Φωτογραφίες απο την παγκόσμια τράπεζα σπόρων στη Νορβηγία

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η επίδραση του ανθρώπου στον πλανήτη είναι τόσο μεγάλη που η εποχή που σήμερα ζούμε θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ως μια νέα εποχή. Το Διεθνές Γεωλογικό Συνέδριο στο Κέιπ Τάουν συνέστησε ότι αυτή η νέα εποχή, η οποία λένε ότι άρχισε το 1950, θα μπορούσε να οριστεί ως «Ανθρωπόκαινο», παίρνοντας τη θέση του «Ολόκαινου», περίοδος η οποία άρχισε πριν από 11.500 χρόνια όταν οι παγετώνες άρχισαν να υποχωρούν. Η νέα αυτή εποχή ορίζεται από ραδιενεργά στοιχεία διασκορπισμένα σε όλο τον πλανήτη από τις δοκιμές πυρηνικών βομβών, αλλά και τη ρύπανση των πλαστικών και την αιθαλομίχλη από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την επιβίωση του πλανήτη είναι η διασφάλιση της ποικιλομορφίας των καλλιεργούμενων ειδών, η οποία απειλείται από «μελλοντικά» σενάρια, όπως ξηρασία, πλημμύρες, αύξηση της θερμοκρασίας κ.ά.

Τον Μάιο του 2016 ο φωτογράφος Jonas Bendiksen παρακολούθησε την κατάθεση περισσότερων από 8.000 ποικιλίων στην παγκόσμια τράπεζα σπόρων  «Svalbard Global Seed Vault», η οποία άνοιξε το 2008 σε ένα απομακρυσμένο σημείο της Νορβηγίας.

Εκεί οι σπόροι αποθηκεύονται βαθιά μέσα σε μόνιμο στρώμα του πάγου. Προφυλαγμένο σε μια βραχώδη πλευρά του βουνού Plataberget, σχεδιάστηκε ως back-up και για τις άλλες τράπεζες σπόρων. Ασφαλές μέσα στο βουνό, αρκετά βαθιά και προστατευμένο από την αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα, αρκετά ψηλά ώστε να αποφευχθεί πιθανή αύξηση της στάθμη της θάλασσας, το Svalbard Global Seed Vault έχει σχεδιαστεί για να διαρκέσει χίλια χρόνια και να αντέχει ένα ευρύ φάσμα πιθανών σεναρίων, συμπεριλαμβανομένων της αλλαγής του κλίματος, πυρηνικού πολέμου και πρόσκρουσης αστεροειδών.

 

All rights reserved: Jonas Bendiksen/Magnum Photos

 athensvoice.gr




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.