εκατοντάδες από τις χιλιάδες των προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας.


Μία γυναίκα μοιράζει ρούχα στους πρόσφυγες στην Πλατεία Βικτωρίας
(Φωτό: Γιώργος Οικονομόπουλος)

Όσες φορές κι αν έχει επισκεφτεί κανείς έναν τέτοιο πρόχειρο καταυλισμό δεν μπορεί να μην νιώσει ένα σφίξιμο στο στομάχι βλέποντας ταλαιπωρημένους και πεινασμένους ανθρώπους να ζουν κάτω από ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής. Μία γυναίκα κάθεται στο έδαφος και προσπαθεί να θηλάσει το μωρό της. Γύρω της υπάρχουν παντού απλωμένα παπούτσια, ρούχα αλλά και σακίδια. Εκεί μέσα είναι όλα τα υπάρχοντα των προσφύγων. Δίπλα στις πρόχειρες στρωματσάδες υπάρχουν και πολλά σκουπίδια. Η δυσοσμία είναι έντονη. Δύο οδοκαθαριστές του Δήμου έφτασαν χθες το μεσημέρι στην Πλατεία αλλά…γρήγορα εγκατέλειψαν την προσπάθεια. Τα σκουπίδια ήταν πολλά και ήταν δύσκολο να κινηθούν ανάμεσα σε δεκάδες ανθρώπους.
Κεντρική οργάνωση για τη σίτιση, τη φροντίδα και την περίθαλψή των περίπου 1000 προσφύγων που βρίσκονται στην Βικτώρια δεν υπάρχει. Δεν υπάρχουν ούτε καν τουαλέτες. Έτσι, εθελοντές, ΜΚΟ, απλοί πολίτες επισκέπτονται συνεχώς την Πλατεία για να στηρίξουν τους πρόσφυγες. Προσπαθούν να βοηθήσουν με όσες δυνάμεις διαθέτουν μία κατάσταση που όμως φαίνεται να είναι εκτός ελέγχου…

Στο Κέντρο της Πλατείας μέλη μίας ολλανδικής ΜΚΟ έχουν μεγάλα μπιτόνια και προσφέρουν πόσιμο νερό. Μικροί και μεγάλοι πρόσφυγες έρχονται για ένα ποτήρι νερό. Η Ινές από την Ολλανδία μού λέει πως βρίσκονται εδώ και δύο μήνες στην Αθήνα για να βοηθήσουν στο προσφυγικό. «Ερχόμαστε εδώ και προσφέρουμε τσάι ή καφέ. Σήμερα δίνουμε νερό». Σε μία άλλη γωνιά της Πλατείας έχει σχηματιστεί και πάλι ένας κύκλος. Είναι το σημάδι πως κάποιος έχει έρθει και μοιράζει βοήθεια στους Αφγανούς. «Απλός πολίτης» απαντάει ο ηλικιωμένος κύριος που έχει στα χέρια του μία μεγάλη νάιλον σακούλα, όταν τον ρωτάω αν είναι από κάποια ΜΚΟ.


Μέλη ολλανδικής ΜΚΟ προσφέρουν πόσιμο νερό στους πρόσφυγες
(Φωτό: Γιώργος Οικονομόπουλος)


Μικροί και μεγάλοι έχουν μαζευτεί γύρω από τον ηλικιωμένο άντρα που μοιράζει ρούχα.
(Φωτό: Γιώργος Οικονομόπουλος)

Μία μεγάλη οικογένεια έχει στήσει ένα πρόχειρο σπίτι στο κάτω μέρος της πλατείας:έχουν βάλει κουβέρτες στο τσιμέντο και πάνω στα δέντρα πανιά. Πάνω σ’ ένα δέντρο υπάρχει και ένα χαρτόνι που γράφει: We need help of Greece for opening of the borders (Θέλουμε τη βοήθεια της Ελλάδας για το άνοιγμα των συνόρων). «Κοιμόμαστε πέντε ημέρες εδώ, έξω, στην Πλατεία. Ο στόχος μας είναι να πάμε στη βόρεια Ευρώπη, στη Νορβηγία» αναφέρει ο νεαρός Μπισμιλά. Όπως προσθέτει επέλεξαν να μείνουν στη Βικτώρια και όχι σε κάποιο κέντρο φιλοξενίας διότι «στα καμπς είναι πιο βρώμικα». Ανάμεσα στους εκατοντάδες πρόσφυγες στην Πλατεία είναι και πολλά παιδιά. Δύο αγόρια παίζουν ποδόσφαιρο στο βρώμικο πλακόστρωτο. Παραδίπλα ένα παιδί φτιάχνει σαπουνόφουσκες. Στη γειτονική στρωματσάδα μία μητέρα προσπαθεί να φουσκώσει έναν μπαλόνι για να το δώσει στο παιδί της.


Πλατεία Βικτωρίας. Το δράμα των προσφύγων σε μία εικόνα
(Φωτό Γιώργος Οικονομόπουλος)


Μητέρες με τα μωρά παιδιά τους στο πλακόστρωτο της Πλατείας Βικτωρίας
(Φωτό: Γιώργος Οικονομόπουλος)

Σκοτωμός για μία μπανάνα…
 

Οι εικόνες χάους είναι συχνές στην Πλατεία Βικτωρίας κυρίως λόγω της έλλειψης συντονισμού και οργάνωσης. Χθες το μεσημέρι μία γυναίκα πάρκαρε τ’ αυτοκίνητό επί της 3ης Σεπτεμβρίου και έβγαλε από το πορτ μπαγκάζ σακούλες με ρούχα και τρόφιμα. Με το που έκανε όμως την κίνηση και ανέβηκε στην Πλατεία για να μοιράσει μπανάνες ένα πλήθος προσφύγων την πλησίασε και έγινε…σκοτωμός. Ουδείς υπήρχε εκεί για να οργανώσει το πλήθος ώστε να τηρηθεί μία σειρά. Και αυτό μολονότι ακριβώς δίπλα υπήρχαν αστυνομικοί και δημοτικοί αστυνομικοί. Ο ένας πατούσε τον άλλον. Προσπαθούσαν να πάρουν ό,τι μπορούσαν. Η γυναίκα φώναζε ότι θα σταματήσει να μοιράζει. Κάποια στιγμή μπήκαν στο πλήθος και χρήστες ουσιών. Απαιτούσαν να πάρουν κι αυτοί τρόφιμα. Οι διαμαρτυρίες από κάποιους κατοίκους της περιοχής δεν άργησαν. Ένας άντρας έλεγε ότι η κατάσταση είναι άσχημη και ότι η γυναίκα κινδύνεψε να λιντσαριστεί. Μία άλλη γυναίκα ρωτούσε τους φωτορεπόρτερς «σας αρέσουν οι συνθήκες υγιεινής που υπάρχουν στην πλατεία;». Την ίδια στιγμή άλλοι πολίτες έλεγαν: «Και τι να κάνουν; Είναι πρόσφυγες. Δεν έχουν που να πάνε».


Η γυναίκα βγάζει από το αυτοκίνητό της ρούχα και τρόφιμα και ένα πλήθος προσφύγων πατούν
ο ένας πάνω στον άλλον για να προλάβουν να πάρουν (Φωτό: Γιώργος Οικονομόπουλος)

πηγή





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.