Η «Αφγανή με τα πράσινα μάτια» γύρισε στην πατρίδα της μετά την απέλαση από το Πακιστάν

Την υποδέχτηκε ο πρόεδρος της χώρας

Η «Αφγανή με τα πράσινα μάτια» γύρισε στην πατρίδα της μετά την απέλαση από το Πακιστάν

Η Σαρμπάτ Γκούλα έγινε παγκοσμίως γνωστή όταν η φωτογραφία της κόσμησε το εξώφυλλο του περιοδικού National Geographic, πριν από 30 και πλέον χρόνια

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν καλωσόρισε σήμερα την Σαρμπάτ Γκούλα, την Αφγανή με τα πράσινα μάτια που έγινε παγκοσμίως γνωστή όταν η φωτογραφία της κόσμησε το εξώφυλλο του περιοδικού National Geographic, πριν από 30 και πλέον χρόνια, έπειτα από την απέλαση της από το Πακιστάν, σε έναν ακόμη σταθμό της οδύσσειας της γυναίκας.

Η απέλαση της Γκούλα έγινε έπειτα από την καταδικαστική απόφαση που εξέδωσε εναντίον της ένα πακιστανικό δικαστήριο στην πόλη Πεσάβαρ για κατοχή πλαστής ταυτότητας και παράνομης παραμονής της στο Πακιστάν.

Η πασίγνωστη φωτογραφία της Γκούλα είχε τραβηχτεί από τον Αμερικανό φωτορεπόρτερ Στιβ ΜακΚάρι σε έναν καταυλισμό Αφγανών προσφύγων στο Πακιστάν το 1984. Το εξώφυλλο με τη νεαρή Αφγανή είναι ένα από τα γνωστότερα στην ιστορία του National Geographic και ανέδειξε την έφηβη τότε Σαρμπάτ σε σύμβολο του αφγανικού λαού, σε μια εποχή που η χώρα της ήταν υπό σοβιετική κατοχή. Ο Μακ Κάρι βρήκε ξανά την Γκούλα το 2002.

Το 2014 η Γκούλα φυγοδίκησε καθώς οι πακιστανικές αρχές την κατηγορούσαν για κατοχή πλαστών εγγράφων. Συνελήφθη στα τέλη του Οκτωβρίου και νωρίτερα αυτό τον μήνα το δικαστήριο στην Πεσάβαρ διέταξε την απέλαση της.
Νωρίτερα σήμερα, η Γκούλα και τα τέσσερα παιδιά της παραδόθηκαν στις αφγανικές αρχές στο συνοριακό πέρασμα Τόρκαμ, περίπου 60 χλμ. βορειοδυτικά της Πεσάβαρ.

Από εκείνο το σημείο ταξίδεψαν αεροπορικά στην πρωτεύουσα Καμπούλ όπου ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γκάνι με την σύζυγο του της παρέθεσαν δεξίωση στο προεδρικό παλάτι. Παράλληλα της παρέδωσαν τα κλειδιά ενός διαμερίσματος, πλήρως επιπλωμένου.

«Ως παιδί αιχμαλώτισε τις καρδιές εκατομμυρίων καθώς αποτέλεσε ένα σύμβολο του εκτοπισμού», τόνισε ο Γκάνι, αναφερόμενος στην Γκούλα. «Η απέραντη ομορφιά, η τεράστια ενέργεια που ακτινοβολούσε το πρόσωπο της, κέρδισε καρδιές και έγινε μια από τις πλέον διάσημες φωτογραφίες της δεκαετίας του 1980 έως την δεκαετία του 1990», πρόσθεσε ο Αφγανός πρόεδρος.

«Αποτελεί τιμή για μένα να την καλωσορίσω. Είμαστε υπερήφανοι που βλέπουμε ότι ζει με αξιοπρέπεια και με ασφάλεια στην πατρίδα της», σημείωσε.

Ο αξιωματούχος της Πεσάβαρ Φαγιάζ Χαν τόνισε πως η χήρα Γκούλα και τα παιδιά της μεταφέρθηκαν με αυτοκινητοπομπή στα σύνορα με το Αφγανιστάν κατά τις πρωινές ώρες σήμερα.

Φαινόταν εμφανώς δυσαρεστημένη και πριν το πέρασμα της στο Αφγανιστάν, γύρισε να κοιτάξει προς το Πακιστάν, που αποτέλεσε την πατρίδα της για πολλά χρόνια, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο πρακτορείο Associated Press δύο αξιωματούχοι που βρισκόντουσαν στο σημείο.

Έπειτα από την καταδίκη της Γκούλα σε 15 μέρες φυλάκισης και την επιβολή προστίμου 1.000 δολαρίων, η ίδια αρρώστησε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της πόλης.

Περίπου τρία εκατομμύρια Αφγανοί ζουν στο Πακιστάν, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι πρόσφυγες που δραπέτευσαν από την χώρα τους τα τελευταία περίπου 40χρόνια εξαιτίας συγκρούσεων. Οι πακιστανικές αρχές πρόσφατα κλιμάκωσαν τις απελάσεις, οδηγώντας δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στο Αφγανιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.