Συναυλία κλασικής μουσικής και σεμινάριο Κουιντέτου στο Ηράκλειο

“Και με πιάνο….. και χωρίς”

Η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Κοινωνικής Πρόνοιας Ηρακλείου (ΔΗΚΕΗ) διοργανώνει συναυλία κλασικής μουσικής με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018, στο Πολιτιστικό & Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, στην Αίθουσα Πειραματικού Θεάτρου και ώρα 20:30.

Παράλληλα η Συμφωνική ορχήστρα Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου, που τελεί υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, σε συνεργασία με το κουιντέτο, διοργανώνει σεμινάριο εγχόρδων, το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, στις 10.00 στο Πολτιστικό Κέντρο Ηρακλείου.

 

Ο πολυβραβευμένος πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος συμπράττει με τους καταξιωμένους ερμηνευτές Μουσικής δωματίου, αλλά και καθηγητές και κορυφαίους κρατικών ορχηστρών, Ανδρέα Παπανικολάου, Δημήτρη Χανδράκη, Χαρά Σειρά και Άγγελο Λιακάκη, σε δύο από τα πιο δημοφιλή έργα μουσικής δωματίου του Τσέχου συνθέτη A. Dvorak:

  1. Το κουαρτέτο εγχόρδων σε φα μείζονα έργο 96 επονομαζόμενο «Αμερικάνικο» και
  2. κουαρτέτο εγχόρδων σε λά μείζονα έργο 81.

 

Βασίλης Βαρβαρέσος (πιάνο)

 

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1983. Ξεκίνησε σπουδές Πιάνου σε ηλικία 5 ετών. Στα 13 του χρόνια εμφανίστηκε στο Monte Carlo ως ένας εκ των 11 καλύτερων μικρών βιρτουόζων του κόσμου (“Piccoli Mozart”), ενώ σε ηλικία 14 ετών κέρδισε Α’ Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό της Young Concert Artists (Νέα Υόρκη), μεταξύ 407 υποψηφίων από 41 χώρες του κόσμου. Έχει κερδίσει επίσης Α’ Βραβείο και “Βραβείο Εξαιρετικής Ερμηνείας” στον Διεθνή Διαγωνισμό Νέων Μουσικών “Petar Konjovic” (Βελιγράδι), “Βραβείο Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Έλληνα Καλλιτέχνη” από την “Ένωση Ελλήνων Κριτικών”, Α’ Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό “Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα” και Γ’ Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό “George Enescu” (Βουκουρέστι). Ολοκλήρωσε τις ανώτατες σπουδές του στο πιάνο στην Juilliard School of Music της Νέας Υόρκης με πλήρη υποτροφία και καθηγητές τους Herbert Stessin, Jerome Lowenthal, Yoheved Kaplinsky και Robert McConald. Είναι κάτοχος Βachelor, Μaster και Doctor of Musical Arts με επιβλέποντα της Διατριβής του τον Carl Schachter. Στην Juilliard School of Music διετέλεσε επίσης Βοηθός Καθηγητή Πιάνου στην τάξη του Julian Martin. Το 2011 ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως ο μοναδικός επιλεγμένος πιανίστας από το Conservatoire National de Paris, στο πρόγραμμα Diplôme d’ Artiste Interprète με καθηγητή τον Michel Dalberto. Οι εμφανίσεις του σε ρεσιτάλ και κοντσέρτα είναι πάμπολλες και ξεκινούν από πολύ μικρή ηλικία. Εμφανίστηκε σε Αυστρία, Γερμανία, Βουλγαρία, Ισπανία, Ρουμανία, Τσεχία, Ιταλία, Γαλλία, Ιαπωνία, Αίγυπτο, Ολλανδία, Ελλάδα, Κίνα, Η.Π.Α. (Carnegie Hall – Νέα Υόρκη, The Kennedy Center – Ουάσινγκτον και σε πολλές ακόμη πολιτείες). Εκπροσώπησε την Ελλάδα ως σολίστ με την Κ.Ο.Α. στην Κίνα το 2008, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπήρξε προσκεκλημένος στα Φεστιβάλ Chopin de Nohant, Chopin της Orangerie, καθώς επίσης στον Λευκό Οίκο για τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. Barack Obama, ενώ εμφανίστηκε επίσης στη Salle Gaveau, τη Salle Pleyel και τη Cité de la Musique του Παρισιού, αλλά και στο

