Το Άγιο Πνεύμα στις Ξεροκαμάρες (Δ.Χερσονήσου) Ν.Ηρακλείου

aΦθάνοντας στην εκκλησία του Αγίου Πνεύματος στη θέση «Ξεροκαμάρες» ενώνεται με το “μικρό Ποταμό”, που πηγάζει από την περιοχή Καρουζανώ. Ο ενιαίος τώρα Αποσελέμης κατευθύνεται προς Β και διασχίζοντας το ομώνυμο φαράγγι και αγρότοπο καταλήγει στο Κρητικό Πέλαγος.

eΤο φαράγγι του Αποσελέμι αρχίζει από την περιοχή του Αγίου Πνεύματος στις Ξεροκαμάρες (νότιο άκρο) και φθάνει έως το ύψος του οικισμού Αγριανά (βόρειο άκρο) έχει κατεύθυνση από Ν προς Β, το μήκος του υπολογίζεται σε 4χλμ. Και το υψόμετρό του είναι 120μ. στο νότιο άκρο και 13μ. στο βόρειο.

Στη θέση Πόλη, βρέθηκε επιγραφή σε μαρμαρόπετρα, που περιέχει συνθήκη μεταξύ Γορτυνίων και Κνωσίων, τεμάχια αγαλμάτων και αρχιτεκτονικά μέλη οικοδομών. Μετέφεραν το νερό από μακρινές περιοχές με κτιστά υδραγωγεία. Στο 25 χλμ. Του δρόμου Ποταμιές – οροπέδιο Λασιθίου, σώζονται ερείπια γιγαντιαίας υδατογέφυρας, που ΄εδωσε το όνομα Ξεροκαμάρες στην τοποθεσία. Επίσης στο δρόμο Χερσόνησο – Καστέλι Πεδιάδος, στη θέση μετά το Άγιο Πνεύμα, φαίνονται τα ερείπια άλλης υδατογέφυρας του υδραγωγείου Χερσονήσου, το οποίο όπως διαπίστωσε ο Νικ. Οικονομάκης μετέφερε το νερό στη ρωμαϊκή Χερσόνησο από την πηγή Κουτσουνάρα, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση ΝΑ από το Καλό Χωριό, επαρχία Πεδιάδος. Πολλά νομίσματα της Χερσονήσου παριστάνουν κεφαλή της Αρτέμιδος και από το άλλο μέρος τον Απόλλωνα γυμνό, καθισμένο σε κορμό δένδρου, κρατώντας τη λύρα. Άλλα παριστάνουν τον Ηρακλή, άλλα την κεφαλή της Αθηνάς κλπ και τη λέξη ΧΕΡΣΟΝΑΣΙΟΝ.

Φωτογραφίες από τον εορτασμό του Αγίου Πνεύματος στις Ξεροκαμάρες

c

d

Φωτογραφίες: Χάρης Γ.Παπαδάκης

http://kairatos.com.gr

http://potamies.gr/





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.