<Αδαμαντία> του Θεάτρου Τέχνης, με την Μάνια Παπαδημητρίου στο Ρέθυμνο

Μια βδομάδα γεμάτη θέατρο ακολουθεί στο Ρέθυμνο καθώς συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία το 2ο Φεστιβάλ Αντίβαρο που διοργανώνει η ομώνυμη θεατρική ομάδα. Το Σάββατο και την Κυριακή εμφανίζεται στο Φεστιβάλ το ιστορικότερο ελληνικό θεατρικό σχήμα, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, με το έργο “Αδαμαντία” του Παναγιώτη Μέντη στο οποίο πρωταγωνιστεί η Μάνια Παπαδημητρίου. Τη συνοδεύει στο πιάνο και το φλάουτο η Χριστίνα Παπατριανταφύλλου, ενώ η σκηνοθεσία είναι του διακεκριμένου Ρεθυμνιώτη σκηνοθέτη Κωστή Καπελώνη. Μια μέρα πριν, και συγκεκριμένα την Παρασκευή 10 Μαρτίου στις 9μμ, ο σκηνοθέτης της παράστασης και στέλεχος του ιστορικού θεατρικού οργανισμού θα δώσει διάλεξη με ελεύθερη είσοδο στο Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο Ξενία με θέμα “Η θέση του Θεάτρου Τέχνης στην εξέλιξη του ελληνικού μεταπολεμικού θέατρου” διάλεξη την οποία οργανώνει ο Τομέας Θεατρολογίας Μουσικολογίας  του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στη διάλεξη θα παρουσιαστεί πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από το αρχείο του Θεάτρου Τέχνης και τη δράση του θιάσου αλλά και του ιδρυτή του Καρόλου Κουν.

Η ίδια η παράσταση “Αδαμαντία” μπορεί εν μέρει να θεωρηθεί εύρημα του αρχείου του Θεάτρου Τέχνης αφού βασίζεται στην αλληλογραφία μιας γυναίκας που βρέθηκε από τον Κωστή Καπελώνη στο σχετικό αρχείο και μετατράπηκε σε θεατρικό κείμενο από τον Παναγιώτη Μέντη.

Η κάθοδος από το θεατρικό κέντρο ενός τόσο σημαντικού θιάσου ειδικά για το 2ο Φεστιβάλ Αντίβαρο δεν πέρασε απαρατήρητη από τους Ρεθυμνιώτες που έχουν ήδη σχεδόν εξαντλήσει τα εισιτήρια  των βραδινών παραστάσεων Σαββάτου και Κυριακής, με αποτέλεσμα να αναγκάσουν τους διοργανωτές να προσθέσουν μια έκτακτη παράσταση της “Αδαμαντίας” την Κυριακή στις 6.30μμ.

Αμέσως μετά, τη Δευτέρα 13 και την Τρίτη 14 Μαρτίου στις 9μμ, τη σκυτάλη παίρνει ο Αντώνης Γκρίτσης και η ομάδα bijoux de kant με την παράσταση “Ο γείτονάς μου ο Λαπαθιώτης”. Η ξεχωριστή προσωπικόητα του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη σκιαγραφείται μέσα από κείμενα του ίδιου του ποιητή κι από αντίτοιχα του λογοτέχνη Γιώργου Ιωάννου. “Ο Α. Γκρίτσης που έγινε η φωνή του επιβλητικού Ιωάννου και του μελαγχολικού Λαπαθιώτη σαν Ρεμπέτης, είναι ένας σπαρακτικά συναισθηματικός ηθοποιός που αναδίδει σε κάθε του λέξη την εύθραυστη ευαισθησία ενός Μάρτυρα”, έγραψε γι’ αυτόν στην κριτική του ο Γιώργος Σαμπατακάκης, επίκουρος καθηγητής θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Διαθέτοντας μια ειδική σχέση με την πόλη του Ρεθύμνου αλλά και με την νεοελληνική λογοτεχνία, αφού είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Γκρίτσης επιστρέφει στην πόλη των φοιτητικών του χρόνων μετά από μια σημαντική καριέρα ηθοποιού στην Αθήνα, σε μια παράσταση που παντρεύει τη λογοτεχνία με το γνήσιο θέατρο.

Οι τιμές των εισιτηρίων στις παραπάνω παραστάσεις είναι 8 και 10  Ευρώ και το τηλέφωνο κρατήσεων 6980149371 





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.