Ηρώδειο με την Κ.Ο.Α. Ηχογράφησε το 1ο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του J. Brahms με την Ορχήστρα του Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris και ένα προσωπικό CD το οποίο ο Κυπριανός Κατσαρής χαρακτήρισε στο ‘BBC Magazine’ ως “σημαντικό νέο δίσκο” και τον ίδιο ως “un pianiste formidable…”. Ο Βασίλης Βαρβαρέσος έχει συνθέσει τη μουσική για δύο ντοκιμαντέρ και για μια μικρού μήκους ταινία, το Hardwood. Στο ημερολόγιο των εμφανίσεών του υπάρχουν τα Φεστιβάλ Lisztomanias de Châteauroux και “György Cziffra” στο Senlis, η Villa Medici της Ρώμης, η συνεργασία με τον βαρύτονο Δημήτρη Τηλιακό στον Κύκλο Τραγουδιών Winterreise του F. Schubert στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, η παρουσίαση των Σπουδών Έργο 10 του F. Chopin στο Μέγαρο Αθηνών το 2015 και πολλά ακόμη.

Ανδρέας Παπανικολάου (Βιολί)

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1982. Το 2001 αποφοίτησε από το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης αποκτώντας Δίπλωμα Βιολιού με Άριστα Παμψηφεί και Ειδική Διάκριση, με καθηγήτρια την Ειρήνη Ντράγκνεβα. Με υποτροφίες από τον “Σύλλογο Φίλων Μουσικής”-Κληροδότημα Α. Τριάντη (Ο.Μ.Μ.Α.) και από τη Vancouver Academy of Music, συνέχισε σπουδές στη Vancouver Academy of Music-S.K. Lee College στον Καναδά, από όπου το 2004 απέκτησε Bachelor of Music in Performance, στην τάξη του καθηγητή Taras Gabora. Παρακολούθησε διεθνή masterclasses με διακεκριμένους καθηγητές και συμμετείχε σε διεθνή μουσικά φεστιβάλ δίνοντας συναυλίες σε διάφορες χώρες, ενώ βραβεύτηκε σε διαγωνισμούς όπως οι Kay Meek Competition, Elsje De Ridder Armstrong Chamber Music Competition, Friends of Chamber Music, Canada κ.α. Σε ηλικία μόλις 19 ετών πέτυχε στις εξετάσεις της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, στα Α’ βιολιά, όπου επέστρεψε το 2004 αναλαμβάνοντας καθήκοντα. Είναι ιδρυτής του “Συνόλου Εγχόρδων Θεσσαλονίκης” και του Κουαρτέτου Εγχόρδων “Αιμίλιος Ριάδης”, με τα οποία πραγματοποιεί πλήθος συναυλιών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Παράλληλα εμφανίζεται συχνά σε ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου, αλλά και ως σολίστ με ορχήστρες όπως η Κρατική Ορχήστρα Θεσαλονίκης, η Vancouver Academy of Music Symphony Orchestra, η Vancouver Academy Strings κ.α. Έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους Μαέστρους όπως οι Antony Walker, Mihkel Kütson, Sidney Harth, Michael Charry, Βύρων Φιδετζής, Στέφανος Τσιαλής κ.α. Κατά τα έτη 2008 και 2009 διετέλεσε εξάρχων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, στην οποία, το 2014, κατέκτησε τη θέση του Α’ κορυφαίου στα Β’ βιολιά. Διδάσκει βιολί στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, με τους μαθητές του να έχουν διακριθεί σε πληθώρα διαγωνισμών.

Είναι ιδρυτής της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας “Animus”, με την οποία έχει δώσει συναυλίες για τη Unicef και τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα.

