Τους ακύρωσαν το γάμο όχι για την αλλαγή φύλου αλλά για τη…. συγγένεια

Τι συμβαίνει όταν ένα νέο ζευγάρι αποφασίζει να ενώσει τις τύχες του με θρησκευτικό γάμο αλλά ο γαμπρός ενώ λέγεται Άγγελος στην πραγματικότητα είναι Αγγελική και πρώτα ξαδέρφια με τη νύφη;

Το γόρδιο δεσμό σε έναν έρωτα που δεν κοιτά ταμπού ανέλαβε να λύσει η Αρχιεπισκοπή Κρήτης, η οποία αρχικά εξέδωσε άδεια γάμου χωρίς να γνωρίζει τη συγγενική σχέση, και σήμερα το πρωί την ακύρωσε όχι για την αλλαγή φύλου του γαμπρού αλλά γιατί με βάση το εκκλησιαστικό δίκαιο και το αστικό, γάμος θρησκευτικός ή πολιτικός ακόμη και σύμφωνο συμβίωσης απαγορεύεται για πρώτα ξαδέρφια.

 

Το ιστορικό

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο όταν το ερωτευμένο ζευγάρι θέλοντας να ολοκληρώσει τη σχέση του με γάμο θρησκευτικό εμφανίστηκε στον ιερέα ενορίας περιφερειακά του Ηρακλείου και ζήτησε να εκδοθεί άδεια γάμου.

Το ζευγάρι αλλά και τα έγγραφα που προσκόμισε δήλωναν ότι ο γαμπρός στο παρελθόν ήταν ερμαφρόδιτος και είχε επιλέξει με εγχείρηση το αντρικό φύλο.

Ο ιερέας απευθύνθηκε στην Αρχιεπισκοπή για το αν είναι νόμιμη η έκδοση μίας τέτοιας άδειας και η Αρχιεπισκοπή εν συνεχεία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ζητώντας περαιτέρω διευκρινίσεις.

Η απάντηση ήταν σαφής: από τη στιγμή που το Ελληνικό κράτος αναγνώριζε ως νόμιμη την επιλογή της ανδρικής φύσης στο γαμπρό, το Εκκλησιαστικό δίκαιο δεν είχε κανένα θέμα να θέσει εμπόδια στο γάμο αυτό. ‘Έτσι και εκδόθηκε η σχετική άδεια για την τέλεση του γάμου αυτού στις 18 Φεβρουαρίου του 2017.

 

Η εμπλοκή με τη συγγένεια

Ενώ το ζευγάρι ετοιμάζονταν κανονικά για την τέλεση του γάμου (και οι 2 Ηρακλειώτες με καταγωγή από τα Βορειοανατολικά του νομού), ξαφνικά χθες συγγενικό πρόσωπο του ενός από τους δύο εμφανίστηκε στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής και ζήτησε να ακυρωθεί η άδεια του γάμου τους, υποστηρίζοντας ότι ο πατέρας της νύφης και η μάνα του γαμπρού είναι αδέλφια.

Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής αφού μετά τη σπαζοκεφαλιά της αλλαγής φύλου που οι  ίδιοι οι μελλόνυμφοι είχαν αποκαλύψει τον Οκτώβριο τώρα τους προέκυψε μία ακόμη σοβαρότερη εμπλοκή.

Μετά από έρευνα εξπρές αποδείχτηκε ότι πράγματι το ζευγάρι ήταν πρώτα ξαδέρφια και έτσι σήμερα το πρωί η Αρχιεπισκοπή Κρήτη ακύρωσε την άδεια γάμου.

Σημειώνεται ότι ο βαθμός συγγένειάς (πρώτα ξαδέρφια) είναι αξεπέραστος νομικά είτε για πολιτικό γάμο είτε για σύμφωνο συμβίωσης πόσο μάλλον για θρησκευτικό γάμο. Έτσι αν και η Εκκλησία Κρήτης στο θέμα αλλαγής φύλου για έναν ερμαφρόδιτο λειτούργησε με ευρύτητα πνεύματος στο ζήτημα της συγγένειας μεταξύ πρώτων ξαδέρφων ή οποία ανοχή ήταν απαγορευτική.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σαχίνης

.neakriti.gr/





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.