Καλοκαιρινά Εργαστήρια 2017 στο Ιστορικό μουσείο Κρήτης

Καλοκαιρινά Εργαστήρια 2017

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, προσφέρει για το καλοκαίρι του 2017, τα ακόλουθα εργαστήρια-σεμινάρια.

[Candia: Τείχη-Ναοί-Κάστρα- Γνωριμία με την εποχή της Ενετοκρατίας μέσα από κατασκευές]

Εργαστήριο-Lego, κατασκευής μακέτας-ρομποτικές εφαρμογές.
Σε συνεργασία με εκπαιδευτές από το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστημών-Ηράκλειο – Robotic & Science Academy.

Διάρκεια Προγράμματος: 19 – 23 Ιουνίου
Ωρες: 10.00΄-14.00΄
Ηλικίες: 8 –12 ετών
Κόστος συμμετοχής: 60 ευρώ

Το εργαστήριο κατασκευών που θα πραγματοποιηθεί στο ΙΜΚ, στοχεύει αφενός να φέρει τους μαθητές σε επαφή με την ιστορική περίοδο της Βενετοκρατίας και τα εκθέματα του Μουσείου που σχετίζονται με αυτήν και αφετέρου μέσα από παιχνίδι και ρομποτικές κατασκευές να γνωρίσουν τις εφευρέσεις, την αρχιτεκτονική και τα μεγάλα έργα του Χάνδακα.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου τα παιδιά
• θα διδαχτούν την ιστορία του Χάνδακα,
• θα εξερευνήσουν κρήνες, τείχη, ναούς και κάστρα,
• θα ανακαλύψουν την αρχιτεκτονική της εποχής,
• θα συμμετέχουν στην ομαδική κατασκευή μιας μικρογραφίας – μακέτας του φρουρίου Κούλε,
• θα κατασκευάσουν ρομποτικά μοντέλα με δομικό υλικό Lego (καταπέλτες, αυτόματες πόρτες, καταπακτές, ανυψωτές, ράμπες, πολιορκητικούς κριούς) τα οποία και θα προγραμματίσουν ανάλογα,
• και θα εξασκηθούν σε παιχνίδια μηχανικής, προγραμματισμού και αυτοματισμών.

[Εξερευνώ το μαγικό κόσμο του Μουσείου. Σεμινάριο κίνησης
και χορευτικών παιχνιδιών για παιδιά]

Διάρκεια προγράμματος: 3 – 7 Ιουλίου
Ώρες: 11.00΄-14.00΄
Ηλικίες: 5-7 ετών
Κόστος συμμετοχής: 60 ευρώ

Ένα σεμινάριο κίνησης με την χορογράφο-χορεύτρια Δήμητρα Δασκαλάκη μέσα από το οποίο παιδιά ηλικίας 5 ως 7 ετών θα εξερευνήσουν με τον καλύτερο τρόπο τους θησαυρούς του ΙΜΚ. Από τους φτερωτούς λέοντες που είναι κρυμμένοι παντού, τον Αρθούρο, τον σκύλο του ΙΜΚ, τα ναυάγια με τους καλά κρυμμένους θησαυρούς, μέχρι τους αμφορείς των πειρατών που περιμένουν υπομονετικά και τον λαγό του Πάσχα, όλα και άλλα πολλά γίνονται ιστορίες και εξάπτουν τη φαντασία μας. Μέσα από αυτοσχεδιασμούς, μουσική, χορευτικά παιχνίδια και κινητικές δραστηριότητες τα παιδιά γνωρίζουν και ζωντανεύουν τις συλλογές του Μουσείου.

Η Δήμητρα Δασκαλάκη είναι χορεύτρια και δασκάλα χορού. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε χορό στην Σκωτία, The Scottish School of Contemporary Dance, κατακτώντας πτυχίο BA (Hons) in Dance με Άριστα και πτυχίο διδασκαλίας κλασικού χορού στην Royal Academy of Dance. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής της στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάστηκε με χορογράφους και ομάδες χορού, όπως: Errol White, Ross Cooper, Theo Clinkard, John Henney, Romain Guion, Scottish Dance Theatre, National Dance Company of Wales, Edge Dance Company, Verve Dance Company and Chameleon Dance Company.

Έχει διδάξει στο εξωτερικό κίνηση και σύγχρονο χορό σε παιδιά ηλικίας από 2 έως 12 ετών, στην ομάδα χορού Smallpettitklein Dance Company. Διδάσκει μπαλέτο, σύγχρονο και μοντέρνο χορό σε σχολές χορού του Ηρακλείου. Είναι μέλος και συνεργάτης της ομάδας χορού Φυσαλίδα της Γωγώς Πετραλή.

[Εργαστήριο Θεάτρου και θεατρική παράσταση
«Μια θεατρική ξενάγηση στο Ιστορικό Μουσείο»]

Διάρκεια προγράμματος: 9-28 Ιουλίου
Ώρες: 11.00-14.00
Ηλικίες: 12 ως 16 ετών
Εκτέλεση εργαστηρίου/σκηνοθεσία: Θεανώ Μεταξά,
σε συνεργασία με τους: Νίκο Μεταξά και Ευθύμη Θέου
Κόστος συμμετοχής: 60 ευρώ

Το σύγχρονο θέατρο, διαδραματίζοντας ένα σημαντικό ρόλο στην κοινωνία, όλο και πιο συχνά, βγαίνει από τις θεατρικές σκηνές και συναντάει το κοινό του σε μη συμβατικούς δημόσιους χώρους όπως είναι τα Μουσεία, παλιοί βιοτεχνικοί χώροι, πλατείες κ.ά.

