18 Οκτωβρίου 1981: Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία

Ήταν 18 Οκτωβρίου του 1981 όταν το ΠΑΣΟΚ σημείωνε μια ιστορική (και πρώτη) νίκη στις εθνικές εκλογές εκείνου του έτους, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στη σύγχρονη ιστορία του τόπου.

 

andreas

Με συνθήματα όπως «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», ο Ανδρέας Παπανδρέου κέρδισε τον Γεώργιο Ράλλη και την ΝΔ με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία και σάρωσε στις εκλογές, καταλαμβάνοντας ποσοστό 48,07% με 172 έδρες, η ΝΔ με 35,87% των ψήφων κατέλαβε 115 έδρες και το ΚΚΕ με 10,93% 13 έδρες. Τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετείχαν δεν κατάφεραν να εκλέξουν κανένα βουλευτή.

pasok1981

Γιατί η 18η Οκτώβρη “δένει” ιστορικά τον Ανδρέα με τον Γεώργιο Παπανδρέου

Για τον Ανδρέα Παπανδρέου η ημερομηνία των εκλογών (18 Οκτωβρίου) ήταν συναισθηματικά φορτισμένη, καθώς ακριβώς 37 χρόνια πριν, στις 18 Οκτωβρίου 1944, ο πατέρας του Γεώργιος Παπανδρέου είχε εισέλθει απελευθερωτής στην Αθήνα ως Πρωθυπουργός της ελεύθερης ελληνικής κυβέρνησης (στην οποία συμμετείχαν και υπουργοί του ΕΑΜ), έχοντας υψώσει την γαλανόλευκη στην Ακρόπολη.

Στη συνέχεια εκφώνησε τον ιστορικό «λόγο της απελευθέρωσης» στην Πλατεία Συντάγματος, ενώ οι Αθηναίοι τον αποθέωναν. Η 18η Οκτωβρίου 1944 ήταν η κορυφαία στιγμή του Γεωργίου Παπανδρέου και η 18η Οκτωβρίου 1981 η κορυφαία στιγμή του γιού του.

Μάλιστα, το κομμάτι του Τύπου που ήταν φιλικά προσκείμενο στο ΠΑΣΟΚ παρομοίαζε την «απελευθέρωση των Ελλήνων από τη Δεξιά» με την απελευθέρωση του 1944 από τους Ναζί.

Οι συγκεντρώσεις που έμειναν στην ιστορία

Η προεκλογική περίοδος ήταν πολύ έντονη, με τον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ να πραγματοποιεί τεράστιες προεκλογικές συγκεντρώσεις, όπως αυτή της 5ης Σεπτεμβρίου στην Πάτρα, που άνοιξε την αυλαία για την προεκλογική περίοδο ή στη Θεσσαλονίκη και φυσικά στο Σύνταγμα!

pasok_2_1981

Ο Τύπος της εποχής για τη μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ

Ο

 

 

 

 

 





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.