Ολόκληρο χωριό ζει πουλώντας παιδιά στην Ελλάδα

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις, σχετικά με το πως οι κάτοικοι ενός ολόκληρου χωριού στη Βουλγαρία ζουν δίνοντας παράνομα τα παιδιά τους σε άτεκνα ζευγάρια στην Ελλάδα.

«Αχ μη ρωτάτε καν, στο χωριό μας σχεδόν όλοι έχουν αφήσει ένα μωρό στην Ελλάδα. Εγώ τουλάχιστον κατάφερα να αγοράσω αυτό το σπίτι με τα καταραμένα χρήματα, ώστε να έχουμε στέγη για τα παιδιά μας. Δεν σπατάλησα ούτε ένα λεβ. Πολλοί άνθρωποι εδώ, όμως, δίνουν τα μωρά τους για το εύκολο χρήμα, τρώνε, πίνουν, κάνουν πάρτι. Όταν τα χρήματα τελειώσουν, απλώς πουλάνε το επόμενο μωρό», περιγράφει στην εφημερίδα Έθνος η 30χρονη Στάνκα.

Η ίδια παραδέχεται ότι πούλησε το μωρό της έναντι 3500 ευρώ. «Το μετανιώνω διαρκώς και δεν μπορώ να πάψω να σκέφτομαι το αγόρι, αλλά ήμουν νέα και ανόητη», λέει και κλαίει όταν θυμάται πως ήρθαν στο σπίτι της άνθρωποι από τη γειτονική πόλη και προσφέρθηκαν να πουλήσουν το τρίτο της παιδί το οποίο ήταν ακόμη στην κοιλιά.

Τώρα ζει μαζί με τον άνδρα και τα άλλα δύο παιδιά της σε ένα σπίτι στην πόλη Εκζάρ Αντίμοβο, περίπου 40 χιλιόμετρα από το λιμάνι του Μπουργκάς.

Η Βέλκα, μια άλλη μητέρα από το γκέτο των Ρομά στην ανατολική πόλη Σίλβεν πήρε 1500 ευρώ για το παιδί της -τα μισά απ” όσα της υποσχέθηκαν και καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή επειδή πούλησε το μωρό της στη Θεσσαλονίκη το 2009.

Μάλιστα στην Ελλάδα πούλησε πρώτα ένα νεφρό και κάπως έτσι γνωρίστηκε με τα κυκλώματα για να περάσει και στην πώληση του παιδιού της.

Η Στάνκα είναι μία από τις δεκάδες γυναίκες από τη Βουλγαρία που κάθε χρόνο πουλάνε τα βρέφη τους σε ζευγάρια από την Ελλάδα, που πασχίζουν να αποκτήσουν παιδί, όπως λένε οι αξιωματούχοι.

Υποψιάζονται ότι ο πραγματικός αριθμός αγγίζει τις εκατοντάδες. Οι μητέρες κερδίζουν έως 5.000 ευρώ, αλλά κάποιες φορές λιγότερα από 1.000, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που τέθηκαν υπόψη του Βαλκανικού Δικτύου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (BIRN). Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που πληρώνουν όσοι υιοθετούν καταλήγει στα χέρια των μεσαζόντων. Οπως τονίζει η Στάνκα, η πρακτική αυτή δεν προκαλεί κοινωνικό στίγμα στους Ρομά, οι οποίοι αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των γνωστών υποθέσεων.

madata.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.