Στο πλαίσιο αυτό το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης οργανώνει ένα θεατρικό εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 12-16 χρονών το οποίο θα οδηγήσει σε μία μικρή παράσταση/παρουσίαση των αποτελεσμάτων του. Τα παιδιά μέσα από το εργαστήριο θα έρθουν σε επαφή με τα πλούσια ευρήματα του ΙΜΚ και θα προετοιμάσουν μια ξενάγηση για ενήλικο κοινό, μία κινούμενη παράσταση που θα περιπλανιέται στους χώρους του Μουσείου. Στόχος του εργαστηρίου είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τις βασικές αρχές του θεάτρου όπως είναι η δημιουργία ενός ρόλου (ενός ξεναγού, ενός αρχαιολόγου, ενός φύλακα του μουσείου, μίας καθαρίστριας/ιστή κ.ά.), την απεύθυνση στο κοινό, την παρουσία στη σκηνή, την ομαδικότητα κ.ά. Ταυτόχρονα στόχος είναι να ετοιμάσουν για το κοινό τους, τους ενήλικες που θα παρακολουθήσουν την παράσταση, μια προσωπική και προσιτή περιήγηση στις Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου, που στοχεύει να φωτίσει την υποκειμενικότητα της ερμηνείας των εκθεμάτων.

Η Θεανώ Μεταξά, σπούδασε θέατρο στη δραµατική σχολή Δήλος και συμμετείχε σε εργαστήρια στο Grotowski Center της Πολωνίας. Έχει συνεργαστεί µε τις οµάδες Δρόµος µε Δέντρα, Grasshoper, Blitz και τους σκηνοθέτες: Μάρθα Φριντζήλα, Ακύλλα Καραζήση, Ανέστη Αζά, Γεωργία Μαυραγάνη, Γιάννη Χουβαρδά, Μαρία Πανουργιά, Oliwia Twardowska, Δανάη Θεοδωρίδου, Μπάµπη Γαλιατσάτο, Βασίλη Μαυρογεωργίου.
Ως ηθοποιός έχει δουλέψει στο Εθνικό θέατρο, στο Baumstrasse, θέατρο του Νέου Κόσµου, Στέγη Γραµμάτων και Τεχνών, Μουσείο Μπενάκη, θέατρο Τέχνης, Festival of New Dramaturgies του Bydgoszcz,Wiesbaden biennale και αλλού. Εργάζεται πάνω στη χρήση της performance µέσα σε περιβάλλοντα αστικής καθηµερινότητας και έχει συνθέσει τα: Airbus, Κριτικές έξω από σινεμά, Fashion, Ψάρεµα στην Οµόνοια, Κοινός Αστικός Άνθρωπος.

Συνεργάζεται µε το Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου της Στέγης Γραµμάτων και Τεχνών και µε το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράµατος στα Αισχύλεια Ελευσίνας και έχει παρουσιάσει τις παραστάσεις: έξι δελτία, Μια βολή είναι το µόνο που χρειάζεται, Agamemnon project.

[Εργαστήριο Ανάγνωσης: «Πώς διαβάζω κείμενα μπροστά σε κοινό;»]

Με τη Μαρία Σκουλά και την Αλεξάνδρα Διαλυνά
Σε συνεργασία με το Fårö Creative Learning
Πότε: Σάββατο, 15 Ιουλίου
Που: στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης
Ώρες: 10.00΄-13.00΄ και 18.00΄-21.00΄
Κόστος συμμετοχής: 35 ευρώ.

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές και όσους θέλουν να διαχειρίζονται με ψυχραιμία το λόγο τους σε συνθήκη έκθεσης.
Πώς μπορώ να διαβάσω ένα κείμενο όταν βρίσκομαι μπροστά σε κοινό; Πώς μπορώ να μεταδώσω το νόημα και τα συναισθήματα που μου προκαλεί χωρίς να με μπλοκάρει η ντροπή και το άγχος της έκθεσης;

Σε ένα εργαστήριο δύο ημερών, η Μαρία Σκουλά και η Αλεξάνδρα Διαλυνά θα σας οδηγήσουν σε μία περιπέτεια ανάγνωσης. Σκοπός μας είναι να διαχειριστούμε τα εμπόδια που μας προκαλεί η έκθεση ώστε να ανακαλύψουμε τρόπους να μεταφέρουμε με τον δικό μας λόγο το λόγο του κειμένου. Με ψυχραιμία και σε σύνδεση με τον εαυτό μας εξοικειωνόμαστε με το αίσθημα της ντροπής και επικοινωνούμε διαβάζοντας σε άλλους.

Σχεδιασμός εργαστηρίων-Υπεύθυνη δράσης:
Φανή Καμπάνη, Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΙΜΚ.

Τηλέφωνα για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων:
2810-283219 (εσωτ: 101), καθημερινά 9.00΄-17.00΄

INFO: http://www.historical-museum.gr/…/kalokairina-ekpaideu…/2017

Ακολουθήστε μας:

www.twitter.com/Istoriko
www.instagram.com/historical_museum_of_crete





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.