Η ιστορία της Αγίας Φωτεινής στα Ρουσοχώρια (Ν.Ηρακλείου)

Εκεί που τώρα είναι η Αγία Φωτεινή ήταν τα ερείπια Αρχαίου ναού που είχαν χαλάσει οι Τούρκοι και λεγόταν Αγιά Φωθιά.

Επιμέλεια-φωτογραφίες: Βασιλική Παπουτσάκη

Χαράχτηκε ο δρόμος και άρχισε η κατασκευή του, έφτασε το συνεργείο στο σημείο που ήταν τα ερείπια του ναού. Ο δρόμος θα περνούσε σύμφωνα με τα σχέδια ακριβώς από το σημείο που ήταν ο αρχαίος ναός.
Ο  Νικόλαος Κυριακάκης (Κοκόλης) λοιπόν αντέδρασε.
Από επαέ θα περάσετε το δρόμο που ναι εκκλησία?

Τους είπε λοιπόν:
-Μπρε Μπάρμπα άμε να κάνεις τη δουλειά σου να κάνομε και μείς τη δική μας . Είπε ο μηχανικός.

Πιάσανε αυτοί με τσι κασμάδες και γκρεμίζανε να σάσουνε το δρόμο. Μια ολιά πια πάνω, ήτανε μελίσσια και σηκωθήκανε οι μέλισσες σμήνη όπως ήτανε και πέσανε απάνοντος να τσι φάνε.

Οι αργάτες εδόκανε οθέ τον ποταμό, ίσαμε που καταλαγιάσανε οι μέλισσες. Την άλλη μέρα ξαναπιάσανε δουλει’α. Το ίδιο με τσι μέλισσες. Δεν αφήνανε τσι εργάτες να περάσουνε  να κάμουνε το δρόμο.
Εκούστηκε το περιστατικό και όλοι είπανε θαύμα!!
Παρακάμψανε τα ερείπια της εκκλησίας και συνεχίσανε το δρόμο.
Έκαψε μετά ο Κοκόλης  τσι βάτους και φανήκανε τα ερείπια πια καλά. Επέρνανε ο κόσμος και όλοι εμιλούσανε για το θαύμα με τσι μέλισσες.


Ύστερα οι Αρμαχιανοί αρχίσανε να χτίζουνε την καινούρια εκκλησία στα ερείπια τσι παλιάς. Όταν χτίζανε την εκκλησία βγάλανε και το πηγάδι που ναι μέσα τα πελέκια Το ‘χτισε τση χήρας τσι Μαρίας ο άντρας Ο Χουρδάκης από την Αγιά Παρασκευή . (Τάμα το είχε) Αυτός πελέκισε και τα πελέκια που ναι μέσα στο πηγάδι.
Το χωράφι ητονε του παπά Χατζή ( Μιχαήλ Κουρλετάκης) Το νερό από το πηγάδι είναι αγίασμα!!!!
Γινόταν μεγάλο πανηγύρι. Κοσμοσυρροή
Ερχότανε από παντού . από τη Βιάννο την Έμπαρο κόσμος. Ερχότανε με τα μουλάρια, τα γαϊδούρια και οι πλαγιές γεμίζανε κόσμο.

Φτιάχναμε καλύβες και ξωμέναμε εκεί για το πανηγύρι. Τρώγαμε πίναμε και γλεντούσαμε. Φέρνανε ψητά από το Γαλατά
Προσπαθήσαμε οι Αρμαχιανοί να βάλουμε την Αγία Φωτεινή στην ενορία Αρμάχας, βάλαμε και δικηγόρο το Ψυλλάκη μα δεν τα καταφέραμε. Είναι στην ενορία Ρουσοχωρίων.

Ξανάρθαν οι μέλισσες.

Τρεις Μπαρίτες (από την Έμπαρο) που μεταφέρανε παράνομα ξυλοκάρβουνα τη νύχτα , να πάνε να τα πουλήσουνε, περάσανε από την Αγιά Φωτεινή . Έκαμε ένας την ιστορία με τσι μέλισσες. Που δεν αφήνανε να χαλάσουνε την εκκλησία και να περάσει ο δρόμος.

 

Ο ένας τους δεν πίστευε και λέει. << Αν είναι αλήθεια πίστεψε το>> Δεν πρόλαβε να το πει και τονε δάγκασε μια μέλισσα στη γλώσσα. Για το θεό, που βρέθηκε η μέλισσα τη νύχτα; Ίσαμε που ζούσε έκανε την αρτοκλασία και ερχόταν.

Καταγραφή 2012

Διαβάστε επίσης:

Το τάμα στη Χάρη της Αγίας Φωτεινής!! (τα έθιμα ζουν)





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.