Συγχαρητήρια επιστολή προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο μετά την αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα εναντίον του.

Σπάνια εικόνα από το θαυμαστό κόσμο των γενικών αρχείων του κράτους

Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 1919.

 

Θυσαυροί που αποτυπώνουν τη ζωή και τη δράση του τόπου μας κατά το παρελθόν, βρίσκονται στα Γενικά αρχεία του κράτους

Πολύς κόσμος δεν μας γνωρίζει ή έχει μια λανθασμένη εικόνα για το τί είναι ακριβώς τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.  Είναι ένας χώρος ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλους. Πρόκειται για τον  εθνικό αρχειακό φορέα, ο οποίος υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας και είναι οργανωμένος σε δίκτυο που αποτελείται από την Κεντρική Υπηρεσία στο Ψυχικό και 64 περιφερειακές υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα. Από το 2005, έχει ενσωματωθεί στα ΓΑΚ η Ειδική Υπηρεσία αρχείων Πρωθυπουργού, Υπουργών και της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης.  Τα ΓΑΚ παραλαμβάνουν με βάση το νομικό τους πλαίσιο, το ανενεργό αρχειακό υλικό όλων των φορέων του δημόσιου τομέα καθώς και τα αρχεία των απερχόμενων πρωθυπουργών και των υπουργών. Όσον αφορά το περιεχόμενό τους,  τον συντριπτικό όγκο του υλικού αποτελούν τα δημόσια αρχεία.

Τα αρχεία της περιόδου του Αγώνα, του κυβερνήτη Ιωάννου Καποδίστρια, της περιόδου Όθωνα, τα αρχεία των Ανακτόρων, των Προέδρων της Δημοκρατίας, των Πρωθυπουργών και Υπουργών καθώς και όλων των υπουργείων από το 1864. Τα ιδιωτικά αρχεία και οι συλλογές που έχουν εισαχθεί  είναι εξίσου σημαντικές. Ξεχωρίζει  η συλλογή του ιδρυτή τους Γιάννη Βλαχογιάννη. Οι συλλογές μας συμπληρώνονται από εκείνες  των χειρογράφων, των χαρακτικών και των Οπτικοακουστικών αρχείων. Μπορείόποιος επιθυμεί  να επισκεφθεί κανείς την ιστοσελίδα των ΓΑΚ (www.gak.gr) όπου μπορεί να έχει μια πληρέστερη εικόνα  του περιεχομένου τους.

Διαβάστε επίσης

6 Ιουνίου 1933 , η δεύτερη απόπειρα δολοφονίας κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου

Διαβάστε επίσης

Η απόπειρα δολοφονίας του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Μαρούσι και η καταδίωξη θρίλερ στη Λ. Κηφισίας.





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.