Δημήτρης Χανδράκης (Βιολί)

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1965. Ιδρυτικό μέλος του Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου, σπούδασε Βιολί στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με τον Κοσμά Γαλιλαία και στο Universität für Musik und darstellende Kunst Wien με τον Günter Pichler. Αποφοίτησε με Δίπλωμα Σολίστ το 1988. Ως σολίστ, εμφανίστηκε με τις σημαντικότερες ελληνικές ορχήστρες. Από το 1996 έως το 2003 υπήρξε κοντσερτίνο της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Η δισκογραφία του περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, όλα τα κουαρτέτα εγχόρδων των Γιώργου Σισιλιάνου, Νίκου Σκαλκώτα, Μίκη Θεοδωράκη, Φίλιππου Τσαλαχούρη, καθώς επίσης τα πρώιμα κουαρτέτα εγχόρδων του Carl Nielsen και τα κυριότερα έργα μουσικής δωματίου του Ottorino Respighi. Από το 1993 και για 20 χρόνια δίδαξε βιολί στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, ενώ από το 2002 είναι Kαθηγητής Bιολιού στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Διδάσκει επίσης στη Μουσική Εβδομάδα Λευκάδας και στην Internationale Musiktage, στο Brache της Γερμανίας. Για τη δραστηριότητά του με το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, τιμήθηκε με το “Μεγάλο Βραβείο” της “Ένωσης Κριτικών Μουσικής και Θεάτρου”.

Από το 2015 είναι ο εξάρχων της Συμφωνικής ορχήστρας Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου, της οποίας καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο Μίλτος Λογιάδης.

Χαρά Σειρά   (Βιόλα)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Σπούδασε στο Ελληνικό Ωδείο με τη Σοφία Ποιμενίδου και τον Στέλιο Καφαντάρη και στο Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris με τον Jean Sulem. Αποφοίτησε το 1994 παίρνοντας Δίπλωμα Βιόλας με Α’ Βραβείο Παμψηφεί και “Ειδική Διάκριση” και συνέχισε τις σπουδές της στο Conservatoire de Bordeaux με τον Τάσο Αδαμόπουλο. Τιμήθηκε με υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, τη Γαλλική Κυβέρνηση και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρου Σ. Ωνάση. Ως σολίστ εμφανίστηκε με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και την Ορχήστρα των Χρωμάτων. Μέλος του Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου από το 2001 έως το 2006, εμφανίστηκε σε σημαντικά φεστιβάλ μουσικής δωματίου και ηχογράφησε έργα Respighi, Nielsen, Σκαλκώτα και Koshkin για την εταιρεία ‘BIS’. Διετέλεσε Α’ βιόλα στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και την Ορχήστρα των Χρωμάτων και σήμερα κατέχει την ίδια θέση στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα είναι μέλος του dissonArt ensemble. Διδάσκει στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στη Μουσική Εβδομάδα Λευκάδας και στην Internationale Musiktage, στο Brache της Γερμανίας.

Άγγελος Λιακάκης (Βιολοντσέλο)

Γεννημένος στην Αθήνα, ο Άγγελος Λιακάκης ξεκίνησε μαθήματα βιολοντσέλου με τον Χρήστο Σφέτσα και συνέχισε τις σπουδές του ως υπότροφος των ιδρυμάτων Ι.Κ.Υ. και Ωνάση με τους Csaba Onczay, Leonid Gorokhov και Kim Bak Dinitzen. Εμφανίζεται τακτικά, τόσο ως σολίστ και ως μέλος συνόλων μουσικής δωματίου, έχοντας δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες σε μεγάλα φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει συνεργαστεί ως σολίστ με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ., την BBC Scottish Symphony Orchestra, την Bilkent Symphony Orchestra, την Evergreen Symphony Orchestra, καθώς και την Orchester 1756 μεταξύ άλλων. Έχει επίσης διατελέσει μέλος του Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου, με το οποίο έχει εμφανιστεί σε πολυάριθμες συναυλίες και έχει σημειώσει σημαντική δισκογραφία για τις εταιρίες BIS, EMI Classics, Naxos, Legend κ.α.. Το ρεπερτόριο του καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της μουσικής φιλολογίας, από το μπαρόκ μέχρι την avant-garde, ενώ διατηρεί ιδιαίτερους δεσμούς με τους Έλληνες δημιουργούς, με το ενεργητικό του να περιλαμβάνει πολλές πρώτες εκτελέσεις έργων τους. Είναι καθηγητής βιολοντσέλου και μουσικής δωματίου στο Ωδείο Αθηνών και το Ωδείο Kodály, ενώ διδάσκει τακτικά στα σεμινάρια βιολοντσέλου του Φεστιβάλ Πηλίου και τα εργαστήρια μουσικής δωματίου του Μουσικού Χωριού, στον Άγιο Λαυρέντιο.





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.