Εθιά (Δήμος Αρχανών Αστερουσίων) Νομός Ηρακλείου

Η Εθιά (Τοπική Κοινότητα Εθιάς – Δημοτική Ενότητα ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ) ανήκει στον δήμο ΑΡΧΑΝΩΝ – ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ της Περιφερειακής Ενότητας ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κρήτης, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “η Εθιά”. Έδρα του δήμου είναι τα Πεζά και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Κρήτης.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Εθιά ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Εθιάς, του πρώην Δήμου ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ του Νομού ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ.

εθιαΗ Εθιά έχει υψόμετρο 748 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας,

Την Εθιά αναφέρει ώς Etea ο Barozzi το 1577, ως Ettea με 46 κατοίκους ο Καστροφύλακας το 1583, ενώ στην αιγυπτιακή απογραφή του 1834 καταγράφεται ως Ethia με 10 χριστιανικές και 5 τουρκικές οικογένειες. Η καταγωγή των Εθιανών απλώνεται σε όλο το νησί: από τη Μεσσαρά ως τα Ανώγεια, κι από τους Κομιτάδες Σφακίων ως το Ψυχρό Λασιθίου, από το Φουρνοφάραγγο ως τους Λάκκους Χανίων. Άλλοι ήρθαν ως εδώ για να ξεχειμωνιάσουν τα πρόβατα τους – και τελικά έμειναν μόνιμα, άλλοι για να γλιτώσουν από τα χέρια των Τούρκων, άλλοι μετά από κάποιο φονικό για να χαθούν τα ίχνη τους και να αποφευχθεί η βεντέτα. Και κατά τα άλλα: γυρολόγοι, δάσκαλοι, βοσκοί. Το χωριό παρήγαγε λάδι, σουλτανίνα και κτηνοτροφικά προϊόντα και ήταν μάλλον αυτάρκες, ώσπου μάλιστα τη δεκαετία του ’40 είχε σχεδόν 500 κατοίκους.

φωτογραφία:foto.kik





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.