Νεαρή Χανιώτισσα ξεχωρίζει για την έρευνά της στη φυτολογία

Μια νεαρή επιστήμονας από τα Χανιά, απέσπασε πολύ θετικές κριτικές για την έρευνά της πάνω στην φυτολογία.

Ο λόγος για την Αποκορωνιώτισα Χρύσα Σεργάκη, υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Warwick της Αγγλίας, η οποία εκπονεί έρευνα πάνω στον »Προσδιορισμό των αλληλεπιδράσεων, μεταξύ μικροοργανισμών και της ρίζας των φυτών» και συμμετείχε με αυτήν, στο 18ο Πανελλήνιο συνέδριο φυτολογίας, που διεξάγεται στο Ηράκλειο 18-21 Οκτωβρίου.

Η έρευνα αυτή αποσκοπεί, όπως δήλωσε στο zarpanews,gr, η Χρύσα, στην μελέτη και την κατανόηση των σχέσεων των μικροοργανισμών στο εσωτερικό και εξωτερικό μέρος της ρίζας του φυτού, τις αλληλεπιδράσεις με το ίδιο το φυτό. ‘’Σημαντικό μέρος της δουλειάς μου στηρίζεται σε έναν μύκητα ο οποίος προωθεί την ανάπτυξη του φυτού αλλά και την αντοχή του σε συνθήκες στρες και σε παθογόνους οργανισμούς’’, τόνισε η Χρύσα.

sergaki-3-1024x639

Ο απώτερος σκοπός της έρευνας αυτής είναι οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν τις ευεργετικές σχέσεις/αλληλεπιδράσεις των μικροοργανισμών με το φυτό ώστε να αντιμετωπιστούν μεγάλα προβλήματα στις καλλιέργειες φυτών. Είναι μια απόλυτα οικολογική προσέγγιση της γεωργίας, αντικαθιστώντας τη χρήση χημικών με οργανισμούς που υπάρχουν στις ρίζες.

Πώς όμως αποφάσισε μια νεαρή βιολόγος να ασχοληθεί με την φυτοπαθολογία;
Η Χρύσα όπως μα διηγείται άρχισε να ασχολείται με τη φυτοπαθολογία και τη μοριακή βιολογία στα φυτά κατά τη διάρκεια του προγράμματος Erasmus, όπου δούλεψε στο εργαστήριο του Dr. Βαρδή Ντουκάκη στο University of Warwick της Αγγλίας.

Ακολούθησαν κάποιες ακόμα εμπειρίες στον συγκεκριμένο τομέα, στην Αγγλία και στην Γερμανία μέχρι που ξεκίνησε το διδακτορικό της, με τον Dr Patrick Schäfer στο University of Warwick ένα χρόνο πριν.sergaki-2

«Στόχος μου τελειώνοντας το διδακτορικό είναι να συνεχίσω στην έρευνα, συμβάλλοντας όσο μπορώ στην εξέλιξη της γεωργικής καλλιέργειας και την διατήρηση της ισορροπίας της με το περιβάλλον. Δεν ξέρω σε ποια χώρα θα συνεχίσω την έρευνα μου, αλλά όπου και να βρίσκομαι εύχομαι να έχω πάντα την δυνατότητα να επιστρέφω στην Ελλάδα για συναντήσεις όπως αυτό το συνέδριο αλλά και να χτίσω παραγωγικές συνεργασίες με επιστήμονες της χώρας μας’’, δήλωσε καταλήγοντας η Χρύσα Σεργάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο συνέδριο έγιναν σημαντικές εισηγήσεις και από προσκεκλημένους επιστήμονες του εξωτερικού, τον Dr. Βαρδή Ντουκάκη από το University of Warwick της Αγγλίας, τον Dr. Παναγιώτη Σαρρή από το University of Exeter της Αγγλίας και τον Dr. Francesco DiSerio από το National Research Council (CNR) της Ιταλίας. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τιμήθηκε ο καθηγητής Dr. Νικόλαος Πανόπουλος για την πολυετή του συμβολή στον τομέα της φυτοπαθολογίας.

zarpanews.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.