Η μεγάλη σφαγή στα Σκαλιά Σητείας (μεταξύ Ζήρου και Κάτω Ζάκρου )

«…..γιατί στα Μαύρα Χώματα, έσφαξαν οι Σκαλιώτες
χίλιους ορντάδες του Παχιά και πήραν τ΄ άρματά τους.»

Με αυτούς τους στίχους τραγουδάει ο Σητειακός ποιητής Κωστής Φραγκούλης το τραγικό περιστατικό εξόντωσης των Σκαλιωτών στη Ζήρο Σητείας στα μέσα του του 18ου αιώνα .
Τα Σκαλιά ήταν ένα μικρό ορεινό χωριό κοντά στη σημερινή Σίτανο, μεταξύ Ζήρου και Κάτω Ζάκρου , στην επαρχία Σητείας. Οι κάτοικοί του , περίπου 70 οπλοφόροι, ανέπτυξαν αξιόλογη δράση κατά των Τούρκων , σε μια περιοχή όπου η επιβολή των κατακτητών ήταν απόλυτη, γι αυτό οι τύραννοι αποφάσισαν να τους εξοντώσουν.
Αποβίβασαν λοιπόν 200 άντρες τους στην Κάτω Ζάκρο και με οδηγό ένα χριστιανό ξεκίνησαν νύχτα να ΄ρθουν στα Σκαλιά. Στην τοποθεσία Μαύρα Χώματα σταμάτησαν να κοιμηθούν για να συνεχίσουν την επομένη.
Τότε ο Χριστιανός οδηγός τους δραπέτευσε και ειδοποίησε τους Σκαλιώτες, οι οποίοι έφτασαν την ίδια νύχτα στα Μαύρα χώματα και αποδεκάτισαν το Τούρκικο εκστρατευτικό σώμα σφάζοντας όλους τους άντρες τους.
Η πανωλεθρία αυτή εξήγειρε τους ντόποιους Τούρκους οι οποίοι εκδικήθηκαν τα παλικάρια των Σκαλιών.
Προσεταιρίστηκαν τον Ζηριώτη παπα-Δράκο ή Φραγκιά, ο οποίος και έπεισε τους Σκαλιώτες να κοινωνήσουν των Αχράντων Μυστηρίων σ΄ένα εξωμονάστηρο για να «συγχωρεθεί η αμαρτία τους» που έσφαξαν τόσους ανθρώπους. Την ώρα όμως της Θείας Κοινωνίας εισόρμησαν οι ένοπλοι Τούρκοι που ήταν κρυμμένοι στα τριγύρω μέρη και τους έσφαξαν όλους.
Σήμερα φυλάσσονται τα ιερά οστά τους στο ναό της Αγίας Παρασκευής Ζήρου, και στην πλατεία του χωριού έχει στηθεί ηρώο στη μνήμη τους

Πηγή: Η Κρήτη και η ιστορία της Γ.Χρηστάκη –Γ.Πατεράκη

φωτογραφία: sitiataxi.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.