Ανακαλύφθηκε Μινωικὸς Λαβύρινθος ηλικίας 2000 ετών στὴν Ινδία!

Λαβύρινθος 2.000 ετών που ανακαλύφθηκε στην Ινδία, εμφανίζει το ίδιο σχήμα με τον Ελληνικό Λαβύρινθο τού 1200 π.Χ.

Οι λαβύρινθοι είναι σίγουρα μια από τις πιο αινιγματικές συλλήψεις τής ανθρωπότητας. Το αρχαιότερο λαβυρινθικό σχήμα βρίσκεται στη Σαρδηνία, στο Μνημείο του Λαβύρινθου (Luzzanas), χαραγμένο σε βράχο, που ανήκει σε ταφή, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, χρονολογείται από το 2500 π.Χ., την νεολιθική, δηλαδή, εποχή.

Ο πιο γνωστός από την αρχαιότητα είναι σίγουρα ο θρυλικός λαβύρινθος της Κνωσού, ο οποίος, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία κατασκευάστηκε από τον βασιλιά Μίνωα στο νησί της Κρήτης, για να φυλακίσει τον Μινώταυρο, που γεννήθηκε από την ένωση της γυναίκας του βασιλιά, Πασιφάης, με έναν ταύρο .

Οι συμβολισμοί και οι σημασίες των λαβυρίνθων στον αρχαίο κόσμο είναι πολύπλοκοι και πολλαπλοί. Σύμφωνα με τον μελετητή J. C. Cooper, σε ορισμένους ασιατικούς πολιτισμούς, ο λαβύρινθος ήταν συνδεδεμένος με τις αρχές του Κάρμα και τον κύκλο τής Samsara, ή τον κύκλο της γέννησης, τού θανάτου και τής μετενσάρκωσης στον κόσμο των ανθρώπων.

Η έξοδος από την Samsara σήμαινε την επανένωση με την φώτιση, την διακοπή τού κύκλου τής αναγέννησης, και την ένωση με την αιωνιότητα.

Όπως έχει εξηγηθει από το Ancient Origins, σε άλλους πολιτισμούς, ο συμβολισμός δυνδέεται με το ξεπέρασμα ττων δυσκολιών της παρούσας ζωής, ένα είδος μετάβασης από το βέβηλο στο ιερό. “Το ταξίδι της ζωής μέσα από τις δυσκολίες και τις αυταπάτες του κόσμου οδηγεί στη φώτιση,” γράφει ο Κούπερ. “Η είσοδος σε ένα λαβύρινθο συμβολίζει το θάνατο του ατόμου, ενώ η έξοδος είναι ισοδύναμη με την αναγέννηση.”

Πρόσφατα, μια ομάδα Ινδών αρχαιολόγων ανακάλυψαν ένα λαβύρινθο που χρονολογείται από το 2000 π.Χ. Η κατασκευή βρίσκεται στο χωριό Gedimedu και έχει έκταση 17 τετραγωνικών μέτρων. Όπως αναφέρθηκε από τους Times της Ινδίας, ο λαβύρινθος είναι σήμερα σε φάση ανασκαφής από ερευνητές τού Αρχαιολογικού και Ιστορικού Κέντρου Ερευνών, Verarajendran.

anakalyfthike minoikos lavyrinthos ilikias 2000 eton stin india 1

Οι κάτοικοι είχαν ανεγείρει ένα ναό πάνω από τον λαβύρινθο, αλλά οι αρχαιολόγοι προτίθενται να ζητήσoουν την άδεια να τον αφαιρέσουν, για να καταστούν δυνατές οι περαιτέρω ανασκαφές και μελέτες.

“Ο λαβύρινθος δείχνει μια διαδρομή από την πόρτα προς την έξοδο. Θα πρέπει να τον διανύσει κανείς μέσα από το σωστό δρόμο για να επιτύχει να φτάσει στον στόχο του», εξηγεί ο S. Ravikumar, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. “Πιστεύεται ότι το άτομο που θα τον διανύσει σωστά, θα δει να εκπληρώνονται οι επιθυμίες του.”

Υπάρχει όμως μια περίεργη σύμπτωση που προκαλεί σύγχυση στους εραυνητές : ο ινδικός λαβύρινθος δείχνει μια διαδρομή σχεδόν όμοια με αυτή που βρέθηκε σε μια πήλινη πινακίδα τού 1200 π.Χ. μία από τα παλαιότερα γνωστά σχήματα, που βρέθηκε στην Πύλο, στην Ελλάδα.

Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αν πρόκειται για διαβολική σύμπτωση, ή αν με κάποιο τρόπο η ελληνική κουλτούρα και η ινδική ἠλθαν σε επαφή κατά την αρχαιότητα. Σύμφωνα με ορισμένες θεωρίες, ενδέχεται να έχουν επηρεαστεί από έναν πολιτισμό πιο αρχαίο, προϋπάρχοντα και από τούς δύο.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Πηγή: ilnavigatorecurioso.it

Πηγή: diadrastika.com





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.