Πέθανε στα Χανιά ο Γουόλτερ Λάσαλι, ο βραβευμένος με Οσκαρ διευθυντής φωτογραφίας του «Ζορμπά»

Ο βραβευμένος με Όσκαρ για την ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» του Μιχάλη Κακογιάννη, κινηματογραφιστής Γουόλτερ Λάσαλι, άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 91 ετών, στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα.

Γεννημένος στη Γερμανία το 1926 από Βρετανούς γονείς, ο Γουόλτερ έδειξε από πολύ μικρή ηλικία την κλήση και την αγάπη του για τη φωνογραφία. Με τη σύζυγο του Νάντια, την οποία παντρεύτηκε το 1991, αποφάσισαν να επιστρέψουν σε όλα τα μέρη όπου ο Γουόλτερ είχε βρεθεί είτε για ταινία, είτε για φωτογράφηση, στο ταξίδι του μέλιτος τους. Κατ’ αυτον τον τρόπο βρέθηκαν και στον Σταυρό Ακρωτηρίου, όπου το 1964 είχε γυρίσει την ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» με τον Άντονυ Κουίν, και αποφάσισαν να εγκατασταθούν εκεί.

Η Νάντια έφυγε από τη ζωή μόλις τρία χρόνια αργότερα και ο Λάσαλι από εκεί και ύστερα απομονώθηκε σε ένα μικρό σπιτάκι δίπλα στη θάλασσα, όπου έχοντας για συντροφιά τα τέσσερα σκυλιά του, περνούσε τις ώρες του φτιάχνοντας το προσωπικό αρχείο του, το οποίου αποτελείται από φωτογραφίες από όλα τα ταξίδια και ιδιαίτερα από την παλιά Κρήτη, για την οποία συνεχώς μιλούσε σε όποιον συναντούσε.

Ο Γουόλτερ είχε εκφράσει την επιθυμία να συναντήσει ξανά τον Μίκη Θεοδωράκη, συνθέτη της θρυλικής μουσικής του «Ζορμπά», ο οποίος πριν από δύο εικοσιτετράωρα βρέθηκε στα Χανιά για την ονοματοδοσία θεάτρου, στο Παλιό Λιμάνι, που φέρει πλέον το όνομα του. Δυστυχώς όμως, η επανένωση των δύο ανδρών έμελλε να μην συμβεί ποτέ.

Ακόμη και μετά τον θάνατο του, ο Γουόλτερ έρχεται αντιμέτωπος με το πείσμα του να μην αφήσει τα κρητικά εδάφη. Δεν υπάρχει συγγενής στην Ελλάδα για να αναγνωρίσει και να υπογράψει τα απαραίτητα χαρτιά για την κηδεία του, ενώ παράλληλα, πριν λίγο καιρό είχε στείλει στην Αγγλία το διαβατήριό του για ανανέωση, το οποίο ακόμη δεν έχει επιστρέψει, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε η απαραίτητη ταυτότητα που χρειάζονται οι υπηρεσίες. Ωστόσο, φίλοι του Λάσαλι προσπαθούν να ξεπεράσουν τα συγκεκριμένα εμπόδια, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά το αστείο που έλεγε, ενίοτε, ο ίδιος: «Και ακίνητος να μείνω, σαν σε πόζα φωτογραφίας, δύσκολα θα με ξεφορτωθείτε από τον Σταυρό».

Το Όσκαρ της ταινίας «Αλέξης Ζορμπάς» το είχε διαθέσει σε επιχείρηση εστίασης της παραλίας του Σταυρού, όπου είχαν γίνει τα γυρίσματα της ταινίας, για να μπει σε προθήκη και να το θαυμάζει ο κόσμος. Ωστόσο, το βραβείο δυστυχώς χάθηκε όταν η συγκεκριμένη επιχείρηση καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά.

Ήταν τέτοιο το πάθος τού Λάσαλι για ζωή, που, αν και τον τελευταίο χρόνο κινείτο με αναπηρικό αμαξίδιο, αποδέχτηκε πρόσκληση να ταξιδέψει στην Ιταλία, για να μιλήσει σε ένα συνέδριο στο Μιλάνο. Κατά την επιστροφή του στον Σταυρό Ακρωτηρίου, έχοντας ένα πλατύ χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπο, τόνισε: «Για τα ταξίδια δεν χρειάζεσαι πόδια… Απόφαση χρειάζεσαι, όνειρο χρειάζεσαι και εμπιστοσύνη στους συνταξιδιώτες της ζωής… ».

 

http://kathimerini





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.