Ξεκίνησε η λειτουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Ηρακλείου

Ξεκίνησε η λειτουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Ηρακλείου. Το Ταμείο δημιουργήθηκε με στόχο να προσφέρει άμεση στήριξη σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι/ες, μονογονεϊκές οικογένειες, κακοποιημένες γυναίκες, άτομα με μακροχρόνιες ασθένειες ή ειδικές ανάγκες κ.α. και αδυνατούν να καλύψουν στοιχειώδεις έκτακτες οικονομικές ανάγκες. Η οικονομική βοήθεια θα παρέχεται μέσω του Ταμείου, μετά από αιτιολογημένη έκθεση της αρμόδιας κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου (ΚΕΚΟΙΦ-ΑΠΗ).

Το Ταμείο λειτουργεί υπό τη μορφή ειδικού λογαριασμού (Τράπεζα EUROBANK: Αρ. Λογαριασμού: 0026-0330-12-0101364784, IBAN: GR7602603300000120101364784), τη διαχείρισή του έχει η -ορισθείσα από το Δημοτικό Συμβούλιο- διαπαραταξιακή διοικούσα επιτροπή, ενώ οι πόροι του είναι από δωρεές Φυσικών ή Νομικών Προσώπων, έσοδα από εκδηλώσεις κοινωνικού ή φιλανθρωπικού χαρακτήρα ή από πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ηρακλείου.

Οι προϋποθέσεις, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας του Ταμείου, για την οικονομική ενίσχυση των δικαιούχων είναι οι παρακάτω:

•           Εντοπιότητα: Δημότες Ηρακλείου ή και κάτοικοι, που διαμένουν στα όρια του Δήμου Ηρακλείου και  ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες: μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικα τέκνα, πολύτεκνες οικογένειες με ανήλικα τέκνα, μοναχικά άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας με συνοδά κοινωνικά – οικονομικά προβλήματα, άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, άτομα και οικογένειες που απειλούνται από συνθήκες της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

•           Εργασία- ασφάλιση: Η επαγγελματική κατάσταση του ατόμου και των μελών της άμεσης οικογένειας (μερική-περιστασιακή απασχόληση, ανεργία, μη ασφάλιση, σύνταξη).

•           Οικονομική και περιουσιακή κατάσταση: Οι πηγές εισοδήματος και τα περιουσιακά στοιχεία του αιτούντος (άπορος, ενοικιαζόμενη ή ιδιόκτητη κατοικία, φιλοξενία κ.λ.π.) και της άμεσης οικογένειας που ορίζεται ως η σύζυγός και οι ανιόντες και κατιόντες μέχρι α’ βαθμό.

•           Κατάσταση της υγείας: Παθολογικά προβλήματα, διαταραχές ψυχικής υγείας, συμμετοχή σε προγράμματα απεξάρτησης, άτομα με αναπηρία προσωρινού ή μόνιμου χαρακτήρα.

•           Κατάσταση έκτακτης ανάγκης: Πολίτες που αντιμετωπίζουν έκτακτη και σοβαρή ανάγκη εξ αιτίας σεισμού, πυρκαγιάς, πλημμύρας, καταστροφή περιουσίας από εγκληματική ενέργεια κ.λπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η βοήθεια μπορεί να είναι και σε είδη διαβίωσης και πρώτης ανάγκης, εφ’ όσον υπάρχει δυνατότητα.

Απαραίτητα Δικαιολογητικά

•           Αίτηση του δικαιούχου προς την Διοικούσα Επιτροπή.

•           Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας.

•           Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

•           Εκκαθαριστικό σημείωμα ή υπεύθυνη δήλωση θεωρημένη από την εφορία, σε περίπτωση μη υποβολής φορολογικής δήλωσης.

•           Αποδεικτικό μονίμου κατοικίας (λογαριασμοί Δ.Ε.Κ.Ο. -π.χ. Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε., Ε.ΥΔ.Α.Π.-) ή υπεύθυνη δήλωση περί φιλοξενίας.

•           Φωτοτυπία θεωρημένου βιβλιαρίου ασθενείας (εφόσον υπάρχει).

•           Το έντυπο Ε9, που αφορά στην καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων.

•           Γνωμάτευση της Α’ Βάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής για το πρόβλημα της υγείας και το ποσοστό της αναπηρίας (εφόσον υπάρχει).

•           Φωτοτυπία καταστατικού, εφόσον πρόκειται για φορέα, σύλλογο ή Μ.Κ.Ο. και βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας περί τυχόν τροποποιήσεων.

•           Οποιοδήποτε άλλο παραστατικό, έγγραφο ή διευκρίνιση κριθεί απαραίτητη, για τη διαπίστωση των προϋποθέσεων, προκειμένου να παρασχεθεί το αιτούμενο βοήθημα.





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.