Το κερασάκι στην καιρική τούρτα βάζει ο Γενάρης!

Ένας Ιανουάριος πραγματικά βγαλμένος από τα παλιά! Παίρνοντας την σκυτάλη από έναν πολύ δυναμικό Δεκέμβρη, πότισε απ’ άκρη σ’ άκρη το νησί μας, συμπεριλαμβάνοντας στο καιρικό του μενού, μια ιστορική χιονιά!

Τώρα, έρχεται να βάλει το κερασάκι που λέμε σε ένα σερί διαταραχών που ξεκίνησε από τα τέλη Νοεμβρίου, με μια εξπρές μεν, δυναμική δε ψυχρή εισβολή που θα λάβει χώρα από το βράδυ της Πέμπτης και γενικότερα με χειμωνιάτικο σκηνικό, μέχρι και το κλείσιμό του!
Πάμε να δούμε όμως τι θα συμβεί αναλυτικά μέρα με την ημέρα.
Επιδείνωση θα παρουσιάσει λοιπόν ο καιρός από το βράδυ της Πέμπτης! Κύρια χαρακτηριστικά αυτής, θα είναι η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, η ενίσχυση των βοριάδων και οι χιονοπτώσεις, αρχικά στα ορεινά κι όσο θα βαδίζουμε προς τα ξημερώματα και σε περιοχές με χαμηλά υψόμετρα! Υπολογίζουμε ότι από το πρωί της Παρασκευής έως και το απόγευμα της ίδιας ημέρας, χιόνι θα πέφτει πάνω από τα 250 με 300μ στα βόρεια κι από τα 100-150μ σε περιοχές που βρίσκονται στα εσωτερικά και τα νότια του νησιού!

Πρόσκαιρα εκπλήξεις χιονουετού θα παρατηρηθούν και σε χαμηλότερα υψόμετρα, όπου κατά κύριο λόγο θα έχουμε βροχή ή χιονόνερο εκεί (αυτό ισχύει και για τις μεγάλες πόλεις του νησιού). Ο καιρός από τις προμεσημβρινές κιόλας ώρες, θα παρουσιάσει βελτίωση ως προς τα φαινόμενα, τα οποία σταδιακά θα περιοριστούν και θα σταματήσουν. Θα παραμείνει όμως το κρύο τσουχτερό, αφού και λόγω των βοριάδων οι οποίοι θα ενισχυθούν και θα πνέουν τοπικά θυελλώδεις, θα νιώθουμε την θερμοκρασία αρκετά χαμηλότερη!
Πριν προχωρήσουμε στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να τονίσουμε ότι πρόκειται στην ουσία για μια ψαροχιονιά, που σίγουρα θα πάσχει από υετό και διάρκεια. Πιστεύουμε ότι ύποπτες περιοχές στην βόρεια Κρήτη μπορεί να μην δουν χιονόστρωση, ή να ασπρίσουν πρόσκαιρα (μιλάμε για ημιορεινές και ημιπεδινές περιοχές φυσικά), ενώ την έκπληξη μπορεί να κάνουν κάποια νότια διαμερίσματα!
Το Σάββατο θα διατηρηθούν κάποιες νεφώσεις, η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο κατά την διάρκεια της ημέρας και οι άνεμοι θα εξασθενήσουν.
Από την Κυριακή μας πλησιάζει μια νέα διαταραχή από τα δυτικά-νοτιοδυτικά και θα επιδεινώσει εκ νέου τον καιρό στο νησί μας! Λίγα και τοπικού χαρακτήρα θα είναι τα φαινόμενα την ημέρα αυτή, ενώ αρκετές βροχές και χιόνια στα ορεινά, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία,αναμένονται τις δύο τελευταίες ημέρες του μήνα!
Με αρκετό ρίσκο, θα σας πούμε ότι φαίνεται οι πρώτες ημέρες του Φλεβάρη να κυλούν με καλό γενικά καιρό,άνοδο της θερμοκρασίας και χωρίς βροχές! Σαν να μας κλείνουν το μάτι Αλκυονίδες ημέρες, είναι πάντως πολύ νωρίς να το πούμε με σιγουριά!
Κλείνοντας να σας πούμε ότι το κερασάκι το βάζει ο Γενάρης κι όχι ο Χειμώνας! Αυτός μάλλον δεν έχει πει την τελευταία του κουβέντα, ακόμα κι αν κάνει ένα φυσιολογικό διάλειμμα!

 

http://meteokrites.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.