«Προς το τέλος του χρόνου οι υπερωρίες στο ΕΡΓΑΝΗ και οι αλλαγές στο πρόστιμο των 10.500 ευρώ»

Στην εκπομπή του Βασίλη Σπυριδάκηστο Κόκκινο, μίλησε ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας κ. Νάσος Ηλιόπουλος, αναφέροντας ότι η αδήλωτη εργασία μειώθηκε από 19,2% το 2014 σε 13,3% το 2016, αναμένοντας βελτίωση του ποσοστού.

Η υποδηλωμένη εργασία εμφανίζεται υψηλή στον κλάδο του τουρισμού.

Για τις απλήρωτες υπερωρίες είπε ότι δεν αφορά μόνο τις μικρές επιχειρήσεις αλλά και σε μεγάλες όπως στις τράπεζες όπου έχουν επιβληθεί πολύ μεγάλα πρόστιμα πάνω από 2.000.000 ευρώ μόνο σε δύο περιπτώσεις. Το τελευταίο διάστημα η Εθνική Τράπεζα καλείται να πληρώσει 280.000 ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς 1.600.000 ευρώ.

Σχετικά με το πρόστιμο της αδήλωτης εργασίας ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν τελειώσει οι διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, για την μείωση/μετατροπή του προστίμου των 10.500 ευρώ.

Η δική μας κατεύθυνση είναι να αλλάξει η αρχιτεκτονική του προστίμου. Θα προτιμούσαμε μέσα στο πρόστιμο να υπάρχει ένα κίνητρο στον εργαζόμενο για να προβαίνει στην καταγγελία. Να γνωρίζει δηλαδή η επιχείρηση ότι αν βεβαιωθεί παράβαση και προχωρήσει στην πρόσληψη του εργαζόμενου, τότε θα υπάρχει μια γενναία έκπτωση. Στόχος μας δεν είναι η εισπραξιμότητα αλλά η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Επισήμανε επίσης ότι το σύστημα για την αναγγελία των υπερωριών στο «ΕΡΓΑΝΗ» θα ξεκινήσει ταυτόχρονα με την λειτουργία της εφαρμογής με την οποία θα μπορούν και οι μικροί επιχειρηματίες που δεν έχουν οργανωμένο λογιστήριο να ενημερώνουν με sms την πλατφόρμα.

Σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα, το σύστημα ευελπιστούν να είναι έτοιμο στις αρχές του νέου έτους.

www.taxheaven.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.