Πρόταση έκπληξη απο Τσακαλώτο: Μείωση φόρων-εισφορών 1,8 δις ευρώ

Ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει με άλλα μέτρα τη διαφωνία του ΔΝΤ με κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έστειλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα του συνεδρίου του ελληνοαμερικανού επιμελητηρίου.

Δεν είναι τίμιο ούτε έχει οικονομική λογική να μας ζητούν να νομοθετήσουμε από τώρα πρόσθετα μέτρα για τη διετία 2019-2020, ανέφερε ο υπουργός εκτιμώντας ότι ο συμβιβασμός ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές μπορεί να γίνει, αλλά όχι σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί ότι οι διαφορές ΔΝΤ και ΕΕ θα λυθούν στις πλάτες μας.

Για πρώτη φορά επίσημα επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που πρώτο μετέδωσε το Euro2day.gr ότι το ΔΝΤ ζητεί προκαταβολικά τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη διετία 2019-2020 εφόσον ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα παραμείνει στο 3,5% του ΑΕΠ.

«Εμείς και το ΔΝΤ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες θεωρούμε ότι πολύ δύσκολα μπορεί να διατηρηθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια. Μας λέει το ΔΝΤ ότι κάτι τέτοιο κάνει κακό για την οικονομία. Το ΔΝΤ όμως προσθέτει ότι αν εσείς συμφωνήσετε για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% εμείς θα σας αναγκάσουμε να πάρετε περισσότερα μέτρα. Αντί να τα βάλουν με τους μεγάλους της Ευρώπης τα βάζουν με την Ελλάδα που είναι σε αδύναμη θέση» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και προχώρησε στην κατάθεση μιας ριζοσπαστικής πρότασης, απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στο Β. Σόιμπλε ο οποίος μονίμως το τελευταίο διάστημα τονίζει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος αλλά η ανταγωνιστικότητα.

Αν το πρόβλημα είναι η ανταγωνιστικότητα, τότε ας συμφωνήσουμε σε μείωση των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% στο 2,5% του ΑΕΠ και η ελληνική κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι η διαφορά του 1% του ΑΕΠ θα ξοδευτεί μόνο για ελάφρυνση φόρων και εισφορών προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα.

«Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο μέτρο» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. Προσέθετε πώς ό,τι παραπάνω κερδίσουμε σε δημοσιονομικό χώρο από τη μάχη για τη φοροδιαφυγή, θα διατεθεί για κοινωνική πολιτική.

Κρίσιμη η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης

Αν δεν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, δεν θα υπάρξει λύση για το χρέος, δεν θα μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και δεν θα μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές στα τέλη του 2017- αρχές του 2018, υπογράμμισε ο υπουργός οικονομικών.

Αναφερόμενος στο σκέλος των εν εξελίξεις διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ έχει κάποιες αντιρρήσεις για την ποιότητα και την ποσότητα.

Τα εργασιακά

Ειδικότερα στα εργασιακά, ο υπουργός επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται εντός του πλαισίου που περιγράφει το μνημόνιο του 2015 και οι καλύτερες πρακτικές στην ΕΕ.

Παρ’ όλο που έχουν κάνει πολλά για να βοηθήσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, δεν μπορούν να διαπραγματεύονται για τα εργασιακά εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου, εκτός των καλύτερων πρακτικών, υπογράμμισε. Εχουν χρέος προς τους ευρωπαίους πολίτες, να μην θεωρούν ότι μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα έχει και μειωμένα δικαιώματα.

Κλείνει η “ψαλίδα” για τα πλεονάσματα ως το 2018

Ο υπουργός σημείωσε ότι όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2018, διαπιστώθηκε στις διαπραγματεύσεις ένα κενό, λόγω του Ελάχιστο Εγγυημένου Εισοδήματος που ξεκινά το 2017. Οι διαδοχικές συζητήσεις έχουν μειώσει σε λιγότερο από 0,1% του ΑΕΠ τη διαφορά μας, σημείωσε.

Το χρέος

Θέλουμε μετά τις 5 Δεκεμβρίου να δέσουν μαζί οι τρεις οντότητες ώστε να έχει το ΔΝΤ τόσο τα μέτρα για το χρέος, όσο και τα δημοσιονομικά για να πάρει τις αποφάσεις της, σημείωσε.

Η ευρωζώνη δεν περνά χρυσές στιγμές. Ενας από τους λόγους είναι ότι δεν αποδεικνύει ότι μπορεί να λύσει προβλήματα. Ότι προτιμά να κλωτσήσει το τενεκεδάκι πιο κάτω.

Αν το κάνουν ξανά για την Ελλάδα θα είναι κακό για την ευρωζώνη που χρειάζεται να έχει επιτυχίες. Επιτυχία είναι όταν δίνεις στην χώρα ένα καθαρό διάδρομο για τις επενδύσεις, είπε ο υπουργός.

 

real.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.