Ομπάμα:«Θα παροτρύνω για την ελάφρυνση χρέους»

«Η συνεργασία και η αλληλεγγύη είναι αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξουν οι λύσεις που θα επαναφέρουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στο πλαίσιο της προόδου» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η συνεργασία και η αλληλεγγύη είναι αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξουν οι λύσεις που θα επαναφέρουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στο πλαίσιο της προόδου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι «βρέθηκε αντιμέτωπη με τις πιο σκληρές συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης. Αντιμετωπίσαμε ένα πρόγραμμα καταστροφικής λιτότητας». Αναφερόμενος στην ανάπτυξη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε σκληρά ενάντια σε μεταρρυθμίσεις που την υπονομεύουν. Να ελαφρύνουμε το βάρος που σηκώνουν τα αδύναμα στρώματα και η νέα γενιά. Η οικονομία δεν αντέχει άλλη λιτότητα. Η ουσιαστική απομείωση του χρέους, και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι όσα δικαιούται η Ελλάδα».


Real.gr Αλ.Τσίπρας κοινές δηλώσεις με Ομπάμα από realmedialive

«Παρά τις πληγές μας στεκόμαστε όρθιοι», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «καταφέραμε να αποφύγουμε την καταστροφή». Έχουμε επιστρέψει στην ανάπτυξη. Μειώνουμε τα ποσοστά της ανεργίας αποκαθιστούμε την εμπιστοσύνη, τόνισε.

«Συζητήσαμε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. Συμφωνήσαμε ότι το να αποκτήσουν ξανά οι σύγχρονες κοινωνίες ελπίδα και προοπτική είναι η μόνη απάντηση στον σκεπτικισμό και την εθνική περιχαράκωση», ανέφερε ο πρωθυπουργός .

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Συζητήσαμε για τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας σε μία περιοχή που αποσταθεροποιείται. Η Ελλάδα προωθεί τη συνεργασία με όλες τις χώρες της περιοχής στη βάση του διεθνούς δικαίου. Αξιοποιεί τον ρόλο της για τη συνεργασία και την ασφάλεια ενάντια στην τρομοκρατία».

«Η προάσπιση και η τήρηση των διεθνών συμβάσεων αποτελεί προϋπόθεση για τη σταθερότητα. Σταθερή προσήλωση στον διάλογο με την Τουρκία, μία χώρα με κρίσιμο ρόλο στην περιοχή. Η ανάπτυξη των σημαντικών σχέσεων μπορεί να επιτευχθεί χωρίς αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων».

«Είμαι αισιόδοξος ότι η Μέρκελ θα συμφωνήσει για το χρέος»

Αισιόδοξος δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση για το εάν η Αγγέλα Μέρκελ θα συμφωνήσει σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Σημείωσε ότι η καγκελάριος είναι Γερμανίδα πολιτικός και οι Γερμανοί πολιτικοί επιμένουν πολλές φορές ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Βάσει λοιπόν της συμφωνίας του 2015, η Ελλάδα δικαιούται να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους. Ακόμη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κ. Μέρκελ είναι μια πολιτικός που έχει βαθύ αίσθημα ευθύνης για το μέλλον όλης της Ευρώπης. «Πιστεύω ότι θα πειστεί ώστε να υπάρξει θετική εξέλιξη», τόνισε.

Ομπάμα: Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η συνταγή ανάκαμψης

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αφού είπε «καλησπέρα» στα ελληνικά, σημείωσε πως έως και σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες «είμαστε ευγνώμονες για τη φιλία με την Ελλάδα. Αλέξη, θέλω να σε ευχαριστήσω», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ομπάμα σημείωσε ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης με τον Αλέξη Τσίπρα αφιερώθηκε στην οικονομία. «Γνωρίζω ότι τα πράγματα ήταν πάρα πολύ δύσκολα. Η κρίση ανέτρεψε τις ζωές ανθρώπων σε όλη την ανθρωπότητα». Πρόσθεσε ότι «η ελληνική οικονομία χρειάζεται χώρο. Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η συνταγή ανάκαμψης». «Θα συνεχίσω να ενθαρρύνω τους πιστωτές να κάνουν ό,τι απαιτείται για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάκαμψη. Το ΔΝΤ επιμένει στην ελάφρυνση του χρέους» τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.


Real.gr Μπ.Ομπάμα κοινές δηλώσεις με Τσίπρα από realmedialive

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι συζήτησε με τον Αλέξη Τσίπρα τη σημασία της διατήρησης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ενώ μιλώντας για το προσφυγικό, είπε: «Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να βελτιώσει τις συνθήκες για τα παιδιά μεταναστών και προσφύγων, εμείς θα συνεχίσουμε να βοηθούμε γιατί είναι διεθνές το πρόβλημα».

Για το Κυπριακό, ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε: «Δεν υπάρχει εγγυημένη επιτυχία αλλά πιθανότητα να λύσουμε το πρόβλημα που χρονίζει εδώ και δεκαετίες».

«Οι Έλληνες πέρασαν δύσκολα χρόνια και παραμένουν μπροστά μας προκλήσεις. Είμαστε υπερήφανη γιατί στο πρόσωπο της Ελλάδας βρέπουμε έναν από τους σημαντικότερους φίλους».

Για το Κυπριακό

Το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μας ενδιαφέρει ο κυπριακός λαός στο σύνολό του και να ζήσει με ελευθερία. Ενθαρρύνουμε την προοπτική λύσης, στεκόμαστε δίπλα στον κ. Αναστασιάδη και δεχόμαστε να μιλήσουμε με την Τουρκία μόνο στο κομμάτι που αφορά τις εγγυήσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός και σημείωσε: «Θεωρώ ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση είναι χωρίς την παρουσία στρατευμάτων και η καλύτερη εγγύηση είναι η ίδια συμφωνία που θα δώσει άλλη προοπτική. Ο πρόεδρος Ερντογάν παίζει ρόλο αλλά δεν είναι δική μου ευθύνη να τον πείσω».


Real.gr συνέντευξη Τύπου Τσίπρα-Ομπάμα β μέρος από realmedialive

Από την πλευρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε πως πρόκειται για ένα πρόβλημα ανάμεσα σε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους. «Αν τα μυαλά των δύο ηγετών συναντηθούν θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε τη συμφωνία. Έχουν αναπτερωθεί οι ελπίδες μας. Δεν θα ικανοποιηθούν και οι δύο πλευρές 100%, αν βρεθεί μία λύση θα την υποστηρίξουμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε».


Real.gr συνέντευξη Τύπου Τσίπρα-Ομπάμα γ μέρος από realmedialive

Ομπάμα: Νιώθω ακόμη έκπληκτος με το αποτέλεσμα των εκλογών

Ερωτηθείς σχετικά με τις διαμαρτυρίες στους δρόμους των Ηνωμένων Πολιτειών μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ καθώς και για το εάν νιώθει υπεύθυνος για τη νίκη του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε: «Ακόμα νιώθω έκπληκτος για το αποτέλεσμα των εκλογών. Δεν νιώθω υπεύθυνος αλλά οφείλω να προετοιμάσω στην ορθή μετάβαση. Θα ορθώσω τη φωνή μου όπου δεν υπάρχει συμφωνία όμως θα συνεργαστώ μαζί του».

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως «ο κόσμος έχει την ανάγκη να δοκιμάσει κάτι άλλο. Πιστεύω ότι θα χρειαστεί να ορθώσουμε το ανάστημά μας ενάντια στον εθνικισμό, το «εμείς εναντίον των άλλων». Το μέλλον της ανθρωπότητας θα οριστεί από αυτά που έχουμε κοινά».





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.