Νομικοί απαντούν: γιατί αφέθηκε ελεύθερος ο πατέρας

Θέμα συζήτησης έγινε στην Κρήτη η μη προφυλάκιση του πατέρα του νεκρού Άγγελου στη Σητεία που εξέπνευσε με βαριά τραύματα ,αφού πολλοί πολίτες αντέδρασαν και άλλοι ζήτησαν να μάθουν γιατί ο νόμος δεν «επιτρέπει» κάτι ανάλογο. Όπως εξηγούν οι δικηγόροι οι δικαστές εφαρμόζουν το νόμο και υπάρχουν πάντα -άγνωστες για το κοινό- πτυχές μιας υπόθεσης.

Πέρα από το γεγονός ότι ο πατέρας δήλωνε εξαρχής ότι επρόκειτο για ατύχημα, υπάρχουν μια σειρά από παράμετροι που απαιτούν επεξήγηση από νομικής πλευράς για να γίνει κατανοητή μια απόφαση, που προκάλεσε κοινωνικές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Ηρακλείου Άρη Ροζάκη έχει γίνει και ο ίδιος αποδέκτης αντιδράσεων από πολίτες για το θέμα του 52χρονου πατέρα αλλά εξήγησε ότι θα πρέπει να ακολουθείται σε όλες τις υποθέσεις πιστά ο νόμος.

Έγινε τροποποίηση του νόμου

Ο κ.Ροζάκης επανέλαβε ότι «στις περιπτώσεις που οι κατηγορίες προβλέπουν ανώτατο όριο ποινής έως 10 χρόνια, όπως στην περίπτωση του 52χρονου, δεν υπάρχει δυνατότητα προφυλάκισης έστω και προσωρινά. Μόνο η επιβολή περιοριστικών όρων, οι οποίοι και  επιβλήθηκαν. Ο νόμος ισχύει εδώ και 2-3 χρόνια με την τροποποίηση που έγινε και αυτό το συναντούμε πλέον συχνά. Ακόμα και στις περιπτώσεις κακουργήματος οι ποινές με τις οποίες απειλούνται οι κατηγορούμενοι είναι 5-20 χρόνια και ισόβια».

Όπως εξήγησε ο κΡοζάκης υπάρχουν όμως και ειδικότερες κατηγορίες όπου ακόμα και στην περίπτωση κακουργήματος επιβάλλεται ποινή έως 10 ετών και δεν προβλέπεται προφυλάκιση».

Κρίνουν με βάση τη δικογραφία

Ένα ακόμα ερώτημα που έθεσαν οι πολίτες είναι πως αποφασίστηκε η κατηγορία της  πρόκλησης θανατηφόρας σωματικής βλάβης . Σύμφωνα με τον κΡοζάκη «για κάθε υπόθεση είμαι πάντα επιφυλακτικός καθώς αν δεν δει κάποιος τη δικογραφία δεν γνωρίζει πώς αξιολόγησε ο ανακριτής. Πρέπει να έχεις γνώσεις της δικογραφίας για να πάρεις θέση σε μια υπόθεση. Ο απλός πολίτης δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει. Ο εισαγγελέας άσκησε τη δίωξη και προσδιόρισε την κατηγορία αφού μελετήθηκε η δικογραφία. Για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ανθρωποκτονίας υπήρξε σκεπτικό και αυτό θα διαφανεί. Πρέπει πάντα να είμαστε επιφυλακτικοί, να γνωρίζουμε όλα τα στοιχεία πριν αποφασίσουμε για μια υπόθεση».

Είναι δυνατό να αλλάξουν οι κατηγορίες

Ένα ακόμα θέμα που τέθηκε είναι αν μπορεί στην πορεία μιας υπόθεσης γενικότερα, να μεταβληθεί και να αλλάξει η κατηγορία. Όπως διευκρινίζει ο κ Ροζάκης «μπορεί στην διάρκεια της προδικασίας (στη διαδικασία της ανάκριση και  πριν φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο) να αλλάξουν οι κατηγορίες αλλά απαιτεί μια ολόκληρη διαδικασία, αν έχει φτάσει στο δικαστήριο.Αν γίνει νωρίτερα στην φάση της προδικασίας, είναι ευκολότερο». Αυτό όμως και πάλι είναι κάτι που αποφασίζεται βάση των στοιχείων που προκύπτουν και μελετώνται διεξοδικά.

«Δεν είναι άδικος ο νόμος»

Επειδή υπήρξαν και εκείνοι οι οποίοι χαρακτήρισαν άδικο το νόμο όπως έχει διαφανεί -όπως πάντα υποστηρίζουν- σε συγκεκριμένες υποθέσεις, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου απαντά «δεν θα έλεγα ότι είναι άδικος ο νόμος. Ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά ο νόμος πρέπει να έχει γενικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα στην περίπτωση του 52χρονου  οι δυο δικαστές έκριναν ότι δεν πρέπει να ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία. Εισαγγελέας και ανακριτής συμφώνησαν και δεν υπήρξε καμία διαφωνία».

Τι λέει ο 52χρονος

Υπενθυμίζεται ότι μετά την απολογία του 52χρονου υπήρξαν πολλές και διαφορετικές απόψεις για την υπόθεση του νεκρού βρέφους που συγκλόνισε το πανελλήνιο ,ο κατηγορούμενος επιμένει ότι δεν ήθελε να βλάψει το μωρό. Σύμφωνα με τη συνήγορό του κ. Παπαβασιλείου «ο θάνατος του παιδιού επήλθε από μια κίνηση, από ένα μόνο χτύπημα, από μια λάθος κίνηση κι επειδή αυτό το άτυχο πλάσμα έτυχε να βρίσκεται σε λάθος θέση».

 

Διαβάστε επίσης

Γονείς βρέφους: Σεβαστείτε την τραγωδία που ζούμε

Φιλία Σαριδάκη www.neakriti.gr




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.