Τι βλέπει το μωρό μου; (Από τον 1ο μήνα έως 12 μηνών)

Τα αντικρίζεις και λιώνεις… Τα πιο υπέροχα και πολύτιμα μάτια του κόσμου. Τα μάτια του μωρού σου! Σε κοιτούν κι αναρωτιέσαι: Τι βλέπει; Πώς βλέπει; Μπορεί να σε αναγνωρίσει; Καιρός να μάθεις περισσότερα!

Εσύ σίγουρα το βλέπεις πανέμορφο, έχεις όμως αναρωτηθεί πώς σε βλέπει το μωρό σου (εσένα και τον κόσμο ολόκληρο); Οι επιστήμονες, ύστερα από εκτεταμένες μελέτες στο θέμα της βρεφικής όρασης, υποστηρίζουν ότι –πολύ απλά – τα νεογέννητα μωράκια βλέπουν τα αντικείμενα σαν να είναι καλυμμένα με ένα στρώμα βαζελίνης. Στην ηλικία των 3-5 ετών περίπου τα παιδιά αποκτούν την οπτική οξύτητα των ενηλίκων. Μέχρι τότε, η ανάπτυξη των ματιών του μωρού σας παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον…

Τον 1ο μήνα κουνάει το κεφάλι προς την πηγή του φωτός και εστιάζει στο πρόσωπο που το φροντίζει.

Στους 2-3 μήνες αναγνωρίζει τα κοντινά του πρόσωπα, αρχίζει να κουνά τα ματάκια ανεξάρτητα από το κεφάλι, αρχίζει να έχει μεγαλύτερη ευαισθησία στο φως, έχει μεγάλο ενδιαφέρουν για τα έντονα χρώματα και μπορεί να ξεχωρίσει περισσότερες λεπτομέρειες στα σχήματα και σχέδια. Το μαύρο και τα άσπρο μαζί με το πορτοκαλί, το κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε είναι τα χρώματα που ερεθίζουν περισσότερο την όραση του μωρού. Tip: Τώρα είναι η ιδανική στιγμή να βάλετε ένα παιχνιδάκι που συνδυάζει ήχο και κίνηση πάνω από την κούνια του. Το μωρό ενθουσιάζεται να το παρακολουθεί. Του αρέσει και να βλέπει τα χείλη σας να κινούνται όταν του μιλάτε.

3-6 μηνών αρχίζει να βλέπει τα αντικείμενα τρισδιάστατα, εξετάζει με μεγάλη προσοχή τα χέρια και τα πόδια του καθώς και τα παιχνίδια του. Παρακολουθεί με ενδιαφέρον τα αντικείμενα που πέφτουν ή τσουλάνε και κουνάει τα μάτια ανεξάρτητα από το κεφάλι. Tip: Σε αυτή την ηλικία ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για τα παιχνίδια του αλλά και για φωτογραφίες και εικόνες. Θα προσπαθεί συνέχεια να αρπάξει τα αντικείμενα που είναι κοντά του αφού έχει αποκτήσει καλό συντονισμό ανάμεσα στα μάτια και τα χέρια (προσοχή στα σκουλαρίκια σας που του «γυαλίζουν» επικίνδυνα αλλά και στο κρεμαστό παιχνίδι πάνω από την κούνια). Αρχίστε να του διαβάζετε βιβλία με μεγάλες φωτογραφίες.

7-10 μηνών δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις εικόνες και τις φωτογραφίες, η όρασή τους έχει αυξηθεί τόσο πολύ ώστε παρατηρεί ακόμα και το έντομο που περπατά ή το κομματάκι δημητριακό που είναι στο πάτωμα. Μπορεί ακόμα να αναγνωρίσει κάποιο αντικείμενο που έχετε μισοκρύψει.

11-12 μηνών βλέπει έξω από το παράθυρο και αναγνωρίζει τους ανθρώπους, τρελαίνεται να παίζει κρυφτούλι και καταλαβαίνει ποιος είναι στις φωτογραφίες.

Της Φλώρας Κασσαβέτη, με τη συνεργασία της Μαρίας Φωτοπούλου, παιδοφθαλμίατρος Αναπληρώτρια Διευθύντρια Οφθαλμολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία.-happymom.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.