80.000 πέστροφες, 3 κιλών η κάθε μία το «έσκασαν» στη Βαλτική

Ένα θαλάσσιο ατύχημα στη Δανία, έφερε τα πάνω κάτω στο οικοσύστημα της Βαλτικής απελευθερώνοντας στην ανοιχτή θάλασσα 80.000 ιριδίζουσες πέστροφες βάρους 3 κιλών η κάθε μία.
Όλα ξεκίνησαν την Τρίτη, όταν φορτηγό πλοίο, που ταξίδευε στη Βαλτική Θάλασσα από το ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ προς το Κόλντινγκ της Δανίας, προσέκρουσε σε ιχθυοτροφείο μεταξύ των δανέζικων νησιών Φιονία και Γιουτλάνδη.

Σύμφωνα με την εταιρεία υδατοκαλλιεργειών, η αξία τους ανερχόταν σε έως και 10 εκατομμύρια κορώνες Δανίας (δηλαδή 1,35 εκατομμύρια ευρώ). Ο Τιμ Πέτερσεν, ένας εκ των ιδιοκτητών και διευθυντής της εταιρείας, είπε ότι θα αξιώσει αποζημίωση από τους πλοιοκτήτες.

Όμως ο ερευνητής του δανέζικου πανεπιστημίου υδροτεχνικής, Γιον Σβένσεν έδωσε μια άλλη διάσταση στο ατύχημα. Υπογράμμισε ότι μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο θαλάσσιο οικοσύστημα καθώς οι απελευθερωμένες πέστροφες πιθανώς να διαταράξουν όχι μόνο την εκκόλαψη αυγών αλλά και τις άγριες θαλάσσιες πέστροφες νεαρής ηλικίας. Οι ιριδίζουσες πέστροφες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι ανεξοικείωτες με τη ζωή στην ανοιχτή θάλασσα και αναμένεται να επιβιώσουν μόλις λίγους μήνες.

«Όλοι οι ερασιτέχνες αλιείς πρέπει να βγουν στα ανοιχτά με τον εξοπλισμό τους και να αρχίσουν να ψαρεύουν», τόνισε σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Σόρεν Κνάμπε, διευθυντής ενός συνεταιρισμού αλιέων.

.cnn.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.