Νίκος Σωτηριάδης (1959 – 2015)

Ο Νίκος Σωτηριάδης γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης το 1959. Ο πατέρας του, Χαράλαμπος Σωτηριάδης, με καταγωγή από το Καπίκιοϊ της Τραπεζούντας, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και η μητέρα του, Ειρήνη Κουτσελάκη, κατάγεται από την Καλαμαύκα Ιεράπετρας.

1Από μικρός, μαζί με τον αδελφό του Παντελή, βρίσκονταν με κάθε ευκαιρία στο εργαστήριο του πατέρα τους όπου μυήθηκαν στα μυστικά της κατεργασίας των μετάλλων. Ο Νίκος έβρισκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τη μέθοδο της σφυρηλάτησης φύλλων μετάλλου. Τέχνη που είχε μάθει ο πατέρας τους Χαράλαμπος από τον δικό του πατέρα Νικόλαο Σωτηριάδη χαλκουργό από τον Πόντο.

Τελειώνοντας το Λύκειο, ο Νίκος Σωτηριάδης γνώριζε πολύ καλά να επεξεργάζεται αρκετά υλικά και να φτιάχνει ποικίλες κατασκευές. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τη φωτογραφία συμμετέχοντας σε διεθνείς διαγωνισμούς, αλλά και με την μουσική, παίζοντας τρομπόνι στην Δημοτική Φιλαρμονική του Δήμου Αγίου Νικολάου από την ηλικία των 10 ετών. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Ηράκλειο αλλά δεν εξάσκησε ποτέ αυτό το επάγγελμα.

Μετά τις σπουδές του κατατάχθηκε στον Ελληνικό στρατό όπου υπηρέτησε ως Έφεδρος Αξιωματικός μέχρι το 1983. Μετά την θητεία του, επέλεξε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την τέχνη που έμαθε στο εργαστήριο του πατέρα του και όχι αυτό που σπούδασε. Την ίδια απόφαση πήρε και ο αδελφός του Παντελής και δημιουργώντας από κοινού εταιρεία ασχολήθηκαν με την κατεργασία διαφόρων υλικών και ειδικά των μετάλλων και δραστηριοποιήθηκαν στο χώρο της γλυπτικής, του design και των ειδικών κατασκευών.

Έτσι άρχισε το μεγάλο ταξίδι στην τέχνη με τις ατομικές και την συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις γλυπτικής. Επισκεπτόταν συστηματικά κυρίως τα αρχαιολογικά, αλλά και τα άλλα μουσεία σε όποιο τόπο και αν βρισκόταν, διότι θεωρούσε τους χώρους αυτούς φορτισμένους με την θετική ενέργεια της τέχνης και μοναδικούς χώρους σπουδής της.

1Καταξιωμένος δημιουργός στο χώρο της γλυπτικής, το έργο του πέρασε τα σύνορα της Ελλάδας. Ενδεικτικό είναι το μνημειακών διαστάσεων γλυπτό σύμπλεγμα της Αρπαγής της Ευρώπης των αδελφών Σωτηριάδη, που κοσμεί σήμερα κεντρική είσοδο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ήταν παντρεμένος με την Άννα Παπαδάκη – Σωτηριάδη, τραγουδοποιό με την οποία απέκτησε δύο παιδιά το Χαράλαμπο και την Κατερίνα. Διετέλεσε μέλος και πρόεδρος σε πολλά Διοικητικά Συμβούλια συλλόγων και φορέων, υπηρετώντας το κοινωνικό σύνολο.

Έφυγε απο τη ζωή σε ηλικία 56 ετών στις 23 Ιουνίου 2015

.cna.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.