Guardian: Ο Τσίπρας θα ζητήσει από την Μέρκελ να μείνει εκτός προγράμματος το ΔΝΤ

«Βροχή» είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες μετά το «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων από τον ESM, και κατ’ επέκταση με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει κληθεί να εφαρμόσει η Ελλάδα.

Οι εξελίξεις αυτές «σκιάζουν» τις επικείμενες επαφές του Αλέξη Τσίπρα τόσο με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, όσο και με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, την οποία θα επισκεφθεί στο Βερολίνο την Παρασκευή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Έλενα Σμιθ, απεσταλμένης στην Αθήνα από την βρετανική εφημερίδα «The Guardian», στις επαφές αυτές ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει να μείνει εκτός του προγράμματος το ΔΝΤ.

Αποδίδει, μάλιστα, την εξέλιξη αυτή, στο πρόσφατο μπλογκ που συνυπέγραψαν οι Πολ Τόμσεν και Μορός Όμπστφελντ, για λογαριασμό του Ταμείου, αξιώνοντας, μεταξύ άλλων, τη νομοθέτηση «εδώ και τώρα» μέτρων για τη φορολογία, τις συντάξεις και τις ομαδικές απολύσεις, προκειμένου να συναινέσει στον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, στον οποίο έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και Ευρωπαίοι, και να ενταχθεί -ως χρηματοδότης- στο πρόγραμμα.

Επικαλούμενη πηγές «κοντά στον Έλληνα πρωθυπουργό», η απεσταλμένη του Guardian στην ελληνική πρωτεύουσα αναφέρει ότι οι ούτως ή άλλως τεταμένες σχέσεις των δύο πλευρών οξύνθηκαν έτσι περεταίρω, μετά το «μανιφέστο» Τόμσεν. «Το Ταμείο δεν εντάχθηκε επισήμως ποτέ σε αυτό το πρόγραμμα και, στην πραγματικότητα, δεν το χρειαζόμαστε» είπε, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, η μία εκ των δύο πηγών της βρετανικής εφημερίδας, προσθέτοντας ότι ο ρόλος του θα μπορούσε, τουλάχιστον, να περιοριστεί σε «τεχνικό, συμβουλευτικό» επίπεδο.

Ο κ. Τσίπρας, εξάλλου, είχε ενδεχομένως προαναγγείλει την εξέλιξη αυτή, όταν, στις χθεσινές του δηλώσεις από τη Νίσυρο, «φωτογράφιζε» τον κ. Τόμσεν και το ΔΝΤ, κάνοντας λόγο για «ανόητους τεχνοκράτες», που επιμένουν στους αριθμούς, μολονότι έχουν παραδεχτεί ότι έκαναν λάθος.

Φυσικά, μετά την τελευταία εξέλιξη με το «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, λόγω των εξαγγελιών Τσίπρα για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και το «πάγωμα» της αύξησης του ΦΠΑ για τα νησιά που πλήττονται από τις μεταναστευτικές ροές, ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι θα ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός από την καγκελάριο της Γερμανίας κατά την επικείμενη συνάντησή τους στο Βερολίνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, την «οργή» των δανειστών ενδέχεται να προκαλέσει ακόμα και η εξαγγελία Τσίπρα για σχολικά γεύματα για 30.000 μαθητές στη Δυτική Θεσσαλονίκη.





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.