Πώς πιάσανε τον Κισσαμίτη καθηγητή ΕΠΑΛ που έκλεψε τα 8 αποτυπώματα του πρώτου ανθρώπου

Καθηγητής στο ΕΠΑΛ Κισσάμου ήταν ο αρχαιοκάπηλος που κυριολεκτικά ξήλωσε από το έδαφος, στην Κίσσαμο Χανίων τα πιο παλιά απολιθώματα με ανθρώπινα ίχνη στη Γη που έχουν ποτέ εντοπιστεί και τα οποία χρονολογούνται πριν από 5,7 εκατομμύρια χρόνια!

Το μεγαλύτερο λάθος του δράστη είναι ότι βιάστηκε να δημιουργήσει άλλοθι χωρίς να βρίσκεται η αστυνομία στα δικά του ίχνη. Ήταν εκείνος που μόλις είδε τους αρχαιολόγους που επισκέφθηκαν τον αφύλακτο αρχαιολογικό χώρο την περασμένη Τετάρτη, έσπευσε να τους ειδοποιήσει ότι άγνωστοι είχαν αφαιρέσει τα απολιθώματα ανεκτίμητης αξίας από το έδαφος του αρχαιολογικούς χώρου, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να ειδοποιηθούν οι Αρχές.

Η κίνησή του αυτή τράβηξε αμέσως την προσοχή των Αρχών και όταν κατάλαβε ότι τον είχαν υποψιαστεί, καθώς τον καλούσαν συνεχώς για συμπληρωματικές καταθέσεις, βιαστικά μάζεψε τα έξι από τα οκτώ κομμάτια βράχων που είχε αφαιρέσει και έφυγε αεροπορικώς για Θεσσαλονίκη, σε μια προσπάθεια και να διαφύγει και να καταφέρει να εντοπίσει τυχόν αγοραστή αυτού του ανεκτίμητου θησαυρού.

Πίσω του, άφησε στο σπίτι του δύο κομμάτια, τα οποία οι Αρχές σε αιφνιδιαστική κατ’ οίκον έρευνα που έκαναν, τα εντόπισαν και σύντομα ανακάλυψαν το δεύτερο λάθος του, που ήταν η επιλογή να φύγει αεροπορικώς από το νησί. Έτσι λοιπόν γνώριζαν πλέον και που θα προσγειωθεί. Ενημερώθηκαν οι Αρχές στην Θεσσαλονίκη και από εκείνη την στιγμή ξεκίνησε η παρακολούθησή του, ο εντοπισμός του και η ακινητοποίησή του από την Αστυνομία.

Σύντομα, παραδέχτηκε στους αστυνομικούς τις πράξεις του και τους οδήγησε στο σημείο που είχε κρύψει τα αρχαία, στην ευρύτερη αγροτική περιοχή, περιμετρικά της Σχολής Δικαστών Καλαμαριάς.

Τα κατασχεθέντα πειστήρια θα αποσταλούν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων για διενέργεια πραγματογνωμοσύνης. Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του 55χρονου θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Χανίων, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται από το Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου.

Το πλέον εντυπωσιακό και άκρως ελληνικό φαινόμενο, είναι ότι μία από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις παγκοσμίως ήταν παντελώς αφύλακτη και έρμαιο στις ορέξεις οποιουδήποτε επιτήδειου όχι μόνο για να κλέψει αλλά και να προκαλέσει φθορές αν ήθελε… κάτι που σύμφωνα με τις Αρχές του νησιού δυστυχώς ισχύει για πολλούς αρχαιολογικούς χώρους στην Κρήτη και βέβαια σε ολόκληρη την χώρα.

Σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν αρχαιοκάπηλοι είχαν εκθεμελιώσει ολόκληρη την ακρόπολη της Τανάγρας, κάτι που αποδεικνύει ότι σε αυτή την χώρα ότι και να συμβεί δεν διδασκόμαστε για κανέναν λόγο…

Αυτή την ανεξήγητη και παντελή αδυναμία στοιχειώδους φύλαξης της κληρονομιάς μας εκμεταλλεύτηκε ένας κάτοικος της Κισσάμου Χανίων, όπως συνήθως συμβαίνει, ο οποίος σε άγνωστο χρόνο πήγε στο σημείο και κυριολεκτικά ξήλωσε τα βράχια που είχαν τα αποτυπώματα αυτά… βλέποντάς τα ως σπουδαία ευκαιρία πλουτισμού.

Στην Κρήτη η είδηση αυτή ήρθε με ανακούφιση, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί αν είχε προλάβει να εντοπίσει τυχόν δίκτυο ενδιαφερομένων ως υποψήφιων αγοραστών ο δράστης, κάτι που μάλλον όμως δεν πρόλαβε, γιατί βρισκόταν κυρίως σε φάση διαφυγής και σε δεύτερο χρόνο θα αναζητούσε αγοραστές, γι αυτό και έκρυψε τα αρχαία στα χωράφια.

news247





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.