Η αντικατάσταση των συντάξεων χηρείας με την προσωρινή Εθνική σύνταξη

Τη χορήγηση προσωρινής «εθνικής σύνταξης» 345 ευρώ, αντί για τη καταβολή σύνταξης χηρείας για θανάτους μετά την 12/5/2016, σε όσους έχουν κάνει αίτηση για τη λήψη της, προβλέπει η εγκύκλιος που εκδόθηκε από το Υπουργείο Εργασίας, η οποία διευκρινίζει πως:

«Μέχρι να δοθεί η οριστική σύνταξη, θα χορηγείται προσωρινή, με ποσό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί σε εθνική σύνταξη 15 ετών ασφάλισης (ν. 4387/2016 αρ. 7, παρ 6), δηλαδή 345,6 ευρώ.

Εάν όμως η σύνταξη θανάτου «έλκει» το δικαίωμά της από μειωμένη σύνταξη γήρατος, τότε το παραπάνω ποσό θα χορηγείται μειωμένο κατά 1/200, για κάθε μήνα που υπολείπεται του πλήρους ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης (ή κατά 6% για κάθε έτος).

Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για τις συντάξεις λόγω θανάτου, που έλκουν το δικαίωμα από συντάξεις αναπηρίας, για τις οποίες λόγω του ποσοστού αναπηρίας δεν καταβαλλόταν πλήρες ποσό, εφόσον προβλεπόταν σχετική μείωση του πλήρους ποσού από τις οικείες γενικές ή καταστατικές διατάξεις.

Παραδείγματα
Α. Συνταξιούχος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ λόγω γήρατος με μειωμένη κατά 30% σύνταξη (λόγω συνταξιοδότησης κατά 5 έτη νωρίτερα από το αντίστοιχο πλήρες όριο ηλικίας συνταξιοδότησης): η σύνταξη λόγω θανάτου είναι 345,6- (345,6Χ30%)= 241,92 ευρώ.

Β. Συνταξιούχος λόγω αναπηρίας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με ποσοστό αναπηρίας 80%: το ποσό της σύνταξης λόγω θανάτου, σύμφωνα με τα ανωτέρω είναι: 345,6 ευρώ.

Γ. Συνταξιούχος λόγω αναπηρίας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με ποσοστό αναπηρίας 70%: το ποσό της σύνταξης λόγω θανάτου, σύμφωνα με τα ανωτέρω είναι: 345,6 Χ 75%=259,2 ευρώ.

Δ. Συνταξιούχος αναπηρίας του ΟΑΕΕ με ποσοστό αναπηρίας 67%: το ποσό της σύνταξης λόγω θανάτου, σύμφωνα με τα ανωτέρω είναι: 345,6 ευρώ.»

ergasianews.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.