Εν αμφιβόλω η διάταξη για τον φόρο στις ενοικιάσεις ακινήτων μέσω Airbnb

Στην κυβέρνηση εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες για τη διάταξη που ψήφισε η Βουλή τον Δεκέμβριο και προβλέπει την επιβολή φόρου αστικών μισθώσεων (15%) στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις, τύπου AirBnB, σε ιδιώτες που νοικιάζουν έως και δύο ακίνητα για 60 μέρες σε μη τουριστικές περιοχές και για 90 μέρες στα αστικά κέντρα και τα πιο τουριστικά νησιά.

Οι αμφιβολίες αυτές δεν είναι νέες. Είχαν εκφρασθεί και από εκπροσώπους των θεσμών και πριν από την ψήφιση της διάταξης, που έγινε αναγκαία κυρίως έπειτα από διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, για το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όσων κάνουν βραχυχρόνιες μισθώσεις. Στον πυρήνα της διαφοράς βρίσκεται το ποιος θα πληρώσει το 2017 ένα ποσόν ύψους 80 εκατ. ευρώ που οι δανειστές ζητούν και η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα αντλήσει από το τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία. Οι ξενοδόχοι θέλουν ένα μέρος του τουλάχιστον να προέλθει από τη λεγόμενη «σκιώδη φιλοξενία».

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, αποκάλυψε σε Tweet του ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα προχωρήσει στη σύνταξη του αρχείου όσων κάνουν βραχυπρόθεσμες μισθώσεις, σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου που είχε ψηφίσει τον Δεκέμβριο.Το αρχείο αυτό έπρεπε να δημιουργηθεί με την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ), την οποία θα συνυπέγραφε και το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό το αρχείο (Πλατφόρμα) θα δίνει τη δυνατότητα –με τον αύξοντα αριθμό που θα έχει κάθε φυσικό πρόσωπο– να διασταυρώνονται τα στοιχεία των μισθώσεων και των εισοδημάτων που αντλούνται από αυτές. Σύμφωνα με τον κ. Γ. Κανελλόπουλο, πρόεδρο του συλλόγου των ιδιοκτητών ακινήτων που νοικιάζονται με βραχυχρόνιες μισθώσεις, «ενώ οι εφετινές κρατήσεις τρέχουν με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με το 2016, ιδιαίτερα στην Αθήνα δεν είναι σαφές τι θα γίνει φορολογικά… ». Πάντως, στο υπουργείο Τουρισμού λένε ότι η πλατφόρμα που πρέπει να διαμορφωθεί από το υπουργείο Οικονομικών αργεί για τεχνικούς καθαρά λόγους. Κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι η διάταξη του Δεκεμβρίου ισχύει «έως ότου δοθούν διευκρινίσεις» για φόρους που ούτως ή άλλως θα εισπραχθούν μετά το τέλος της χρήσης του 2017. Ομως ο περιορισμός των ημερών (90 μέρες για την Αθήνα και τα τουριστικά νησιά και 60 μέρες στην «άγονη γραμμή») θα «σπρώξει» μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών στη «μαύρη αγορά« των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων. Μία ανησυχία που εκφράζουν όχι μόνο οι φορείς των ιδιοκτητών ακινήτων για τουριστικές βραχυπρόθεσμες μισθώσεις αλλά συμμερίζονται και αρκετοί ξενοδόχοι, όπως προκύπτει από ανεπίσημες συζητήσεις που είχε η «Κ» μαζί τους πριν και μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης.

Στη φορολογική διοίκηση είχαν έγκαιρα επισημάνει στο υπουργείο Τουρισμού ότι η προωθούμενη διάταξη αποσκοπούσε μάλλον στην εξάλειψη ενός συγκριτικού μειονεκτήματος των ξενοδοχείων, που φορολογούνται κανονικά και καταβάλλουν κρατήσεις και για ασφαλιστικές εισφορές, παρά στη σύλληψη φορολογικής ύλης που διαφεύγει. Οι ξενοδόχοι, από την πλευρά τους, είχαν προτείνει να επιβληθεί ένα τέλος διανυκτέρευσης 5% (επιπλέον του φόρου εισοδήματος) ώστε να εντοπίζονται και να διασταυρώνονται τα ποσά που καταβάλλονται για τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις, όπως είχε συμβεί με τις επαύλεις. Αυτή η νομοθεσία –για τις επαύλεις– που ισχύει δεν είναι δυνατόν να εφαρμοσθεί, καθώς τα ακίνητα για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις δεν «διαθέτουν συνήθως αυτοτελή είσοδο».

Τι θα μπορούσε να γίνει; Ο κ. Κανελλόπουλος και πλατφόρμες όπως η Airbnb έχουν προτείνει να παρακρατούνται οι φόροι στην πηγή με το «κλείσιμο» του ακινήτου από τους πελάτες και στη συνέχεια να αποδίδεται στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών. Αντίστοιχο μοντέλο υπάρχει στο Αμστερνταμ, όπου η πόλη εισπράττει δημοτικό φόρο 5% (σ.σ.: πάντως οι δύο πλευρές έχουν ξαναμπεί σε συζητήσεις, καθώς ο ολλανδικός δήμος κατηγορεί την εταιρεία ότι δεν αποδίδει φόρους για το σύνολο των κρατήσεων). Νομικές πηγές ανάφεραν στην «Κ» ότι η εφαρμογή αυτού του μοντέλου «σκοντάφτει» στο εμπόδιο ότι εταιρείες όπως η Airbnb δεν διαθέτουν «ελληνικό ΑΦΜ».

.kathimerini.gr

 





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.