Δεκαέξι χρόνια στον 22χρονο για την υπόθεση της δολοφονίας ηλικωμένου στους Αμυγδάλους Λασιθίου

Σε ποινή κάθειρξης 16 χρόνων καταδικάσθηκε σήμερα από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, ο 22χρονος βασικός κατηγορούμενος, που ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου 79χρονο στους Κάτω Αμυγδάλους και στη συνέχεια έβαλε φωτιά, προκειμένου να σβήσει τα ίχνη του, τον Σεπτέμβριο του 2013.

Στο δικαστήριο, ο 22χρονος εμφανίστηκε μετανιωμένος για τις πράξεις του, ενώ η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την ενοχή του, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αλλά με την αναγνώριση του ελαφρυντικού της μετεφηβικής ηλικίας.

Πρωτόδικα, ο νεαρός είχε κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, για δύο ληστείες σε βάρος του ηλικιωμένου και για εμπρησμό και του είχε επιβληθεί συνολική ποινή κάθειρξης 25 ετών, καθώς το δικαστήριο του είχε αναγνωρίσει το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Η υπόθεση

Το έγκλημα συνέβη το Σεπτέμβριο του 2013 στο μικρό χωριό των Κάτω Αμυγδάλων Ζενίων, με θύμα τον 79χρονο Νίκο Ατσαλάκη. Μετά από δεκάδες προσαγωγές, πολύωρες ανακρίσεις και έρευνα με τεχνικά και άλλα μέσα, οι αστυνομικές αρχές οδηγήθηκαν λίγες ημέρες μετά σε δύο νεαρούς και τον συνεργό τους, οι οποίοι ομολόγησαν με κάθε λεπτομέρεια το στυγερό έγκλημα, που έγινε με σκοπό τη ληστεία του μοναχικού 79χρονου.

Πρόκειται για τρεις ημεδαπούς, ένα κάτοικο Αγίου Νικολάου, 19 ετών τότε, που υπηρετούσε τη στρατιωτική θητεία του, ένα 22χρονο τότε κτηνοτρόφο, κάτοικο Νεάπολης και ένα 18χρονο τότε κτηνοτρόφο, κάτοικο Αγίου Νικολάου, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία, ληστεία και εμπρησμό.

Οι ίδιοι δήλωσαν ότι «το αλκοόλ που είχαν καταναλώσει σε μεγάλες ποσότητες πριν, σε κοινωνική εκδήλωση όπου βρίσκονταν, θόλωσε το μυαλό τους και προέβησαν σε αυτό το πραγματικά ανατριχιαστικό σε όλες του τις πτυχές έγκλημα».

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου Ταξίαρχος Φανούριος Μανιαδάκης, παρουσιάζοντας τότε τα στοιχεία της υπόθεσης δήλωσε σοκαρισμένος από την αγριότητα του εγκλήματος. Όπως ενημέρωσε τις Αστυνομικές Αρχές η Ιατροδικαστική Υπηρεσία, τα αίτια του θανάτου του ηλικιωμένου άντρα, ήταν τα πολλαπλά και βίαια χτυπήματα που δέχθηκε με ένα μεγάλο λοστάρι, με το οποίο οι δράστες λίγο πριν είχαν σκοτώσει και το σκύλο που ήταν δεμένος στο σοκάκι, δίπλα στην πόρτα της αυλής του σπιτιού του 79χρονου.

Όπως είπε ο Αστυνομικός Διευθυντής, οι δράστες έσπασαν στη συνέχεια την πόρτα, μπήκαν μέσα και χτυπώντας το θύμα τους, του ζητούσαν να τους αποκαλύψει πού έχει φυλαγμένα τα χρήματά του. Βρήκαν ένα πορτοφόλι που περιείχε μόνο λίγα κέρματα και στη συνέχεια τον σκότωσαν, ενώ έβαλαν φωτιά για να καλύψουν τα ίχνη τους. Το θύμα ήταν ακόμα ζωντανό όταν το μετέφεραν έξω από το σπίτι, στο οποίο στη συνέχεια οι δράστες έβαλαν φωτιά. Φεύγοντας – και αφού είχαν σκοτώσει τον 79χρονο – και σε απόσταση 150 μέτρων, έβαλαν κι άλλη φωτιά για να καλύψουν κάποια αντικείμενα που είχαν πάρει μαζί τους.

http://www.anatolh.com





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.