Συνταγή για το γιορτινό τραπέζι: Πρασο-κοτόπιτα

Η πρασο-κοτόπιτα της παραμονής

Μια γιορτινή ιδέα για το τραπέζι της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς, που μπορείτε να μοιραστείτε με φίλους και καλό κρασί. Χρησιμοποιήσαμε χανιώτική μυζήθρα (πηχτόγαλο) που δίνει μια ιδιαίτερη γεύση στις παραδοσιακές κρητικές πίτες.

 

Υλικά συνταγής

Για το βράσιμο

1 κοτόπουλο ή κόκορα

1 καρότο

1 πατάτα

1 ντομάτα

1 κρεμμύδι

Κόκους μαύρου πιπεριού

Για τη ζύμη

½ φλιτζάνι λάδι

½ κιλό αλεύρι μαλακό

¾ φλυτζάνι χλιαρό νερό

Ξύσμα από 1 λεμόνι

Χυμό από 1 λεμόνι

Για το μίγμα

Το βρασμένο κοτόπουλο, χωρίς κόκαλα, κομμένο σε μικρά κομμάτια

1 λεμόνι, ξύσμα και χυμό

1 πορτοκάλι, ξύσμα και χυμό

(Να μείνει μερικές ώρες στο ψυγείο)

500 γρ. πράσα (μόνο το άσπρο μέρος)

1 πιπεριά κίτρινη

Άνηθο ψιλοκομμένο

½ ποτηράκι λάδι

1 ποτηράκι λευκό κρασί

400 γρ. πηχτόγαλο (Χανίων)

1 αυγό

Αλάτι

Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε από την προηγούμενη μέρα το κοτόπουλο με λαχανικά, έχοντας αφαιρέσει το λαιμό και τις φτερούγες. Όταν κρυώσει το ξεψαχνίζουμε και κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Περιχύνουμε με το χυμό από 1 πορτοκάλι, 1 λεμόνι και ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού. Διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα.

Ψιλοκόβουμε το άσπρο μέρος από τα πράσα, ξεπλένουμε και στραγγίζουμε. Σοτάρουμε με μισό ποτηράκι ελαιόλαδο και μια ψιλοκομμένη κίτρινη πιπεριά προσθέτοντας και τον άνηθο στο τέλος. Μετά από 10’-15’ προσθέτουμε το κοτόπουλο σβήνοντας με ένα ποτηράκι λευκό κρασί αρετσίνωτο κι αφήνουμε να εξατμιστεί για άλλα 10’ περίπου, ανακατεύοντας σε πιο χαμηλή θερμοκρασία. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, περιμένουμε να κρυώσει καλά και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το πηχτόγαλο, το αυγό και ανακατεύουμε ελαφρά.

Ανοίγουμε το ένα φύλλο (να είναι λίγο μεγαλύτερο από το δεύτερο) και το απλώνουμε πάνω σε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί φούρνου. Στη συνέχεια απλώνουμε το μίγμα ομοιόμορφα παντού και σκεπάζουμε με το μικρότερο φύλλο ενώνοντας στην περιφέρεια με το περίσσευμα του άλλου φύλλου διπλώνοντάς τα μεταξύ τους. Αλείφουμε την πίτα με φρέσκο γάλα, πασπαλίζουμε με άσπρο σησάμι, (προαιρετικά και με παπαρουνόσπαρο και λίγο μαυροκούκι) και χαράζουμε μια μικρή τρύπα με το μαχαίρι στην μέση. Ψήνουμε για 50’-60’ σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς κελσίου και για ακόμα 10΄-20’ στους 150 βαθμούς.

Συνοδεύεται πολύ ωραία από λευκό ξηρό κρασί, παγωμένη μπύρα η τσικουδιά.

 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

 





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.