Πώς ο πίνακας του… Ελ Γκρέκο έσωσε τον πρώην Mr ΒΟΚΤΑΣ

Ο πρώην συνιδιοκτήτης της γνωστής πτηνοτροφικής εταιρίας «ΒΟΚΤΑΣ» είναι ο επιχειρηματίας για τον οποίο αξιωματικοί της αστυνομίας ανέφεραν ότι είχε στην κατοχή του πίνακα του Ελ Γκρέκο, αλλά ήταν ένα φθηνό αντίγραφο.

Ολα ξεκίνησαν όταν οι αστυνομικοί που παρακολουθούσαν της τηλεφωνικές συνομιλίες μελών συμμορίας Ρομά διαπίστωσαν ότι αναφερόταν συχνά το όνομα του συνταξιούχου επιχειρηματία. Αρχικά πίστεψαν ότι μπορεί να είναι κλεπταποδόχος. Γρήγορα, όμως, κατάλαβαν ότι ο κ. Ρομποτής δεν ήταν παρά ένα υποψήφιο θύμα των κακοποιών. Η συμμορία γνώριζε την οικονομική του άνεση και το γεγονός ότι ζει μόνος στη Μάνδρα Αττικής.

Τελικά, τα μέλη της σπείρας συνελήφθησαν πριν του επιτεθούν, ενώ σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του επιχειρηματία βρέθηκαν όπλα, με αποτέλεσμα και τη δική του σύλληψη. Η υπόθεση έγινε πιο περίπλοκη όταν αστυνομικοί αναφέρθηκαν σε πίνακα του Ελ Γκρέκο, του οποίου εξεταζόταν η αυθεντικότητα, αλλά προέκυψε ότι ήταν φθηνό αντίγραφο.

«Από φοιτητής ακόμα είχα πάθος με τους πίνακες ζωγραφικής, κυρίως του 19ου αιώνα. Είμαι φανατικός συλλέκτης έργων τέχνης, τα οποία πάντα αποκτώ με νόμιμο τρόπο, συνήθως από αντικέρ ανά την Ελλάδα. Από την πρώτη στιγμή είπα στους αστυνομικούς ότι ο πίνακας του Ελ Γκρέκο είναι αντίγραφο. Τον είχα αγοράσει το 1976 από μαγαζί με αντίκες στο Κολωνάκι. Δυστυχώς τα μυαλά κάποιων αστυνομικών πήραν αέρα από την επιτυχία και παρουσίασαν διαφορετικά την κατάσταση», είπε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο κ. Ρομποτής. Κάτι που επιβεβαιώθηκε την περασμένη Τετάρτη, όταν στελέχη της Εθνικής Πινακοθήκης που ξεκαθάρισαν ότι «ο πίνακας δεν έχει καμία σχέση με τον Κρητικό ζωγράφο».

Η αστυνομία ανακοίνωσε και την κατάσχεση 23 πινάκων βυζαντινής περιόδου από το σπίτι του 81χρονου. Ο ίδιος λέει ότι ήταν ένα ακόμη λάθος.

«Τους πίνακες αυτούς τους είχα πάει το 1976 στην αρχαιολογική υπηρεσία και διαπιστώθηκε ότι είναι μεταβυζαντινοί. Μακάρι να ήταν βυζαντινοί αλλά δεν είναι. Σε συζήτηση που είχα με αρμόδιους αστυνομικούς, μου είπαν ότι θα μου επιστραφούν, αφού διαπιστώθηκε το λάθος. Εμένα με ενδιαφέρει να πάρω πίσω τη συλλογή μου, κομμάτια της οποίας είχαν δημοσιευτεί στο βιβλίο που είχε εκδώσει ο κ. Λυδάκης», δήλωσε στην εφημερίδα.

Πάντως, μέσα σε όλα αυτά, νιώθει και τυχερός. «Αν δεν είχε γίνει αυτή η ιστορία μπορεί οι ληστές να έμπαιναν στο σπίτι μου και τώρα να ήμουν νεκρός. Είχα δεχθεί ξανά επιθέσεις. Μία στις 28 Δεκεμβρίου 2010 όταν μου είχαν αρπάξει μία μεγάλη συλλογή κοσμημάτων και μία τον Απρίλιο του 2011 όταν μου έσπασαν το πρόσωπο. Ζω σε μία περιοχή όπου γίνονται δέκα ληστείες και κλοπές την ημέρα. Αυτός είναι και ο λόγος που βρέθηκαν στο σπίτι μου όπλα. Τα είχα για την αυτοπροστασία μου. Το ξέρω ότι αυτό είναι παράνομο και λάθος. Το παραδέχομαι», δήλωσε.

Για τα όπλα που βρέθηκαν στο σπίτι του, μέσα σε βιβλία, εξήγησε: «Τα βιβλία αυτά τα είχα στο γραφείο μου, ούτως ώστε αν εισβάλει κάποιος να τα έχω δίπλα μου και να μπορώ να τα πάρω και να πυροβολήσω στον αέρα».





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.