Καρκινογόνο το ζιζανιοκτόνο RoundUp της Monsanto, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος της Καλιφόρνια

Το γραφείο της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος στην Καλιφόρνια (EPA) επισημαίνει πως η γλυφοσάτη, το βασικό συστατικό του διαδεδομένου ζιζανιοκτόνου RoundUp της εταιρίας Monsanto,  είναι «επικίνδυνο για πρόκληση καρκίνου».

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση, έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με την οποία το RoundUp είναι πιθανώς καρκινογόνο.

Ερωτηθείς ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Monsanto για τα στοιχεία αυτά, τα χαρακτήρισε ως «ατυχή θόρυβο» και «αντιπερισπασμό και όχι πραγματικότητα». Κατά την εταιρεία, το Roundup είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της Monsanto.

Το Roundup είναι το πιο διαδεδομένο φυτοφάρμακο στις ΗΠΑ (όπως στην Ευρώπη και την Ελλάδα).

Η Glyphosate, που δημιουργήθηκε από την Monsanto το 1974, χρησιμοποιείται κυρίως σε καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι και η σόγια που έχουν τροποποιηθεί γενετικά για να είναι πιο ανθεκτικές.

Το Roundup προβάλλεται από τη Monsanto ως «φιλικό προς το περιβάλλον» προϊόν, ενώ είναι μία από τις πιο καταστροφικές ενώσεις που έχουν κατασκευαστεί. Η ουσία glyphosate που περιέχεται στο Roundup είναι τοξική, μολύνει το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα, σκοτώνει ωφέλιμους μικροοργανισμούς του εδάφους, καταστρέφει τη χλωρίδα και την πανίδα των περιοχών όπου ψεκάζεται και αυξάνει την ανθεκτικότητα των ζιζανίων στα ζιζανιοκτόνα. Έχει ήδη ανιχνευθεί από τους επιστήμονες στο νερό, το έδαφος, τον αέρα, το νερό της βροχής, ακόμη και μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα νέα σχετικά με την απόφαση της EPA έγιναν δεκτά με χαρά από τους ακτιβιστές περιβαλλοντολόγους.

«Η Καλιφόρνια κάνει ένα σημαντικό βήμα για την προστασία του ανθρώπου και της άγριας ζωής από αυτό το τοξικό εντομοκτόνο», δήλωσε ο δρ. Νέιθαν Ντόνλεϊ, επιστήμονας στο Κέντρο Βιοποικιλότητας των ΗΠΑ. «Περισσότερα από 250 εκατ. λίβρες της χημικής ουσίας glyphosate χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ και η επιστήμη έχει πλέον τοποθετηθεί ξεκάθαρα ότι η ουσία αυτή συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία καθώς και για αναρίθμητα είδη αγρίων ζώων».

Εκτός από την glyphosate, άλλες τρεις ουσίες, το παραθείο, το μαλάθιο και η χημική ένωση tetrachlorvinphos, κατατάχθηκαν στη λίστα των προϊόντων που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.

enallaktikos.gr με πληροφορίες από www.rt.com



TAG


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.