Η εμφάνιση του καρκίνου του πνεύμονα σε άνδρες και γυναίκες

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μία πολύ συχνή μορφή της νόσου που εμφανίζεται και στα δυο φύλα. Θεωρείται η πλέον θανατηφόρα μορφή καρκίνου, με ποσοστά θνησιμότητας που αγγίζουν περίπου το 30%! Όπως και σε άλλες καρκινογενέσεις, παθογόνα κύτταρα αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται στους ιστούς του πνεύμονα και ως επακόλουθο, σχηματίζεται ο κακοήθης όγκος. Οι δύο κύριες κατηγορίες είναι το μη μικροκυτταρικό καρκίνωμα και το μικροκυτταρικό καρκινωμα του πνεύμονα. Δυστυχώς ο καρκίνος του πνεύμονα συχνά δεν παρουσιάζει συμπτώματα παρά μόνο αφού έχει προχωρήσει αρκετά ή ακόμα και όταν επεκταθεί σε άλλα όργανα, εκτός από τον θώρακα.

Η βασικότερη αιτία που προκαλεί τον καρκίνο του πνεύμονα δεν είναι άλλη από το κάπνισμα. Σύμφωνα με ιατρικά δεδομένα, οι μη καπνιστές που νοσούν αντιστοιχούν στο 10-15% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα. Η ποσότητα των τσιγάρων και η ηλικία που ξεκίνησε κάποιος το κάπνισμα είναι σημαντικοί παράμετροι στην πιθανή ανάπτυξη αυτής της μορφής καρκίνου. Καλό είναι να γνωρίζετε πως αν κάποιος κόψει το κάπνισμα και παρέλθει μια δεκαπενταετία έχει τις ίδιες πιθανότητες να νοσήσει που έχει ένας μη καπνιστής!

Η εισπνοή αμίαντου είναι επίσης επικίνδυνη για την εμφάνιση της νόσου, ειδικά αν συνδυάζεται με το κάπνισμα. Πιο σπάνιες περιπτώσεις οφείλονται στην συχνή επαφή με είδη χημικών ουσιών όπως το ουράνιο, το χρώμιο κ.α

Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν ;

Η εμφάνιση των συμπτωμάτων διαφοροποιείται ανάλογα με το φύλλο.

Ο καρκίνος του πνεύμονα στις γυναίκες είναι συνήθως αδενοκαρκίνωμα και τα συμπτώματα του μπορεί να μην είναι τόσο έκδηλα και προφανή, σε σχέση με τους άλλους τύπους καρκίνου του πνεύμονα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πόνος στην περιοχή της πλάτης και στους ώμους
  • Επίμονος βήχας -βήχας με φλέγμα
  • Αιμόπτυση
  • Σωματική εξάντληση με απώλεια μυϊκής μάζας
  • Πονοκέφαλοι, κούραση
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Οίδημα στο πρόσωπο ή και στον λαιμό
  • Δυσκολία στην αναπνοή -δύσπνοια

Ο καρκίνος του πνεύμονα στους άνδρες είναι συνήθως ένας υπότυπος του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα. Εντοπίζεται κυρίως στο κεντρικό τμήμα των πνευμόνων και στο σημείο που ενώνεται η τραχεία με τους πνεύμονες. Τα κυριότερα συμπτώματα που φανερώνουν την ύπαρξη όγκου, περιλαμβάνουν:

  • Συνεχείς λοιμώξεις του αναπνευστικού
  • Συριγμό
  • Χρόνιο βήχα

Οφείλουμε βέβαια να διευκρινίσουμε πως τα παραπάνω συμπτώματα που σχετίζονται με την αναπνευστική λειτουργία, όπως ο βήχας ή η αιμόπτυση αλλά και ορισμένα γενικότερα, όπως η απώλεια βάρους, δεν είναι de facto ενδείξεις του καρκίνου του πνεύμονα. Μπορούν να εμφανιστούν και σε παθήσεις που δεν σχετίζονται με κακοήθεια. Ο γιατρός σας είναι ο μόνος αρμόδιος για να σας κατευθύνει σχετικά με ποιου είδους εξετάσεις πρέπει να κάνετε. Όπως είναι αναμενόμενο, ειδική προσοχή απαιτείται αν είστε καπνιστής.

http://www.therapies.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.