Για το Βραβείο Μεσογειακής Λογοτεχνίας 2017 υποψήφια είναι η Ρέα Γαλανάκη

Eίναι ΥΠΟΨΗΦΙΑ για το βραβείο..

Μόλις ανακοινώθηκε πως για το σημαντικό βραβείο Prix Méditerranée étranger 2017 (Βραβείο Μεσογειακής Λογοτεχνίας 2017) ΥΠΟΨΗΦΙΑ για το βραβείο είναι η  σπουδαία κρητικιά συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη, για το μυθιστόρημά της “Η Άκρα ταπείνωση”.
Tο ίδιο βραβείο είχε λάβει το 2011 ο κρητικής καταγωγής επίσης Δημήτρης Στεφανάκης, για το μυθιστόρημα “Μέρες Αλεξάνδρειας”.

Η γαλλική έκδοση του μυθιστορήματος της Ρέας Γαλανάκη Η Άκρα Ταπείνωση (L’Ultime humiliation, Galaade Éditions, σε μετάφραση Loïc Marcou) είναι υποψήφια για το βραβείο Prix Méditerranée Étranger (Βραβείο Ξενόγλωσσης Μεσογειακής Λογοτεχνίας). Με τη συγκεκριμένη διάκριση έχουν τιμηθεί συγγραφείς όπως: Άμος Οζ, Κλάουντιο Μάγκρις, Ορχάν Παμούκ, Αντόνιο Ταμπούκι και πολλοί άλλοι, ενώ το 2011 νικητής του βραβείου ήταν ο έλληνας συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης. Ο φετινός νικητής θα ανακοινωθεί τον προσεχή Μάιο.

Με την ευκαιρία, η γαλλική έκδοση θα παρουσιαστεί και στο βιβλιοπωλείο «Lexikopoleio» στην Αθήνα, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, με ομιλητές το συγγραφέα Σπύρο Γιανναρά και το μεταφραστή του βιβλίου Loïc Marcou.

 

Το μυθιστόρημα εστιάζεται στη νύχτα που πυρπολήθηκε η Αθήνα, την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου του 2012. 

Μια πρώην φιλόλογος και μια πρώην ζωγράφος, που βρίσκονται να συγκατοικούν σε έναν «ξενώνα» του υποβαθμισμένου κέντρου, βγαίνουν κρυφά στις διαδηλώσεις. Η λοξή ματιά τους εισδύει –με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο– στην αόρατη και συμβολική πλευρά των βίαιων συγκρούσεων. Πανικοβάλλονται, χάνονται μέσα στη δική τους πόλη, εξωθούνται στην επαιτεία, χωρίς να χάσουν την προσωπική τους αίσθηση πραγμάτων. Επιστρέφοντας είναι πιο κοντά στην ανέφικτη Ιθάκη.

Ο αναρχικός γιος της μιας, ο χρυσαυγίτης μιας τρίτης που τις φροντίζει, μια νεαρή μετανάστρια και το παιδί της, ο γιατρός και η κοινωνική λειτουργός, τα φαντάσματα ενός ετοιμόρροπου αθηναϊκού σπιτιού και, φυσικά, οι νεοάστεγοι διασταυρώνονται με ποικίλους τρόπους μαζί τους είτε στη σπαρασσόμενη Αθήνα είτε λίγο αργότερα.

Σ’ αυτό το ανθρωποκεντρικό πολιτικό μυθιστόρημα, η απερχόμενη γενιά του Πολυτεχνείου ανοίγει τον δύσκολο, τον αναγκαίο, αν όχι και μοιραίο διάλογό της με τις σημερινές εξεγέρσεις, με τη μεγάλη ανατροπή της ζωής τα τελευταία χρόνια, με τη μνήμη αλλά και με την Άκρα Ταπείνωση του άστεως.

 

Η Ρέα Γαλανάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1947. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στην Αθήνα. Ζει στην Πάτρα. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιήματα και δοκίμια. Ανήκει στα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων (το 1981).

Έχει τιμηθεί δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο (το 1999 για το μυθιστόρημα “Ελένη ή ο Κανένας” και το 2005 για τη συλλογή διηγημάτων “Ένα σχεδόν γαλάζιο χέρι”). Επίσης, έχει τιμηθεί με το Βραβείο Πεζογραφίας “Κώστα και Ελένης Ουράνη” της Ακαδημίας Αθηνών (το 2003 για το μυθιστόρημα “Ο Αιώνας των Λαβυρίνθων”), με το Βραβείο “Νίκος Καζαντζάκης” του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης το 1987 και με το “Βραβείο Αναγνωστών” του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου το 2006 για το μυθιστορηματικό χρονικό “Αμίλητα, βαθιά νερά”.

Το μυθιστόρημά της “Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ πασά” είναι το πρώτο ελληνικό βιβλίο που εντάχθηκε από την Ουνέσκο στην “UNESCO Collection of Representative Works” (1994), ενώ το “Ελένη ή ο Κανένας” διεκδίκησε το Ευρωπαϊκό Βραβείο “Αριστείον” μπαίνοντας στην τελική τριάδα των υποψήφιων έργων (1999). Έργα της έχουν μεταφραστεί σε δεκαπέντε γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά, ολλανδικά, τσεχικά, βουλγαρικά, σουηδικά, λιθουανικά, τουρκικά, αραβικά, κινεζικά, εβραϊκά και αλβανικά.





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.