Ο πύργος του Αλιδάκη στο Εμπρόσνερο Χανίων

Ο Πύργος του Αλιδάκη στον Εμπρόσνερο εκτιμάτε ότι χτίστηκε αρχικά από τούς Ενετούς και αργότερα ανακατασκευάστηκε από τούς Τούρκους. Χτισμένος στην πλεονεκτικότερη θέση του χωριού έξω από την γειτονιά Μεσοχώρι έχει θέα σχεδόν όλο τον Αποκόρωνα μέχρι και το Ακρωτήρι. Αποτελείται από τέσερις επιμήκεις και παράλληλα δομημένους θόλους. Χρησιμοποιήθηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας σαν κατοικία και φρούριο από τον πλέον αιμοβόρο Γενίτσαρο της εποχής εκείνης τόν Ιμπραήμ Αλιδάκη.

Ο Αλιδάκης γεννημένος γύρω στα 1720, με την εγκατάσταση του στον Εμπρόσνερο είχε αρπάξει τεράστιες εκτάσεις των κατοίκων από την Μουσέλα (σύνορα Νομών Χανίων – Ρεθύμνου) μέχρι και τα Κεραμειά, και από τον Βάμο μέχρι τον Καλλικράτη όπου οι Ραγιάδες βόσκανε τα αμέτρητα κοπάδια του. Εκτάσεις κατείχε ακόμη καί σε άλλες περιοχές όπως στα Τσικαλαριά, στον Βλητέ, στο Ρέθυμνο και αλλού.

Στα 1774 αφού τέλειωσε η επανάσταση του Δασκαλογιάννη οι Σφακιανοί πληροφορούμενοι ότι ετοιμάζεται να τούς εξολοθρεύσει ο Αλιδάκης, προετοιμάζονται και μετά από συνέλευση στ Ασκύφου αποφασίζουν να κτυπήσουν αυτοί πρώτοι. Ξεκινούν από βραδύς και τα γλυκοχαράματα πιάνοντας στον ύπνο την φρουρά του Αλιδάκη, επιτείθονται στον Πύργο εξολοθρεύοντας τον λαομίσητο Γενίτσαρο και την φρουρά του. Ο Πύργος κληρονομείται στους απογόνους του οι οποίοι για πολλά χρόνια ακόμη καταδυναστεύουν τον υποδουλωμένο λαό. Αρκετά χρόνια πριν την επανάσταση του 1866 πρέπει να πουλήθηκε στον Πηρίνη, Γραμματικό του Αλιδάκη.

1

Δες και : Οι Σφακιανοί και ο Αληδάκης

Στις αρχές του 1900 χρησιμοποιώντας τον τοίχο της ανατολικής πλευράς προστέθηκε κτίσμα με κεραμοσκεπή όπoυ κατοίκησε η οικογένεια της εγγονής του Πηρίνη και γύρω στα 1930 εγκαταλείπεται το χτίριο για οικογενειακούς λόγους. Από τότε παραμένει ακατοίκητο μέχρι το Β παγκόσμιο πόλεμο οπότε νοικιάζεται σαν Αστυνομικός Σταθμός. Στα 1962 απαλλοτριώνεται ο πύργος από το Δημόσιο και κηρύσσεται Ιστορικό και Διατηρητέο Μνημείο. Έκτοτε η Αρχαιολογία έκανε κάποιες εργασίες συντήρησης, αναμένοντας την παράκαμψη των γραναζιών της γραφειοκρατίας για την πλήρη αναστήλωση και αναπαλαίωση του μνημείου αυτού.

*Στοιχεία για τον Πύργο και τούς Αγώνες των Εμπροσνεριτών υπάρχουν στο βιβλίο του Μάρκου Ντουκάκη “Το Μπρόσνερο και οι Αγωνιστές του”. Τα ιστορικά στοιχεία για την μάχη στο Πύργο που εξόντωσε τον Αλιδάκη, άντλησε ο συγγραφέας κυρίως από χειρόγραφο ποίημα ανώνυμου ριμαδόρου:

“…Κι’ ως τα γλυκοχαράματα Το Μπρόσνερο κυκλώνου
και δυό παιγνιώτες διαλεχτοί στον Πύργο αποσώνουν
Ο Καραβάνος εν’ ο γείς κι’ άλλος πο τσοί Μπουζήδες
………………………………………………
Λέει του ο Μανούσακας με την χονδρή φωνάρα,
και με ττην ποκαμίσαντου και την πλατέ ζωνάρα
Εδά θα δείς μωρέ μπουρμά, με ποιούς θα πολεμήσεις,
………………………………………………
Κι’ απής και τσοί σκωτώσασι μέσα ’ ς τον Πύργο μπήκα,
κι’ επήραν ό,τ’ ευρίκασι και πράμμα δεν αφήκα
………………………………………………
Οι Σφακιανοί μοιράζουσι τα έχη τ’ Αλιδάκη,
κ’ οι Τούρκοι τον εκλαίουσι κ’ είνε να πιου φαρμάκι
………………………………………………”

πηγή: Δήμος Κρυονέριδας





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.